Atat in luna aprilie, cat si per ansamblul anului 2013, dintre monedele din Uniunea Europeana, Leul a inregistrat pe pietele financiare cea mai mare apreciere atat fata de Euro, cat si comparativ cu Dolarul american. Luna trecuta, Leul a crescut pe pietele financiare cu aproximativ 2% in fata Euro si cu cca 4,8% comparativ cu Dolarul american. Dupa primele patru luni ale anului curent, Leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% fata de moneda unica europeana si cu 2,3% fata de cea americana, se arata intr-o analiza remisa miercuri HotNews.ro de Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

"Confirmarea de catre Fitch a ratingului de credit pe termen lung in valuta al Romaniei la "BBB-", cu perspectiva stabila, precum si succesul obligatiunilor guvernamentale romanesti au contribuit in ultima perioada la aprecierea monedei nationale", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Dupa performantele bune din primul trimestru, Coroana suedeza s-a depreciat consistent in aprilie in fata Euro (cu cca 2,2%), pe fondul cresterii ratei somajului in Suedia, contrar asteptarilor analistilor. Zlotul polonez si Coroana ceha au incheiat luna trecuta cu variatii destul de reduse fata de inceputul acesteia comparativ cu moneda unica europeana. Forintul s-a apreciat cu cca 1,3% in aprilie in fata Euro, dar ramane cu o scadere de cca 2,8% la nivelul primelor patru luni. Zlotul polonez s-a depreciat cu cca 2,1% in perioada ianuarie- aprilie, comparativ cu moneda unica europeana, iar Coroana ceha cu aproximativ 2,7%. Dintre monedele din UE, Lira Sterlina a marcat pe anul in curs cea mai mare scadere fata de Euro, respectiv de 4,3%.

"Institutiile de resort au anuntat in aceasta saptamana o serie de date ingrijoratoare privind Zona Euro, asa incat perspectiva startului recuperarii economice catre finele anului in curs devine din ce in ce mai putin realista; astfel, somajul a urcat la un nou maxim istoric, iar rata inflatiei a scazut inca o data, indicand o cerere in scadere, cu toate urmarile de rigoare asupra productiei si serviciilor. Cel mai probabil, Banca Centrala Europeana se va afla in continuare sub presiunea de a actiona pentru stimularea relansarii economice, adiacent oricarei decizii privind dobanda de politica monetara. In prezent, conditiile macroeconomice care ar putea favoriza o apreciere consistenta a Euro in raport cu Dolarul american sunt reduse.

In ceea ce priveste Leul, moneda nationala se afla in aceste zile pe un trend de apreciere, testand pe pietele financiare pragul de 4,3 lei pentru 1 Euro; in acest an, in luna ianuarie Leul a mai avut o tentativa semnificativa de a cobora sub acest nivel, dar pietele au respins atunci aceasta miscare. Din cate se vede pana acum, este probabil ca piata sa reactioneze la fel si de aceasta data", a aratat Silviu Pojar.

Despre Noble Securities:

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, "inrudite" ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in Stiinte Economice.