Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a comparat aderarea la euro cu o hamsie care ajuta un cal sa castige o cursa. "Ce cred eu in legatura cu aderarea euro? Mi-aduc aminte ca am vazut un film american in care, pana la urma, a castigat un cal care nu era la fel de zdravan ca ceilalti. Care era explicatia? Unul dintre copii a aflat ca acelui cal ii plac hamsiile. Si atunci s-a dus intr-un loc la capat si i-a agitat o hamsie si atunci calul a zbughit-o si a castigat cursa. Ei bine, pentru noi intrarea in euro e ca hamsia din cursa aceea", a spus Vosganian. Acesta a explicat ca de fiecare data, termenul de aderare a Romaniei la euro este de sase ani de la momentul stabilirii unei date pentru atingerea acestei tinte.

"E foarte bine sa ne pastram aceasta tinta. Eu, cand eram ministru in 2007, le povesteam romanilor cum o sa ne integram in euro in 2013. Vreau sa va spun ca jumatate din obiectiv a fost indeplinit. Adica, intotdeauna fata de momentul in care vorbim, integrarea in euro e la sase ani. Deci obiectivul a fost indeplinit: in 2008, am intrat in 2014, in 2009, intram in 2015, iar acum in 2013 intram spre sfarsitul lui 2018", a spus Varujan Vosganian.

Acesta a mai afirmar ca Romania va intra in zona euri atunci cand vor fi atinse anumite standarde in privinta nivelui de trai.

"E foarte bine ca, avand acest obiectiv, avem si o anumita disciplina, pentru ca integrarea in zona euro adauga convergentei nominale o convergenta reala. Nu vom intra in zona euro decat atunci cand vom atinge anumite standarde in ce priveste nivelul de trai, calitatea mediului si integrarea Romaniei in fluxurile internationale", a mai spus ministrul.