Cifra de afaceri din industrie, unul din cei 4 indicatori pe termen scurt utilizat pentru caracterizarea situatiei economice, a scazut in martie 2013 fata de martie 2012, dar a crescut fata de februarie, potrivit datelor furnizate luni de Institutul National de Statistica. La nivelul primelor 3 luni, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa), in termeni nominali, a crescut fata de trimestrul I 2012 cu 4,8%.

Cifra de afaceri din industrie, in luna martie 2013 comparativ cu luna precedenta, a crescut pe total industrie cu 5,0% datorita cresterilor din industria extractiva (+5,2%) si din industria prelucratoare (+5,0%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in sectoarele: industria bunurilor intermediare (+12,9%), industria bunurilor de uz curent (+10,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,0%) si industria bunurilor de capital (+2,2%). Industria energetica a scazut cu 29,1%.

Cifra de afaceri se regaseste si in statisticile privind numarul de angajati. Cu cat cifra de afaceri este mai mare sau in crestere, tendinta de angajare si creare de locuri de munca este in crestere. Dimpotriva, o comprimare a afacerilor se "vede" prin scaderea numarului de angajati.

  • Martie  2013 comparativ cu martie  2012

Cifra de afaceri din industrie, in luna martie 2013, fata de luna martie 2012, a scazut pe ansamblu cu 2,9%, datorita scaderilor din industria extractiva (-9,8%) si din industria prelucratoare (-2,6%).

Pe marile grupe industriale scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (-42,1%), industria bunurilor de uz curent (-3,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,8%) si industria bunurilor intermediare (-0,3%).

Industria bunurilor de capital a crescut cu 8,7%.

  • Trimestrul I 2013  comparativ cu  trimestrul I 2012

Cifra de afaceri din industrie, in trimestrul I 2013, fata de trimestrul I 2012, a crescut pe ansamblu cu 4,8%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+5,1%). Industria extractiva a scazut cu 2,3%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in urmatoarele sectoare: industria bunurilor de capital (+13,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,1%), industria bunurilor intermediare (+5,6%) si industria bunurilor de uz curent (+0,6%). Industria energetica a scazut cu 13,5%.

Informatiile privind cifra de afaceri sunt de o importanta deosebita in analizele pe termen scurt. In timp ce indicele productiei industriale ofera informatii despre tendintele de volum ale valorii adaugate brute la costul factorilor, indicele cifrei de afaceri este utilizat la evaluarea tendintelor curente ale desfacerii, respectiv la sesizarea fluctuatiilor pietei si a punctului de convergenta in care cererea este egala cu oferta.

Indicele cifrei de afaceri ofera informatii referitoare la perspectivele viitoare, la necesitatea si posibilitatea finantarii investitiilor dorite si la cheltuielile de exploatare. intreprinderile isi calculeaza cota de piata pe baza evolutiei cifrei de afaceri sectoriale, spre a-si putea controla astfel succesul lor real.

Mai jos aveti contributia industriei pe partea ofertei la dinamica PIB

Cifra de afaceri a unei intreprinderi reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprinderea cu activitate principala industriala in perioada respectiva, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta.

Cifra de afaceri (exclusiv TVA) se calculeaza prin insumarea veniturilor facturate rezultate din vanzari de bunuri, vanzari de marfuri, executarea de lucrari si prestarea de servicii, mai putin rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor.

Cifra de afaceri include subventiile primite de la autoritatile publice sau institutii ale UE.

Nu sunt incluse in cifra de afaceri: Valoarea ambalajelor restituite dupa livrare; Acclzele ; TVA si alte taxe deductibile similare direct legate de cifra de afaceri ; Vanzarea propriilor terenuri si a activelor fixe. Cifra de afaceri pe destinatii (piata interna/externa) se structureaza in functie de destinatia bunurilor legata de prima schimbare de proprietar (indiferent daca apare sau nu trecerea bunurilor peste frontiera).