Zece plusuri si minusuri la un an de guvernare USL

de DP     HotNews.ro
Marţi, 7 mai 2013, 9:30 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Popa
Foto: HotNews.ro
In urma cu un an, in 7 mai 2012, Guvernul Ponta depunea juramantul dupa ce  guvernul Ungureanu fusese demis prin motiune de cenzura. Primul an de guvernare USL are plusuri si minusuri din punct de vedere economic. Cel mai mare plus este macrostabilizarea economica a Romaniei. In acest moment, din punct de vedere al principalilor indicatori - deficit de cont curent, balanta comerciala, crestere economica, datorie externa s.a.- Romania sta confortabil. Marele minus este insa lipsa unei strategii economice eficiente. Certurile din arcul guvernamental, lipsa unei agende economice clare din discursul public, balbaielile si contradictiile dintre ceea ce promiteau in campania electorala si ceea ce s-a realizat, fara sa mai vorbim de agenda europeana a Guvernului mai degraba umbresc decat sa recomande activitatea Executivului. Dar sa le luam pe rand.

Plusuri:
 •  Macrostabilizare economica. Romania a reusit o macrostabilizare economica, financiara, bugetara, iesind dintr-o zona extrem de riscanta. Tehnic vorbind, Romania a iesit din recesiune, dupa ce trimestrul IV din 2011 si trimestrul I din 2012 consemnasera o scadere economica. E drept, agricultura a ajutat foarte mult, nu in mod necesar masurile economice luate. Dar, adevarul acesta este: macroeconomic, Romania e stabilizata.

 • Am avut o buna crestere economica si somaj in scadere. Institutul National de Statistica (INS) a anuntat o crestere estimata a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% in termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%. Somajul este de asemenea in scadere. Romania a fost singura tara din regiune cu crestere economica in 2012 si toate datele de pana acum indica fatul ca si 2013 va fi un an de crestere pentru tara noastra. Desigur, pot exista discutii despre ritmul cresterii, daca putea fi mai mare samd, dar cert este ca am avut o crestere si ea trebuie consemnata.

 • Salariul mediu pe economie a crescut. Castigul salarial mediu net pe anul 2012 a fost cu 3,6% mai mare in termeni reali decat cel din anul precedent. In termeni nominali, el a crescut de la 1.444 lei la 1.547 lei ( adica 7,1% ), dar puterea sa de cumparare a fost erodata partial de inflatia medie anuala ( 3,33%). Rezultatul final s-a situat peste prognoza oficiala, concretizata in ultima varianta a prognozei de toamna a Comisiei Nationale de profil. Prognoza oficiala vedea o majorare pe anul 2012 de 6,6% a venitului salarial mediu brut, 6,1% a venitului salarial mediu net si un avans de 2,8% al puterii de cumparare. Iesirea din "program" s-a datorat primelor de sarbatori, care au dus castigul net spre pragurile de 1.700 lei si 130% putere de cumparare fata de reperul lunii octombrie 1990.


 • Investitia Daimler in Romania. Grupul auto german Daimler a anuntat o investitie de circa 3009 milioane de euro pentru a produce componente pentru cutii de viteze in Romania, pe locul societatii mixte existente la Cugir, judetul Alba. De ce la Cugir? Ce califica acest mic oras (26.000 de locuitori) din centrul Romaniei pentru o astfel de investitie? Nicolae Emil Muntean, directorul general al Parcului Industrial Cugir, da detalii despre uzina pe care Daimler o are deja in oras. Desigur, aceasta investitie nu tine de dragostea germanilor de la Daimler pentru actualul Guvern, ci are la baza ratiuni mult mai pragmatice- costul cu forta de munca,  samd. Dar faptul ca investitia va fi facuta pe teritoriul Romaniei este un plus pe care actualul Guvern si-l poate asuma.
 • Innoirea fiscalitatii. Cresterea colectarii si reducerea evaziunii fiscale sunt urgentele declarate ale Finantelor, iar schimbarile trebuie sa inceapa cu o noua abordare a relatiei dintre stat si contribuabil, ceea ce va insemna "regandirea si reproiectarea intregului sistem fiscal", dupa cum spune Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor.
 • Reintregirea salariilor. Guvernul Ponta a intregit salariile bugetarilor asa cum a promis, dar banii fusesera prevazuti in buget de guvernul Ungureanu. Dupa ce Boc a operat taieri salariale fara o abordare riguroasa, meritul lui Ponta este de a incerca sa readuca nivelul salariilor la nivelul de dinaintea taierilor. Problema la nivelul bugetarilor este numarul lor care ar mai putea scadea fara a afecta eficienta sistemului. Desigur, nu global, ci in urma unor analize serioase care deocamdata par sa lipseasca. Dar asta e deja un minus...
 • Cea mai aclamata masura a Guvernului Ponta este denuntarea a 6 contracte din 10 incheiate intre Hidroelectrica si celebrii "baieti destepti". De altfel,  denuntarea acestor contracte reprezinta si tema de campanie a USL. Partea mai putina pozitiva a acestei masuri este ca denuntarea contractelor nu a putut fi  facuta decat cu pretul intrarii companiei in insolventa. Pentru iesirea din insolventa, compania trebuie sa lupte, mai intai, cu creditorii care au depus  contestatii impotriva tabelului preliminar al creantelor. Abia dupa ce vor fi rezolvate procedurile juridice de solutionare a contestatiilor, va putea fi  aprobat un program de reorganizare si de iesire din insolventa.
 • Tot la capitolul masuri ar mai putea fi trecuta finalizarea autostrazilor Bucuresti-Ploiesti si Bucuresti- Constanta, chiar daca sunt lucrari realizate in  cea mai mare parte in guvernarile anterioare.

Minusurile actualului Guvern
 • Esecul managementului privat. Un esec care va atarna greu in judecata guvernarii. Intr-o singura saptamana, doi sefi de la CFR si-au dat demisia, ridicand din nou semne de intrebare legate de succesul proiectului. In plus, "CEO la stat" a fost o masura discutata si aprobata cu partenerii de la Fondul Monetar International (FMI). Costurile sale sunt uriase, fiind cheltuite aproape 5 milioane de euro doar pentru incheierea unui contract-cadru cu mai multe firme, printre care si asocierea PwC Tax Advisors & Accountants, D&B David si Baias si George Butunoiu Group, pentru asistenta. Nu mai insistam, esecul proiectului este evident. Miza politica a fost cea care a contribuit la acest esec in cea mai mare parte. 2.Privatizari intarziate. Romania miza in 2012 pe cel putin un miliard de euro, venituri din privatizari. Autoritatile s-au ales insa doar cu esecuri lamentabile si amanari peste amanari. Sapte privatizari ar fi trebuit incheiate, insa doar una a fost dusa la bun sfarsit.


