Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.

"In sedinta din 2 mai 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se arata intr-un comunicat al BNR, citat de Mediafax.

Banca centrala a aplicat ultima reducere de dobanda in martie 2012, de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.

La finalul lunii martie, cu o zi inainte de sedinta de politica monetara anterioara, Isarescu a declarat ca, desi economie se afla inca in recesiune, se manifesta in continuare anticipatii inflationiste, ceea ce nu permite bancii centrale sa reduca dobanzile. El a vorbit si de nevoia de stabilitate a dobanzilor, aratand ca o banca centrala nu se poate "juca", sa reduca dobanda si la putin timp sa aplice o crestere.

Pe de alta parte, CA-ul BNR a decis joi sa ingusteze coridorul simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale anterior, motivand ca masura va tempera volatilitatea dobanzilor.

Astfel, incepand din data de 3 mai 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an fata de 1,25%.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) anticipau, la inceputul lunii februarie, ca banca centrala va mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25%, precum si nivelurile rezervelor minime obligatorii pe tot parcursul acestui an.

Acestia preconizeaza ca, la finalul anului 2014, BNR ar putea relaxa politica monetara, prin reducerea dobanzii la 4,75% in luna decembrie.

Comunicatul de presa detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa la ora 15:00 la sediul BNR.

Totodata, CA al bancii centrale a analizat si aprobat joi Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat miercuri, 8 mai, intr-o conferinta de presa.

Banca centrala are pentru acest an o tinta de inflatie de 2,5%, plus/minus un punct procentual, iar cea mai recenta prognoza a BNR indica pentru finalul anului un nivel de 3,5%.