Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a confirmat joi ratingurile atribuite Romaniei pentru datoriile pe termen lung si scurt la 'BB plus/B', perspectiva asociata fiind una stabila, informeaza un comunicat de presa al agentiei, transmis de Agerpres

Guvernul Romaniei saluta faptul ca agentia de evaluare financiara Standard&Poor`s a reconfirmat ratingul Romaniei la nivelul "BB+" pentru obligatiunile pe termen lung emise in moneda straina si locala, precum si ratingul la ￯B￯ pentru obligatiunile pe termen scurt emise in moneda straina si locala, cu perspectiva stabila.

Standard&Poor`s atribuie acest rating angajamentului Guvernului de a continua procesul considerabil de consolidare fiscala, pe fondul mentinerii unui deficit de cont curent mai moderat decat in anii anteriori, precum si preocuparii Executivului pentru stimularea cresterii economice prin atragerea de investitii straine directe. S&P se asteapta la o consolidare sustinuta a cresterii economice in perioada 2013-2015.

Decizia S&P o confirma pe aceea a agentiei Fitch, care la jumatatea lunii aprilie, mentinea ratingul de credit pe termen lung in valuta al Romaniei la "BBB-", cu perspectiva stabila. Tot atunci, Fitch aprecia la "BBB" ratingul de credit pe termen lung in moneda locala al Romaniei, respectiv la "F3" ratingul de credit pe termen scurt.

Confirmarea rating-ului a fost facuta printr-un comunicat de presa emis de agentie joi, 9 mai 2013, prin care se explica rationamentul care sta la baza acestui rating, Totodata, evaluarea privind Transferul si Convertibilitatea (T&C) este BBB+ iar rating-ul de recuperare este 3.

Agentia de evaluare financiara precizeaza ca ratingul Romaniei este sustinut de angajamentul guvernului de a continua procesul considerabil de consolidare fiscala precum si de a sustine cresterea economica prin atragerea de investitii straine directe (ISD).

Analistii Standard&Poor`s considera ca, incepand cu anul 2009, deficitul bugetar a cunoscut o scadere continua, iar cresterea economica se va consolida in mod sustinut in perioada 2013 - 2015.

Perspectiva stabila a Romaniei reflecta angajamentul guvernului de a continua consolidarea finantelor publice in linie cu tintele propuse, pe fondul mentinerii unui deficit de cont curent mai moderat decat in anii anteriori.