 • Gaze de sist. Balbaieli si contradictii. Una dintre mizele energetice majore ale Romaniei este exploatarea eventualelor rezerve comerciale de gaze de sist. Pozitia PDL/Traian Basescu a fost ferma de la inceputul dezbaterii publice, guvernele Boc si Ungureanu aprobind in 2012 acorduri de concesiune pentru compania americana Chevron. USL a criticat insa inceperea prospectiunilor si a folosit subiectul chiar la motiunea de cenzura in urma careia guvernul Ungureanu a fost demis. Mai mult, guvernul Ponta 1 a instituit un moratoriu care a stopat orice activitate in domeniul gazelor de sist in primele zile de mandat. La opt luni distanta, premierul Ponta si-a schimbat radical pozitia: "ideea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv". Primele pozitionari publice ale unor membri USL fata de exploatarea gazelor de sist au aparut la inceputul anului 2012 si au fost legate de concesiunea Chevron de linga Birlad (Acordul petrolier care vizeaza explorarea, dezvoltarea si exploatarea pentru perimetrul Barlad a fost aprobat prin HG 2283/2004 de catre Guvernul Nastase, fiind incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si compania Regal Petroleum. In 2010, Chevron a preluat licenta de la Regal Petroleum pentru suma de 25 de milioane de dolari). Printre adversarii declarati ai proiectului s-a numarat deputatul PSD Adrian Solomon, care a cerut public stoparea lucrarilor de prospectiuni. Motivul? Posibilitatea ca fracturarea hidraulica (controversata metoda folosita pentru extragerea gazelor de sist) sa duca la poluarea pinzei freatice din zona.
 • Lipsa unei strategii economice. Daca va uitati la discursul public al principalilor exponenti si decidenti ai USL o sa observati ca tema economica lipseste aproape total. Oamenii politici par sa fie interesati de chestiuni care nu au legatura directa cu crearea de locuri de munca, cu stimularea IMM, ci mai degraba se complac in glume sau ronii la adresa predecesorilor si mici intepaturi la adresa colegilor de alianta. Nu am vazut un proiect economic major- ancora pentru masuri coerente si eficace din punct de vedere economic
 • Promisiuni neonorate- scaderea CAS. USL a promis reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrala a platii CAS datorate de angajatori pentru un an, precum si zero taxe pentru angajarea in regim part-time. Face parte dintr-o serie mai lunga de promisiuni care nu au fost onorate si probabil nu vor fi nici in 2013. Inainte de a veni la putere USL promitea ca va reduce cu 50% cheltuielile statului cu bunurile si serviciile (in medie 6-7 mld. euro, anual) pentru a suplini pierderile la buget rezultate din relaxarea fiscala. Bugetul Guvernului Ponta 2 nu arata nicio reducere - cheltuielile cu bunurile si serviciile cresc de la 26 mld. lei (5,7 mld. euro), cat au fost anul trecut, potrivit executiei bugetare, la 37 mld. lei (peste 8 mld. euro), potrivit bugetului consolidat pe 2013. Abia dupa ce a adoptat un astfel de buget, guvernul Ponta 2 incepe sa vorbeasca de reduceri de cheltuieli in aparatul de stat. .
 • Atat de criticata absorbtie a fondurilor UE ramane in continuare un punct nevralgic. Absorbtia a progresat cu doar 1,5% (303 mil. euro) in primele trei luni ale anului, iar rata totala de absorbtie este de doar 13% (2,5 mld. euro, in totalul de 20 mld. euro alocate Romaniei intre 2007 si 2013).
 • Evaziune fiscala ridicata si economie subterana consistenta. Aici nu mai e cazul de multe argumente.  Masurile luate in aceasta directie nu au consistenta sau sunt ineficiente. Slabiciunea nu este doar a actualului Guvern ci si a celor anterioare. 
 • Ponta nu a reușit să propună un nou cabinet imaculat, multi dintre ministrii sai avand imaginea patata- dosare penale, oameni acuzati de plagiat samd. Vorba Presedintelui Băsescu: Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca şi Guvernul Boc, peste tot numai politruci
 •  Investitii straine scazute. Romania nu reuseste sa devina atractiva pentru marii investitori. Fiscalitatea impovaratoare si coruptia fac ca tara noastra sa fie ocolita de investitorii importanti, nu de speculatori. Romania nu are o diplomatie economica eficace, asa incat, in absenta ei, lucrurile vor ramane la stadiul de vise si planuri. Comertul exterior ar trebui sa devina una din prioritatile noului Guvern. De intrarea valutei in tara depind nu doar indicatorii macro- deficit comercial, curs de schimb samd, ci chiar nivelul de trai si numarul locurilor de munca. Investiţiile străine directe în primele două luni din 2013 au totalizat 163 mil. euro, cu 15% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe tot anul 2012, investiţiile străine au fost la minimul ultimilor 10 ani, fiind în total de 1,6 miliarde de euro, cu 10% mai reduse decât în 2011, ultimul an al guvernării Boc.
 • Lipsa de trasparenta. Guvernul Ponta publica tarziu si tardiv proiectele de lege/hotărâri de guvern/ordonanţe de urgenţă dezbaterea publica dovedindu-se o bataie de joc. Seara apar pe site-ul ministerelor diverse pproiecte si a doua zi le vezi in Monitorul Oficial. Acest lucru a deranjat mediul de afaceri care a reactionat de cateva ori. Degeaba. 
 • Intentia de a creste fiscalitatea prin introducerea a noi taxe si impozite sau prin marirea celor existente. Bugetarii cu salarii de peste 1000 de euro ar putea fi impozitati suplimentar, taxele pe proprietate ar putea creste, iar nivelul general a poverii fiscale va creste

Nu am discutat despre cresterea preturilor/ a cursului valutar samd pentru ca nu sunt atributii guvernamentale directe.

Voi ce alte plusuri sau minusuri vedeti?

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11465 vizualizari

 • +21 (29 voturi)    
  la minusuri (Marţi, 7 mai 2013, 10:50)

  sucaa [utilizator]

  se adauga si santierele lasate in paragina. vezi drumul taberei blocat unde inca nu se lucreaza. vezi autostrazile care ne costa milioane de euro pe luna doar pt intretinere.
  • +9 (11 voturi)    
   ===================== (Marţi, 7 mai 2013, 18:53)

   Zede [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   La minusuri putem adauga si:

   = Destabilizarea grava a unor ramuri ale vietii economice, dupa interese obscure: de exemplu, ordonanta de urgenta care a dat peste cap advertising-ul din Romania, care numai in China ar mai fi putut fi posibila.

   = Revenirea la guvernarea prin ordonante de urgenta (ca veni vorba). Explicabil, este vorba de aceiasi oameni ca in 2000-2004, sau despre invataceii lor.

   = Ridicarea plafonului minim al achizitiilor de stat fara licitatii, in primele zile dupa obtinerea puterii. ASTA era prioritatea absoluta? Ma mir ca domnul DP nu a mentionat asta.

   = Niciun fel de procupare pentru vindecarea cancerului care distruge economia romaneasca: birocratia si domnia stampilei

   = Niciun fel de inversare a traditionalului "vinovat pana te dovedesti nevinovat". Cum se poate ca si in 2013 sa alergi dupa aprobari si stampile ca TU, pe timpul si banii tai, sa dovedesti statului o anumita calitate a ta??? Unde sunt bazele de date interconectate?

