Banca Vaticanului, acuzata in nenumarate randuri de opacitate, isi va publica bilantul si alte documente pe internet, incepand cu finele acestui an, a anuntat presedintele sau, Ernst von Freyberg, citat de agentia italiana de presa Ansa, preluata de AFP.

Deschiderea acestui site are drept obiectiv o mai mare transparenta si o mai mare deschidere spre exterior, a precizat von Freyberg, luni, in fata angajatilor bancii.

Aceasta reforma se inscrie in cadrul reformelor aplicate de Vatican de doi ani in acest "Institut pentru opere religioase" (IOR) banuit in trecut de spalare de bani.

In februarie, industriasul si aristocratul german a fost ales presedinte al Bancii Vaticanului, dupa ce postul fusese vacant noua luni.

Fostul sef al IOR, Ettore Gotti Tedeschi, a fost demis in mai 2012, dupa ce fusese numit in functie in 2009 pentru a ajuta Vaticanul sa ajunga pe lista statelor "curate", care aplica normele impotriva spalarii banilor.

IOR a fost in trecut teatrul unor scandaluri rasunatoare, cel mai grav implicand in 1982 loja masonica ilegala (P2), CIA si mafia.

In iulie anul trecut, un raport al Moneyval (grup de experti al Consiliului Europei) a apreciat ca Vaticanul a parcurs "un foarte lung drum intr-o perioada de timp foarte scurta", dar mai raman lucruri de facut.