Zvonurile potrivit carora miliardarul britanic de origine maghiara speculeaza o posibila depreciere a dolarului australian (AUD) s-au intensificat in aceasta saptamana, dupa ce un investitor misterios a plasat ordine de vanzare in valoare de 1 miliard de dolari prin intermediul a 3 companii de brokeraj din Hong Kong si Singapore. Dealerii australieni presupun ca George Soros, prin intermediul fondului sau de investitii Soros Fund Management, a pariat pe reducerea surprinzatoare a dobanzii de referinta, ceea ce s-a si intamplat la scurt timp.

Dolarul australian, cea mai puternica valuta din ultimii ani, s-a depreciat fata de dolarul american imediat dupa anunt si zvonurile legate de pozitionarea lui Soros in piata, dar efectul a fost limitat la un procent, suficient insa pentru a-i aduce legendarului speculator un profit de 18.65 milioane dolari in fiecare din cele 3 tranzactii, in decurs de doar 36 de ore. Intamplator sau nu, mana sa dreapta, Stanley Druckenmiller, a afirmat ieri la conferinta investitorilor de la New York, ca se asteapta ca dolarul australian sa scada puternic.

"1 miliard de dolari nu este totusi suficient pentru a prabusi o valuta ca AUD sau oricare alta valuta majora. Daca a mizat pe taierea dobanzii, nu a urmarit doar o speculatie pe termen scurt, ci a mizat, cel mai probabil, pe iesirea cursului din intervalul 1.02-1.06, unde se tranzactioneaza de aproape 1 an si pe scaderea sub paritate a ratei de schimb in viitorul apropiat", apreciaza Cristian Cochintu, specialistul in piata valutara al companiei de brokeraj Admiral Markets.

La inceputul anului, banca de investitii HSBC a anuntat ca dolarul australian este cea mai supra-evaluata valuta din lume, ca urmare a politicilor monetare adoptate in SUA, Japonia, Europa si Marea Britanie. Au fost luate in calcul paritatea puterii de cumparare (PPT), indicele Big Mac (Big Mac Index) si rata reala de schimb (REER).

George Soros, acum in varsta de 82 de ani, a devenit faimos dupa ce in 1992 a castigat 1.8 miliarde de dolari vanzand lira sterlina (GBP) in dauna marcii germane (DM). La inceputul acestui an, acesta si-a vandut investitiile in aur, chiar inainte ca pretul sa se prabuseasca. De asemenea, a beneficiat semnificativ din deprecierea masiva a yenului japonez (JPY), rapoartele din Japonia indicand un profit de peste 1 miliard de dolari pentru compania sa in perioada noiembrie 2012 - februarie 2013 din vanzarea monedei locale.

*Spre deosebire de o actiune, o valuta poate fi vanduta fara a necesita detinerea fizica a acesteia. Prin vanzarea unei valute, o alta este automat cumparata, pentru ca valutele se tranzactioneaza in pereche. De exemplu, daca un investitor ia o pozitie de vanzare pe Aud/Usd, vinde dolar australian si cumpara dolar american, acesta speculeaza diferenta de curs de la momentul deschiderii pozitiei si pana la inchiderea ei. Aceasta poate fi pozitiva (Profit) sau negativa (Pierdere) si este amplificata de efectul de levier.