   Si, in primul rand, mama mamelor minusurilor:

   Pastrarea punctului de vedere conform caruia agentul economic este la dispozitia statului: slab, neputand sa se apere de eventuale abuzuri, calcat de controale facute cand doreste organul organului, fara sa aiba garantzia ca business-ul lui nu se va narui cand vreun "destept" va inventa vreo ordonantza sau lege stramba.

   Cat timp agentul economic privat va fi vazut doar ca sursa de impozite si statul va fi atotputernic (pentru protejarea intereselor politico-economice), aceasta tara isi va mentine locul de cinste la baza clasamentelor UE.

   Sper ca acest gen de articole, partinitoare catre USL sub masca obiectivitatii, sa nu devina un obicei al hotnews.
   • -2 (2 voturi)    
    DP, nu asa se scrie pe aici, nu te potrivesti (Joi, 9 mai 2013, 9:23)

    Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui Zede

    Aici trebuie sa-i faci praf si pulbere pe USL-asi, orice fac sau nu fac.
    Realitatea nu conteaza, conteaza doar lupta politica de joasa speta.
    Injuraturi groase, mishtouri de gradinita....tu ce naiba faci?
    Sa incerci sa ramai decent, aparent obiectiv...este o echilibristica pe care vad ca nu o cunosti indeajuns.
    Aici lucrurile se impart clar in alb si negru, nu ai ce sa cauti tu cu tonuri de gri.
    ramai pe blogul tau, Hotnews joaca in alta liga.
    • +1 (1 vot)    
     aiurea (Joi, 9 mai 2013, 11:20)

     sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

     nu trebuie sa-i fac praf si pulbere, trebuie sa aduca cifre si sa nu omita lucruri. nu cere nimeni balacareala, doar sa ne scuteasca de articole facute pe genunchi. simplul fapt ca nu a spus in articol cum s-a "recalculat" cresterea economica de la 04% la 0,7% arata cat de subiectiv este autorul.
     ca nu stii la ce ma refer deja este o alta problema unde nu te pot ajuta :)
 • +20 (24 voturi)    
  Lipsa (Marţi, 7 mai 2013, 11:40)

  adrian88000 [utilizator]

  unei solutii NORMALe , practicata in tarile civilizate , pentru eradicarea cainilor vagabonzi.
 • +19 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 mai 2013, 11:45)

  [anonim]

 • +2 (26 voturi)    
  Echilibrat! (Marţi, 7 mai 2013, 11:46)

  kutez [utilizator]

  Mulţumesc pentru un articol echilibrat. Mi-a confirmat din nou că pe Hotnews jurnaliştii (în general) nu sunt atât de pătimaşi încât să critice fără măsură şi discernământ, aruncând cu titluri veninoase şi tabloide. Mă consider informat şi mai puţin manipulat, mulţumită unor articole obiective.

  P.S. Comparaţi titlul acestui articol cu titlul celui de mai jos:
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-an-de-guvernare-usl-1036058.html
  • +4 (8 voturi)    
   Am citit si articlul EVZ (Marţi, 7 mai 2013, 16:24)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui kutez

   Intr-adevar, Hotnews este un portal mai echilibrat. Totusi, starea de fapt prezentata de celalalt ziar mi se pare destul de realist infatisata. Chiar daca guvernul are unele circumstante atenuante pentru nerealizari, esecurile raman esecuri. In plus, ele pot fi trecute cu vederea daca sunt asumate, ceea ce nu e cazul. Guvernantii insista in purtarea ochelarilor roz, ceea ce dupa zeci de ani de comunism si post-comunism e cel putin imprudent
   • 0 (4 voturi)    
    cred ca ai nevoie de ochelari (Marţi, 7 mai 2013, 18:59)

    Xu [anonim] i-a raspuns lui Mihail_AD

    plusuri uitate:
    deficit comercial pozitiv
    deficit bugetar in tinta
    introducerea Romaniei in calculul indicilor JP Morgan
    autostrazile continuate cu toate ca POS-T este blocat de aproape un an

    Altele pt evz:
    "investitiile straine au scazut". Scad din 2008 (pe la vreo 9 miliarde) incoace (2009 - 3.4, 2010 - 2.5, 2011 - 1.8, 2012 - 1.6). In 2013 probabil vor creste.
    CAS sau TVA nu era vorba sa scada anul asta
    Impozitul progresiv nu e neaparat un plus ca sa ii certam ca nu l-au bagat
    EUR-RON (corect mentionat aici) nu are treaba cu guvernul.
    Foduri europene - se uita blocarea POST, POSDRU, POSCCE. Acestea fiind blocate (nu are sens sa intram in detalii referitoare la motive) nu are de unde sa fie crestere in absorbtie. Si asa, 12.2% pentru 2007- dec 2012 e mai mic (cam jumatate) decat 1.5% pentru ian-mar 2013. Daca aveam o astfel de absorbtie constant, stateam mult mai bine acum.
    • +2 (6 voturi)    
     ===================== (Marţi, 7 mai 2013, 23:36)

     Zede [utilizator] i-a raspuns lui Xu

     Analiza economica si eventualele plusuri se duc invartindu-se schelalaind daca le punem langa cronologia abuzurilor incredibile care au fost facute in cursul verii trecute.

     - Mai tineti minte cum am avut odata un Avocat al Poporului care ne reprezenta?

     - Mai tineti minte cum am avut odata un Monitor Oficial care nu era al Guvernului si care nu publica seara demisia lui Voiculescu din aceeasi zi?

     - Mai tineti minte timpurile in care nici nu ne trecea prin minte sa ne punem la indoiala apartenentza la Uniunea Europeana?

     - Mai tineti minte timpurile in care credeam ca niciodata nu vor mai reveni in viata publica cefele groase si habarnagiii?

     - Ati mai trait vreo perioada dupa 1989 in care cei aflati la putere sa fie mai surzi la proteste sau incercari de dialog si sa isi urmeze agenda stabilita de mult timp inainte cu mai multa perseverentza pe drept cuvant diabolica?

     As putea continua pana maine.

     Ideea mea este foarte simpla: orice fel de plusuri timide ar inregistra aceasta guvernare, NU TREBUIE sa uitam cu au ajuns la putere!!!
     • 0 (2 voturi)    
      hmmm (Miercuri, 8 mai 2013, 9:49)

      Xu [anonim] i-a raspuns lui Zede

      - nu, sincer chiar nu tin minte sa fi auzit ceva notabil de la aceasta institutie in afara scandalului de asta vara.

      - MO este un minus al guvernarii? Era poate daca nu publica decat ce vroiau unii sau altii. Nu e cazul.

      - Anti-UE au fost si vor exista intotdeauna. A fi pro-UE nu inseamna in acelasi timp acceptarea rangului de tara de categoria a doua. Daca suntem UE apai sa fim UE.

      - Cred ca ai visat frumos. Acea perioada nu a trecut niciodata.

