Datoria externa pe termen mediu si lung era, la sfarsitul lunii martie, 80,78 miliarde de euro (79,9 la suta din total datorie externa), in crestere cu 2,6 la suta fata de 31 decembrie 2012, se arata intr-un comunicat remis miercuri HotNews.ro de oficialii BNR. Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 31 martie 2013 nivelul de 20,30 miliarde euro (20,1 la suta din total datorie externa), in crestere cu 0,3 la suta fata de 31 decembrie 2012. Soldul datoriei externe este calculat pe baza cash (nu include dobanda acumulata si care nu a ajuns la scadenta). De asemenea nu sunt incluse alocarile de DST de la FMI.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost 33,1 la suta in trimestrul I 2013, comparativ cu 33,5 la suta in anul 2012. Gradul de acoperire a fost 8,0 luni de importuri de bunuri si servicii la 31 martie 2013, comparativ cu 7,1 luni de importuri la 31 decembrie 2012.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung se calculeaza ca raport intre serviciul datoriei externe pe termen mediu si lung si exportul de bunuri si servicii.

Gradul de acoperire a rezervei in luni de importuri se calculeaza ca raport intre rezervele internationale ale Romaniei (valuta + aur) la sfarsitul perioadei si importul mediu lunar de bunuri si servicii din perioada respectiva.

  • Isarescu: ar fi o crima economica sa ajungem cu datoria la zero

Tot legat de problema datoriei, Isarescu a explicat ca ar fi o crima economica sa ajungem cu datoria la zero, asa cum a facut Ceausescu. "Unii dintre noi isi amintesc cum, in anii '70, dupa 10 ani de prosperitate au venit 10 ani in care ne-am platit datoria. A fost o crima economica. Solutia Romaniei este sa avem o datorie pe care s-o putem gestiona", a explicat Isarescu.

"Doar o mica parte e datorie publica. O alta parte a ei e formata din datoriile sectorului privat si o a treia parte e creata de banci care au finantat romanii. Cand unii analisti vorbesc despre datorie nu fac aceste nuante care pot degenera in discutii periculoase", a mai adaugat Isarescu la un seminar pe tema datoriei.