Intra in text si vezi ce a fost pe plus si respectiv pe minus in primele 3 luni din acest an. Top 10 indicatori economici.
Ca un scurt remember, PIB-ul a crescut in serie bruta cu 0,1% in trimestrul I 2012 fata de perioada similara a anului precedent, cu 1,3% in trimestrul II 2012, a scazut cu 0,3% in trimestrul III, dupa care a crescut cu 0,3% in ultimul trimestru. Acum avem 2,1%, in T1 2013.
In serie ajustata sezonier, PIB-ul a crescut cu 0,8% in trimestrul I, cu 1,4% in trimestrul II, a scazut cu 0,2% in trimestrul III si a crescut cu 0,1% in trimestrul IV, dupa care a urcat cu 1,4% in T1 2013. In continuare, sa ne uitam la principalii indicatori economici, ordinea fiind aleatoare si nu dupa importanta. Primul indicator important este cel legat de evolutia PIB. Inafara lui, ne mai uitam la urmatorii noua indicatori care formeaza un tablou de bord al economiei romanesti:
- 1. Comert si servicii. Vanzarile de piese auto, pe plus. Turismul, frizeriile si jocurile de noroc, pe minus
Cresterea a venit din comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+7,9%), la comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (+3,5%). Scaderi au inregistrat comertul cu autovehicule (-4,8%) si activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (-1,7%).
Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, in trimestrul I 2013 a inregistrat o cifra de afaceri cu 5,3% mai mica comparativ cu trimestrul I 2012, scaderea datorandu-se turismului (activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor), cu minus 26,7%, de la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (-22,5%) si de la activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (-6,0%). Cresteri s-au inregistrat la activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (+4,7%) si la activitati ale hotelurilor si restaurantelor (+1,1%).
- 2. "Inflatia industriala" . In scadere, dar preturile la bunurile de uz curent si la produsele energetice urca
- 3. Evolutia industriei prelucratoare. Pe plus, dar productia de energie pe minus
In trimestrul I 2013, fata de trimestrul I 2012, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare cu 4,7%, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (+6,1%) si a industriei extractive (+5,6%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 5,4%.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in trimestrul I 2013, comparativ cu trimestrul I 2012, a crescut cu 4,8%, sustinuta de industria prelucratoare (+6,0%) si de industria extractiva (+3,8%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 5,6%.
- 4. Somajul. In foarte usor regres
- 5. Inflatia. BNR a redus prognoza pentru 2013 de la 3.5% la 3.2%
El a aratat ca noua prognoza este cu 0,3 puncte procentuale mai scazuta fata de cea din februarie, daca nu se vor face modificari in calendarul de ajustare a preturilor administrate.
"Am luat in calcul imbunatatiri la doua grupe mari de produse: la combustibili, fata de 0,4% avem doar 0,1% si la volatile, unde vom avea o contributie negativa. O usoara contributie in crestere la tutun si bauturi alcoolice, unde s-au refacut calculele privind impactul accizelor", a completat Isarescu.
Romania are cea mai mare rata a dobanzii de politica monetara din UE.
- 6. Comenzile noi din industrie, pe plus
- 7. Evolutiile din constructii. Cresc lucrarile de reparatii, scad constructiile noi
In trimestrul I 2013, comparativ cu trimestrul I 2012, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut cu 4,1%. Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la lucrarile de reparatii capitale (+47,9%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+12,9%). Lucrarile de constructii noi au scazut cu 15,2%.
Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile rezidentiale si la cladirile nerezidentiale cu 23,2%, respectiv cu 3,4%. La constructiile ingineresti, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 10,4%.
- 8. Comertul international. Cresc exporturile, scad importurile
Comparativ cu trimestrul I 2012, exporturile au crescut cu 5,6% la valori exprimate in lei (4,6% la valori exprimate in euro), iar importurile au scazut cu 0,1% la valori exprimate in lei (1,1% la valori exprimate in euro).
Deficitul comercial FOB-CIF in trimestrul I 2013 a fost de 4,70 mld lei (1,07 mld euro), mai mic cu 2,77miliarde lei (646,5 milioane euro) decat cel inregistrat in trimestrul I 2012.
In trimestrul I 2013, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (42,5% la export si 34,6% la import) si alte produse manufacturate (34,1% la export si respectiv 29,6% la import) .
- 9. Economisirea si creditarea. Cu un consum in scadere, cresterea va ramane intarziata
"Nu avem a ne teme ca in Romania vom asista la o crestere a consumului. Orice tipar de pana in 2009 nu se va mai aplica in curand. Va fi un consum bazat in mult mai mica masura pe credit", a mai adaugat Guvernatorul.
- Concluzia? Depindem de vreme
Industria si-a micsorat volumul de activitate pe tot parcursul anului 2012, incheind anul cu o scadere de 2,1%.
Constructiile au inregistrat cresteri in trimestrele II si III, dar acestea au compensat scaderile din primul si ultimul trimestru. Serviciile au fost singura ramura care a inregistrat cresteri pe tot parcursul anului, avansul anual fiind de 4,3%. Tot ca remember util, in 2012, PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,3%, in timp economia UE-27 a consemnat o scadere de 0,3%. Cresteri de peste 1% ale PIB au consemnat in 2012 Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Polonia, Suedia si Malta, iar scaderi de peste 1% au suferit Grecia, Portugalia, Cipru, Slovenia, Italia, Ungaria, Spania, Cehia.
Daca vom avea vreme buna lunile urmatoare, va fi bine. Daca nu, cresterile prognozate de oficialii romani si cei de la FMI, BERD s.a. vor ramane si anul acesta tinte ratate.