      - Da. In ianuarie 2010 - mai 2012

      - ajungerea la putere s-a facut prin votul populatiei. la fel ca si precedentii.

      La celelalte minusuri ale tale
      - legea advertismentul incearca sa scoata la iveala evaziunea. Ca nu e perfecta de acord. De aici pana la a le tine partea si a le plange de mila e cale lunga.
      - Acelasi tip de guvernare a fost si inainte. Ba mai mult, baetii dinainte o bagau si cu asumarea raspunderii pe legi de importanta maxima.

      Per total, nu pot spune ca a fost o revolutie. Insa sa vii si sa spui ca e mai rau ca inainte e o prostie.
      Te inteleg, nu mai primesti leafa de ceva timp si esti tare suparat. Probabil daca era Boc erai mandru nevoie mare, chiar daca aveam scadere economica. N-as vrea sa te pun sa faci un bilant al primului an de guvernare PDL. Stiu... atunci era criza, acum nu mai e.
      • +2 (2 voturi)    
       ===================== (Miercuri, 8 mai 2013, 12:10)

       Zede [utilizator] i-a raspuns lui Xu

       La toate aiurelile tale nu iti raspund, nu imi pierd timpul. Sunt chestii incoerente.

       Speculatiile privind leafa mea insa sunt puerile. Nu am lucrat niciodata la stat, m-am format si activez foarte bine merci in mediu privat, unde muncesc intr-un an cat bugetarii in zece.

       Eu am bani. In general ma agit pentru altii care nu au.
     • -2 (6 voturi)    
      A MERITAT SACRIFICAREA... (Miercuri, 8 mai 2013, 10:37)

      dincannes [anonim] i-a raspuns lui Zede

      ...Avocatului Poporului, in schimbul càderii unui Guvern totalitarist, bàsist, incompetent, corupt, ce a sàràcit tara si a golit-o de fortà de muncà.
      • +1 (1 vot)    
       E o confuzie aici (Joi, 9 mai 2013, 10:56)

       Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

       Probabil va referiti la guvernul (ele) Boc.
       Venirea la putere a USL s-a produs insa cand guvernul Boc nu mai exista, deci motivul nu prea se justifica.
       Daca Emil Boc, cu toate pacatele lui, nu reprezenta un pericol pentru USL, MRU era. O revenire economica produsa in timpul guvernarii PDL ar fi lovit puternic interesele socialist-liberarilor. Asa se explica de ce nu au avut rabdare pana la alegeri, ignorand legea si punand in pericol democratia.
       Si-au insusit, astfel, fara a zice "bogdaproste", efortul pe care romanii l-au facut in anii anteriori, la fel cum PDSR si-a insusit o revolutie ce azi nu-si mai gaseste identitatea.
       A meritat democratia sa fie sacrificata pentru ajungerea la putere a unei coalitii imorale, ai carei lideri s-au prins singuri cu minciuna?
       Unii zic ca da, altii zic ca ba.
       Nu pot judeca eu cine are dreptate. Dar mi se pare absurd sa ma las pacalit de un truc deja uzat.
    • +1 (1 vot)    
     Am avut de gand sa verific cifrele (Joi, 9 mai 2013, 9:49)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Xu

     Cand insa mi-am dat seama ca puneti deficitul la plusuri, am renuntat.
     Tintele propuse de guvernele anterioare USL sunt aproape atinse, e adevarat. Criza pare sa fie spre sfarsitul ei.
     Nu vad nici un motiv sa se dea credit pentru asta unui guvern care de-abia isi pregateste creioanele ca sa se apuce de teme, dupa harjoneala pe care a tras-o riscand scaderea notei la purtare a intregii tari.
   • +1 (1 vot)    
    Nu neg realitățile (Miercuri, 8 mai 2013, 10:41)

    kutez [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

    ... Fac doar o apreciere privind meritele jurnalismului obiectiv, pe care nu-l vreau neapărat total echidistant, pentru că ar fi nerealist. Bănuiesc că mai sunt și alți oameni cu discernământ care NU urmăresc Antena 3, sau realitățile sau B1, și caută un refugiu din calea torentelor de mizerii ce intoxică România. Eu de-aia citesc Hotnews, că mi-e lehamite de ce se scurge prin cele mai multe canale de media. Mi-e rușine de nerușinarea lor și mă simt insultat de încercările zilnice de manipulare. Jurnaliștii lor au devenit guri de canal și nu e nimeni să le pună capac.

    Nu există loc pentru dialectică, dictatura de opinie e filozofia pseudo-jurnalismului autohton.

    De aceea știu să apreciez un articol care îmi prezintă faptele și tezele cu argumentele de rigoare, într-o manieră nepătimașă și mă lasă să decid singur ce e adevărat.

    Din aceste motive, azi nu mai consum decât Digi 24 și HotNews (apropo, să-i spună cineva lui Dan Tăpălagă că nu dă bine pe sticlă, dar scrie bine. Îmi amintesc primul lui interviu cu premierul Ponta - deși nu sunt USL-ist - în timp ce-l ascultam, mă încerca o jenă teribilă pentru lipsa lui de bune maniere în dialog. Turcescu cred că s-a smintit.)
 • +10 (18 voturi)    
  Dupa ureche... (Marţi, 7 mai 2013, 11:48)

  Adrian [anonim]

  Ce macrostabilizare ? Romania nu era deja stabilizata in aprilie-mai 2012 ? Deci, care e plusul guvernului Pionta ? Ca a mentinut-o ? Vedeti Ziarul Financiar, acolo este o analiza profesionista. Articolul dvs. e o bataie de joc.....
  Cresterea economica anuala de 0,7%, (sub tinta propusa) e datorata in special primei parti a anului, "neinfestata" de guvernarea USL.....Somajul a crescut !!!!!, nu a scazut.. Plata TVA la incasarea facturilor lichideaza micile intreprinderi........Cititi ZF....ce inseamna sa scrieti un articol "dupa ureche"...
  Concluzia: esec dupa esec....
  • +6 (16 voturi)    
   pt dl. Adrian (Marţi, 7 mai 2013, 12:01)

   miticul [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   In primul rand Sarbatori frumoase mai departe, daca le-ati tinut in acest week-end. In al doilea rand, va multumim pentru ca ne urmariti.

