INS a anuntat miercuri estimarile pentru cresterea economica din trimestrul 1, 2013. "Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul I 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 2,1% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier" .Stiu ca toata lumea se va concentra asupra cifrei de 2.1%. Dar sa vedem cum arata evolutia economiei si de ce o crestere trimestriala de numai 0.5% ar putea duce la o crestere anuala de 1.4% (ajustat sezonier) si 2.1% serie bruta, scrie Florin Citu pe blogul lui.

Graficul urmator arata clar: EFECTUL DE BAZA.

Cresterea economica in primul trimestru din 2013 nu a accelerat. De fapt in trimestrul doi din 2012 createrea economica trimestriala a fost de 0.6% si stim cum s-a terminat 2012. Este bine de stiut acest lucru pentru ca de fiecare data cand se anunta cifre macro care surprind pozitiv exista o tendinta foarte mare de a creste cheltuielile publice. FMI a fost "convinsa" de clasa politica din Romania sa accepte salarii mai mari (reintregite ) in sectorul public dupa performanta din trimestrul doi a anului trecut.

Si mai este o problema. Din estimarile mele si cu datele pe care le avem pana acum o crestere de 0.5% nu ar duce la o crestere anuala pe serie burta de 2.1% si pe serie ajustata de 1.4%. Efectul ar fi mai mic cu aproape un procent decat cel publicat de INS.

Cred ca si de aceasta data o parte din cresterea economica, pe langa efectul de baza, se datoreaza unor schimbari ale datelor in trecut datorita unor actualizari ale metodologiei sau pentru ca au fost mai primite mai multe informatii. O sa vedem in curand daca am dreptate.

Foarte important: nu poti sa cresti cheltuielile publice pentru ca PIB-ul surprinde pozitiv din efect de baza sau schimbarea metodologiei

Comenteaza pe blogul lui Florin Citu