   In ceea ce priveste remarcile Dv, cresterea economica de 0.7 va fi fiind sub tinta, dar ea a existat, iar Romania afost cam singura care a avut crestere. Somajul in trim IV 2011 era 7,7%, iar in trim IV 2012, 6,9%. Prin urmare a scazut. Plata TVA la incasare a fost ceruta de mediul de afaceri. Ca masura e perfectibila, asa e. Dar haideti sa privim cu aceeasi masura ambele jumatati ale paharului.
   Inca o data, Sarbatori fericite in continuare!
   Dan Popa
   • +5 (11 voturi)    
    Aparent, dl. Adrian are dreptate (Marţi, 7 mai 2013, 13:01)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    Fara a intra in bucataria de specialitate, si mie imi e greu sa cred ca macrostabilizarea si micuta crestere economica se datoreaza unor masuri inexistente. Mult mai usor, pot specula ca ele s-au produs din inertie, ca rezultat al masurilor drastice aplicate de guvernul Boc.
    La scaderea somajului a contribuit, probabil, modificarea Codului Muncii, pentru care recunosc ca si eu i-am dat o bila neagra presedintelui, pentru modul in care a pus problema.
    Daca ma gandesc bine, o masura pentru imbunatatirea cifrelor a luat, totusi, si actualul guvern: l-a schimbat pe seful de la Statistica
   • +10 (16 voturi)    
    si mai este ceva (Marţi, 7 mai 2013, 13:26)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    cresterea de 0,7% a "crescut" doar pt ca au schimbat regula de calcul. sunteti in domeniu, trebuia spus asta in articol. cresterea a fost de fapt de 0,4 unde in 2012 a fost de peste 2%.
    si mai trebuia sa aratati cresterile pe fiecare luna din anul 2012 ca sa se vada trendul. intrarea pe minus nu apare de la o luna la alta decat daca avem evenimente extraordinare. trendul este de scadere si stiti bine asta, dar va faceti ca ploua...
    in concluzie, sunteti partinitor.
   • +7 (13 voturi)    
    cam slab totusi (Marţi, 7 mai 2013, 13:33)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    stabilitatea macro o datoram in mod evident guvernelor anterioare. pe plan macro, Ponta are doar 'meritul' de a creste inflatia, onoarea de a taia toate investitiile si, din fericire pentru noi toti, ghinionul ca nu s-a mai putut imprumuta de la nimeni..

    problema reala a acestui gen de analiza este ca e facuta din avion, cu date luate din statisticile oficiale si nefiltrate prin experienta unui om care se lupta cu economia reala. a scazut somajul.. serios!? cam cate locuri de munca sunt acum vs acum un an? la stat? la privat? a crescut salariul real?? hai sa ne uitam la un trend pe 2-3 ani. si aia cu 'reintregirea' salariilor e cea mai mare gogomanie. pai cum definim intregul in cazul asta? si cum a evoluat venitul net real pe categorii de bugetari in ultimii 10 ani? cu cat au crescut incasarile Hidroelectrica in urma denuntarii contractelor sub pretul pietei?

    o analiza superficiala bazata pe date incomplete..
   • +6 (12 voturi)    
    Dupa ureche (Marţi, 7 mai 2013, 14:01)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui miticul

    Apreciez faptul ca ati dorit sa raspundeti la punctul meu de vedere. Va multumesc pentru urarile de sarbatori. Profit de moment, pentru a va transmite gandurile mele de bine cu prilejul sarbatorilor.
    Va contrazic, insa, Comparati datele somajului din mai 2012 cu cele din aprilie 2013, nu dec 2011 versus dec 2012 ! Va raportati, oricum, la datele ins, iar nu la datele anofm. Datele INS au in vedere populatia activa pana la 74 ani, utilizeaza alte criterii decat anofm. De aceea va recomand inca o data: uitati-va la anofm.
    Dupa ce am citit articolul din zf, m-a deranjat tonul vadit triumfalist al articolului dvs (in contract evident cu cel din zf).. Eu am perceput, din tonul articolului dvs., ca punctele slabe ale guvernarii palesc pe langa "realizarile" guvernului Ponta. Imi puteti spune un program de anvergura lansat de Ponta ? Nu imi vine nimic in minte. In schimb, imi amintesc de prima casa, primul siloz, reinoirea parcului national de masini, din guvernarea pdl. Nici macar programele astea nu au fost in stare sa le continue cum trebuie, iar dvs. vorbiti de 10 realizari ale guvernului Ponta ?!
   • +2 (4 voturi)    
    ===================== (Miercuri, 8 mai 2013, 7:58)

    Zede [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    Acum am citit minunatul raspuns in roz al cetateanului datator cu parerea DP.

    Care mediu de afaceri a cerut plata TVA la incasare???

    Cu cati patroni ati discutat, stimabile domn?

    De ce am impresia ca urmaresc la TV faimoasele dezbateri din vara trecuta unde cate un membru al proaspetei coalitii stanga-dreapta (contra naturii) pulveriza discernamantul si bunul simt sustinand ca plagiatul nu e plagiat, Avocatul Poporului este in continuare al poporului si ca luna e pe cer la amiaza?
 • +17 (25 voturi)    
  Esti glumets mestere (Marţi, 7 mai 2013, 12:32)

  bogdan1477 [utilizator]

  1. La plusuri, "Macrostabilizarea economica" apartine lu' sluga aia mica a lu' dictatoru, nu lui Ponta. Ponta doar n-a facut timpenii suficient de mari ca s-o distruga. Ce masuri a luat Ponta pentru macro-stabilizarea economica. Zi-mi macar una.
  2. tot la plusuri, "cresterea economica" e din aceeasi categorie. Ponta a reusit performanta sa "creasca" cresterea economica de la 2.5% in 2011 la 0.7% in 2012, si asta prin marirea salariilor si a pensiilor, care vor duce iar deficitul peste 3%.
  3. "salariul mediu a crescut" prin cresterea salariilor la bugetari. Si inflatia a crescut peste salariul mediu. Mare realizare.
  4. "Investitia Daimler in Romania" e meritul USL?!? Vinezi vrun post de consilier, ceva?

  Si la final asta le intrece pe toate:
  "Innoirea fiscalitatii. Cresterea colectarii si reducerea evaziunii fiscale sunt urgentele declarate ale Finantelor, iar schimbarile trebuie sa inceapa cu o noua abordare a relatiei dintre stat si contribuabil, ceea ce va insemna "regandirea si reproiectarea intregului sistem fiscal", dupa cum spune Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor."

  Deci una din parile realizari ale lu' Ponta e declaratia de la MF cum ca reducerea evaziunii fiscale e o urgenta.

  Nitel cam penibil tot articolul.
  • +14 (22 voturi)    
   exact (Marţi, 7 mai 2013, 12:53)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   reintregirea salariilor, cresterea economica si stabilitatea economica o pune plus la usl unde nu au niciun merit, dar cum spui si tu, singurul merit este ca n-au intrat cu picioarele in economie, au bagat doar mana.
   dar daca te uiti la executia bugetara luna de luna cresc cheltuielile cu salariile bugetarilor si scad investitiile. in timpul lui boc si al lui ungureanu era exact pe dos.
   se tipa mereu pt "subtierea" aparatului bugetar dar ei cresc cheltuielile cu personalul bugetar.
   da, articolul este partinitor. cand pui trei lucruri la realizate de guvernele anterioare in dreptul guvernului plagiator se cheama ca incerci sa targi cu o anumite parte. nu spui care, se vede bine in articol :)
   • -1 (9 voturi)    
    Articolul pune la dispozitie... (Marţi, 7 mai 2013, 13:18)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

    ...un bilant, lasand la latitudinea cititorilor interpretarea sa.
    Din punct de vedere jurnalistic, aceasta abordare e corecta. Judecarea cifrelor se face intr-o oarecare masura pe baze subiective, de care ziaristul e de preferat sa se tina, pe cat posibil, la distanta.
    Autorul articolului remarca, totusi, absenta unei strategii de guvernare. E clar ca meritele pentru eventualele sucese nu pot fi clamate de ceva inexistent. Dar, cum s-a mai spus, e bine ca n-au stricat mai rau.
    • +5 (11 voturi)    
     aiurea (Marţi, 7 mai 2013, 13:35)

     sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

     trebuie spus clar, nu avea niciun "succes" de pus in articol daca nu erau masurile pdl luate inainte. nici macar plata tva la incasare. daca nu aveau in spate stabilitatea creata de boc si ungureanu, si eram inca pe minus, nu-si permiteau sa astepte sa incaseze tva-ul la plata facturii. nu reintrageau salariile ca nu veneau cu bani de acasa. dar nu spui ca inflatia de cand a u crescut salariile au depasit de mult cresterile salariilor. numai ca inflatia ne-a atins si pe noi, cei care nu am avut cresteri salariale. evita autorul sa spuna asta si o face INTENTIONAT!
     nu poti sa spui ca au finalizat autostrazile la 2 luni dupa ce au venit la guvernare (ne invidiau si chinezii cat de repede ne miscam) si este pus la plusuri... iar de atunci toate santierele stau pe butuci. este o manipulare grosolana ce face autorul. ne ia de prosti pe toti.
     • +1 (5 voturi)    
      Intamplator sau nu, am aceeasi opinie (Marţi, 7 mai 2013, 16:02)

      Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

      Nu puteam, insa, sa-i cer d-lui Dan Popa sa o exprime in numele meu.
      Cui i se datoreaza macrostabilizarea mi se pare evident desi, pentru a o dovedi cu cifre, si nu pe baza bunului simt, ar fi nevoie de o analiza a specialistilor. Intrand in judecati ca aceasta, autorul ar fi riscat sa atraga asupra sa banuiala de subiectivism. Deci, ii recunosc dreptul de a se opri aici. Cand ajungem la comentariile asupra articolului, ei, aici da, intram intr-o alta arie. Mult mai libera pentru critici si opinii personale.
      Si as remarca si absenta - poate motivata - din articol, a doua bile negre: continuarea reformei in educatie si stoparea investitiilor in infrastructura
      • +1 (3 voturi)    
       hahaha (Marţi, 7 mai 2013, 19:09)

       sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

       uite, aici nu suntem deacord:
       "autorul ar fi riscat sa atraga asupra sa banuiala de subiectivism"
       pai tocmai de acest lucru-l banuiesc.
       si da, trebuia sa vina cu cifre, pt ca este analist economic, adica un soi de specialist. la dat cu parerea suntem buni cu totii.
       dar nu a venit cu cifre TOCMAI pt ca nu mai putea sa fie subiectiv in fata cifrelor evidente.
       jurnalistul Dan Popa este jurnalis in banci si finante. adica este unul dintre specialistii care pot spune ceva concret si obiectiv. dar cu parere de rau, articolul de mai sus este doar o "spoiala" aplicata dezastrului USL.
       la bile negre poti sa adaugi si stoparea reformelor in justitie.
       sunt multe. manipularea autorului vine tocmai de la faptul ca a "micsorat" numarul celor negative ca sa fie la numar cu cele, spune el, "pozitive" :)
       numai daca te uiti la punctul "Innoirea fiscalitatii." pe care distinsul jurnalist o pune la lucruri pozitive cand de fapt se bazeaza doar pe o declaratie a unui ministru. nimic concret. dar este ceva pozitiv nu? si poanta de vre 5 luni tot spune ca a gasit bani pt metroul din bucuresti si santierul este incontinuare gol. dar a declarat nu? ar trebui ca acest jurnalist sa puna si declaratia asta pe post de plus pt usl sa stim un lucru.
       nu mai incercati sa-i luati apararea. articolul este facut pe genunchi, in sublimul stil romanesc "lasa ca merge" si vadit subiectiv.
       imi pare rau, dar nu avem aceiasi opinie.
       • 0 (0 voturi)    
        Ma refeream la opinia... (Joi, 9 mai 2013, 9:37)

        Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

        ...asupra guvernarii Ponta.
        In ce priveste presa, dupa experimentul Gadea, nu ma deranjeaza putina moderatie.
        Apreciez efortul d-lui Popa de a gasi 10 puncte pozitive la actuala guvernare. Eu m-as fi lasat pagubas de la primele doua.
 • +2 (10 voturi)    
  Mda (Marţi, 7 mai 2013, 13:04)

  electron [utilizator]

  Daca ne uitam la plusuri :
  Macrostabilizare economica;Am avut o buna crestere economica si somaj in scadere;Salariul mediu pe economie a crescut - nu poti zice ca au facut efectiv ceva, mai mult din inertie s-au intamplat toate astea. S-au tocmai ca Ponta nu a facut nimic rau si hopa s-a trezit cu stabilitatea in brate
  Plata TVA la incasarea facturii cum zice si in articol este controversat si inca ramane de vazut cat ii de util
  Investitia Daimler in Romania un plus mic nu stim cu cine am concurat si ce am oferit de aia vin aici, plus ca nu cred nimic pana nu ii vad "descalecati" aici la noi
  Denuntarea a 6 contracte praf in ochi poate erau 6 baieti portocalii si aialati 4 erau mai rosii.
  finalizarea autostrazilor Bucuresti-Ploiesti si Bucuresti- Constanta, chiar daca sunt lucrari realizate in cea mai mare parte in guvernarile anterioare si eu stiu sa tai panglici asta se poate trece si la mine ca plusuri pe un an de viata
  Implementarea legislatiei europene in domeniul energiei iarasi controversat.
  Innoirea fiscalitatii si cresterea salariilor discutabil cat ii de plus.
  Concluzie plusuri cam nimic.
 • 0 (6 voturi)    
  observatii (Marţi, 7 mai 2013, 14:23)

  ..13 [utilizator]

  In primul rand a trecut un an de guvernare Ponta?

  Nu cred, pentru ca urcarea pe tron s-a facut in dec. 2012,

  Guvernul de dinainte de dec. 2012 a fost cel mult o pregatire/incercare marcata de indelungi tatonari si mai putin de o guvernare efectiva. Sa ne aducem aminte ca in perioada sept.- nov. 2012 nu prea statea pe butoane dl. Ponta - asa ca ce numaram???

  Numai 6 luni de minunata guvernare!!!

  Asa ca daca ne uitam la numarul de someri de la sfarsit de 2012 si comparam cu dec.2011- nu este o contributie prea mare USL, mai ales ca pret de 6 luni tara fu in campanii si doara nu erau sa zboare muncitorii in somaj.Deci de abia acum vom numara cu mai mult spor somerii - parere de rau, zau...

  In al doilea rand poate ca este bine de stiut cauza - efectul si mai apoi sa numaram, deci care au fost masurile luate de guvernul Ponta si unde ne-au dus ele cu bine/rau acestea...

  Astfel putem usor trece peste macrostabilizare si crestere economica - NU are USL nici o contributie in realizarea lor ci doar ca nu a izbit nava de tarm...

  Asadar poate era bine, pentru echilibru, sa avem si o a treia categorie, pe langa cele de + si respectiv - - adicalea masuri neutre, de genul ce am avut si nu am pierdut, si sa ne bucuram ca exista, dar nu ii apartin meritele - doar vorbim si despre drepturi de reclama si publicate nemeritate...

  As mai trece doua minusuri importante care sunt legat de EDUCATIE si CERCETARE.

  Aici guvernul Ponta a avut contributii de seama. sunt subiecte sensibile pe care trebuie sa le tratam responsabil, alaturi de cel legat de finante/bani.

  Omul pregatit, creatia/ inovatia si cu capitalul romanesc ne pot aduce multumirea/fericirea pe termen lung, sustenabil...

  I am looking for...

  In rest numai de bine sa ne auzim!
 • +2 (8 voturi)    
  vorbe, vorbe (Marţi, 7 mai 2013, 14:28)

  sorin3 [utilizator]

  "Ponta nu a reușit să propună un nou cabinet imaculat, multi dintre ministrii sai avand imaginea patata- dosare penale, oameni acuzati de plagiat samd."
  "Ponta nu a reusit..." Adevarul e ca Ponta i-a dorit pe respectivii in guvern, avea si are nevoie de sprijinul lor.
  "...Oameni acuzati de plagiat..." pai chiar Ponta e nu "acuzat" de plagiat ci autorul unui plagiat evident, dovedit.
  Cam tot ce e trecut la plusuri e discutabil de la cifre pina la inerpretare.
  Puteti face orice incercare de spalare a USL,(probabil de cind Ponta si basescu coabiteaza) rezultatele guvernarii se vad in fiecare zi. Nimic.
  • +2 (6 voturi)    
   analiza incompleta (Marţi, 7 mai 2013, 15:45)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   cum se poate sa uitati educatia si cercetarea?! Aici e un MINUS COLOSAL! Dezastru!
 • +2 (6 voturi)    
  s.o.s. padurea (Marţi, 7 mai 2013, 16:14)

  cutui [anonim]

  As adauga la minusuri, legislatia lacunara din domeniul silvic si dezastrele care se produc in padurile noastre ,in cardasie cu puterea.
 • +2 (6 voturi)    
  Ponderabilitate si ...pontarebilitate (Marţi, 7 mai 2013, 16:57)

  solar [utilizator]

  Exact intre aceste coordonate se inscrie prezenta analiza !! Nu este un elogiu excesiv al USL ci unul asa mai ...blandulet ,care sa-l faca sa arate bine si fara sa-mi scoata ochii !! Ma rog, e si asta un progres al stangii romanesti mai tinere. In rest , am identificat un singu punct care si-l poate adjudeca favorabil USL-ul intr-un an de zile. Celelalte "succese" se datoreaza clar guvernului Boc ( nu Ungureanu, care nici nu a avut timp sa arate ce poate, in timp ce se prefigura a fi cel mai avansat ca posibilitati) Da, "meritul " guvernului de acum este ca nu a stricat chiar de tot ceea ce se obtinuse efectiv avantajos pt Romania in acest an si mai ales in 2014. Mai mult: rezultatele puteau fi sensibil mai bune ,sunt convins .Trimestrul I si II de anul trecut- 2012 - a bulversat serios de tot esafodajul iesirii din recesiune conceput de BOC-BASESCU-FMI datorita instabilitatii create artificial prin "asalt antenist revolutionar " (bolsevic !) ceea ce se intrezarea ( a se vedea rezultatele raportate de INS)
  Ce sa mai zic? Inca societatea noastra mai are drum lung de strabatut ,chibzuit si prin observatie rationala si rezonabila a rocadelor stanga -dreapta la guvernare. Noi nu stim altceva inca decat procedeul mineriadelor paramilitare sau, mai nou, al revolutionaismelor "che gevariste" resuscitate de unii dopati, paradopati si drogati la propriu si la figurat. Adica ...sfanta mare nemultumire lumpenproletara din veacul trecut folosita pe post de progres social. De parca ea ar fi facut posibil zborul in Cosmos si...INTERNETUL!!
 • +3 (7 voturi)    
  Unii seamana iar altii secera... (Marţi, 7 mai 2013, 17:03)

  Columbo [utilizator]

  Ponta ar trebui sa multumeasca guvernelor Boc si MRU daca ar fi fair play si sa recunoasca in ceasul al 12-lea ca totusi sacrificiile facute de toti isi arata roadele cu care ei se afiseaza acum. Base cel putin le-a multumit macar ca n-au stricat ce a fost bine facut, acum lucrurile merg oricum bine de la sine si nu datorita maretelor infaptuiri ale guvernarii USL.
 • 0 (6 voturi)    
  ok (Marţi, 7 mai 2013, 17:04)

  Xorciser [utilizator]

  O analiza buna dupa parerea mea. Ca sunt meritele fostei guvernari, posibil. La fel si la minusuri unele sunt ale fostei guvernari. Discutabil.

  Ceea ce guvernul Ponta a facut bine este ca nu a schimbat directia imprimata de guvernele Boc si Ungureanu in economie. Iar aveam o struto-camila a jumatatilor de masuri numai buna pentru balacareala "partilor" si aruncatul pisicii de la unii la altii...
  • +2 (2 voturi)    
   Hahaha (Marţi, 7 mai 2013, 19:26)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Pai și de ce s-au chinuit sa-l dea jos pe boc și l-au bălăcărit zi de zi? Ca sa continue politica lui?
   Și n-au continuat politica celor doi. Ponta a luat bani de la investiții și i-a dat la bugetari. Astfel avem inflație iar bugetarii n-au câștigat nimic, în schimb noicceilalți am pierdut.
 • -3 (5 voturi)    
  opozitia a la sucaa, Mihail AD si Adrian (Marţi, 7 mai 2013, 20:57)

  contele_de_saint_simon [utilizator]

  Razvanica Ungureanu si Milica Boc nu ies asa pieptosi sa-si apere masurile care au impregnat Romaniei succes pe urmatorii 100 de ani cum ies ceva indivizi stimabili de pe aici. Hmm, unde ati fost, domnilor, in ultimii ani?! Ati fi produs masuri mult mai bune decat cele scremute de guvernele portocalii.

  Doamne-ajuta ca am scapat de portocalii si, pare-se, praful se alege de ei, sa se aleaga cu spor!

  Un sincer si convins om de stanga, sustinator 100% al USL aici si in orice loc public din Romania. :))
  • +1 (3 voturi)    
   Interesant ! (Marţi, 7 mai 2013, 22:31)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   Sper ca nu te superi daca te rog sa ma luminezi si pe mine. La mariile din fruntea USL , din pacate , nu am acces . Deci te voi ruga pe tine sa-mi spui , concis:
   - Ce inseamna un om de stanga ?
  • +1 (3 voturi)    
   :) (Marţi, 7 mai 2013, 22:54)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   Ești simpatic.
   Tu chiar susții usleul și după ce continua politica dedreapta a pdului?
   Ești spălat bine :)
   Cei doi nu au unde sa iasă sa spună ca au interzis de usl și finanțatorii lor din Rusia.
   Uslul pe care-l susții continua politica economica pt care a dat pdlul jos de la guvernare :)
   Și ești mai mult decât de stânga ești comunist convins. numai aia doreau dispariția partidelor de opoziție. Spune pana la cap totul sa știm cu cine vorbim :)
  • +2 (4 voturi)    
   ===================== (Marţi, 7 mai 2013, 23:44)

   Zede [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   Ce te-a suparat atata la "guvernele portocalii"?

   Ai avut firme pe care aceste guverne le-au impiedicat sa se dezvolte?

   Ti-a fost stanjenita libertatea de exprimare?

   Ti-a fost amenintata libertatea de miscare in afara granitelor tarii?

   Sau pur si simplu nu stii sa faci mai nimic si astepti sa iti umple atotputernicul Stat burta de pensionar sau de bugetar?
  • +1 (1 vot)    
   Tema articolului e guvernul in exercitiu (Joi, 9 mai 2013, 11:12)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   Mai sunt unii care, in loc sa se concentreze pe solutii, cauta tapi ispasitori.
   Mai sunt si altii care nu au inteles ca este o diferenta intre a avea rezultate si a te impauna la televizor cu rezultatele altuia.
   Lucrurile bune se fac la timpul potrivit. Cand responsabili vor fi Emil Boc sau MRU, vom putea vorbi si despre ei. Deocamdata, au fost intrerupti inainte de venirea scadentei. Responsabilitatea apartine celor carora le datoram un nou deja-vu al istoriei.
 • +3 (5 voturi)    
  Jenant (Marţi, 7 mai 2013, 22:25)

  Manfred [anonim]

  Articolul asta e emblematic pentru ce a ajuns Hotnews: inca o pagina de propaganda USL. Acum stiu de ce nu va mai citesc: asta e analiza? Deci guvernul Ponta a stabilizat economia intr-un an? Fara nici un o influenta a politicilor aplicate 4 ani de fraierul de Boc? Pathetic. Spor la treaba in continuare...
  • 0 (2 voturi)    
   ar mai fi (Miercuri, 8 mai 2013, 1:42)

   Sfinx [anonim] i-a raspuns lui Manfred

   Mechel, oltchim, nimic despre ele?
   Recunosc, 90% din ce înseamnă stabilitate economică actuala se datorează guvernelor ponta.
   Totuși, dacă ungureanu era plauzibil in măsurile pe care le anunța, astia sunt varza. Si ar trebui sa recunoasteti asta!
 • +2 (6 voturi)    
  halucinant! (Miercuri, 8 mai 2013, 1:50)

  un dac [utilizator]

  ma intreb sincer de ce nu ti-ai vandut blogul pe 28,000 usd? probabil pentru ca nu te pricepi la altceva. Am o veste foarte proasta: nici la jurnalism nu pari ca te pricepi. citesc si mi-e rusine ca mi-am tocit coatele pe bancile facultatii ca sa invat arta manipularii....degeaba. dar imi dau seama, pe de alta parte, ca nu are de ce sa-mi para rau. intr-o tara in care tu, badea, ciutacu, srs, ciuvica samd practicati jurnalismul, nici ca-mi trebuie.
  Oare de ce nu te opresti doar la asertiuni despre economie? Cu multele poticneli, ai totusi limbajul necesar ca sa te strecori prin firava presa economica a tarisoarei...Dar politica?
  Cum poti sa pui evaziunea fiscala si la plus si la minus? Cum poti sa "ataci" subiectul somaj cu atata aplomb, cata vreme chiar la tine pe blog te intrebi despre acuratetea datelor prezentate de INS?
  Nu exista nicio logica in acest articol. Nu vreau sa fiu pro sau anti USL sau PDL, tocmai pentru ca ideea principala este ca ai scris doar ca sa te afli in treaba.
  Nu ma pot abtine totusi de la 2 remarci, mai ales ca esti jurnalist economic:
  1. un minus mai mare decat toate punctele tale adunate la un loc este ordonanta de urgenta privind implicarea statului in mediu privat (media&advertising). Ai bolborosit ceva la "lipsa de transparenta", dar impactul bocancilor lui Ponta&Voiculescu este unic in ultimii 23 de ani.
  2. doar o vorba sa-ti mai spun: Oltchim.
 • 0 (4 voturi)    
  Driblingurile USL (Miercuri, 8 mai 2013, 7:50)

  hotnewsfil [utilizator]

  "La smecherie' a insfacat puterea USL, 'la smecherie' o conduce (dribleaza).
 • 0 (4 voturi)    
  Cateva completari (Miercuri, 8 mai 2013, 9:31)

  v_sile [anonim]

  La minus: stabilitatea bugetara a fost realizata taind extreme de dur din investitii. Si nu vorbim de cai verzi pe pereti, vorbim de metroul bucurestean, de soseaua de centura a Bucurestiului sau de altele asemenea.

  Practic deficitul a fost tinut sub control taind cateva miliarde de lei de la investitii. E destul de rau, dar se putea si mai rau.

  Si partea aia cu TVA-ul la incasare: Acela e un minus pentru marea majoritate a companiilor din Romania. Daca s-ar trece la regim optional peste 90% dintre companii ar renunta: urmarirea TVA-ului e un calvar, posibilitatea de a face erori e foarte mare, programele de contabilitate au crapat cu succes (si stiu ce spun, ca am vazut cateva programe de la firme mari crapand). In Polonia s-a aplicat optional sistemul: 2% dintre companii au aplicat, restul, nu!

  Eu as zice ca singurul plus vizibil pentru mine a fost politica externa dusa de Ponta si minstrul de externe, care au incercat, nu stiu daca sincer sau nu, dar nu mai conteaza, pastrarea unor relatii cat de cat normale cu UE, dupa politica si declaratiile aberante din vara lui 2012.
  • +2 (2 voturi)    
   ===================== (Miercuri, 8 mai 2013, 18:09)

   Zede [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

   Politica si declaratiile aberante din vara lui 2012 nu au fost de fapt deloc aberante.

   S-a incercat umflarea muschiului nationalist pe oaia mioritica: "Noua nu ne trebuie UE! Cum sa dicteze ei la noi acasa?" etc.

   Si, intr-o buna masura, a prins la toti loser-ii nostalgici care se constituie in balast pentru Romania. Dar care, din nefericire, au votat dupa cum au fost savant indoctrinati ani de zile de Antene.
 • +2 (2 voturi)    
  ops, minusurile sunt plusurile fostei guvernari (Miercuri, 8 mai 2013, 10:42)

  jackalphonse [utilizator]

  cat despre gazele de sist. nu s-au inteles guvernantii ce ii avantajeaza mai mult: spaga data pentru exploatare (evident dezavantajoasa fata de populartie) sau capitalul electoral pierdut daca se semneaza


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by