La nivel declarativ, romanii au un apetit redus pentru risc si acest lucru este confirmat si de faptul ca aproape 80% ar prefera o prajitura azi, decat doua maine, a explicat miercuri sociologul roman Vintila Mihailescu rezultatele unui sondaj denumit "Cum ne gestionam datoriile", facut la solicitarea companiei de recuperare Kruk Romania. Unul dintre cei intervievati (in varsta de 29 de ani) spune clar ca "in societatea moderna, plina de evenimente neprevazute, sa ai datorii reprezinta un fapt banal, la ordinea zilei, ä mai spus Mihailescu.

Intrebarile din sondaj:

In caz de nevoie, de unde ati prefera sa faceti un imprumut?

Cei mai multi respondenti - 32.78% prefera sa nu faca niciun fel de imprumut atunci cand au nevoie. Daca nevoia este stringenta atunci cei mai multi respondenti apeleaza la un imprumut de la rude - 25.97% sau prieteni apropiati - 24.32%. Un procent mic - 14.88% ar apela in acest caz la un imprumut bancar, in timp ce doar 2.04% dintre respondenti ar apela la un amanet sau camatar.

Ati fost macar o data in situatia de a primi o somatie sa platiti niste datorii importante?

Majoritatea romanilor nu au fost niciodata somati in cazul unor datorii importante - 62.49%. Totusi 19.36% dintre respondenti au primit cel putin o somatie bancara, in timp ce 14.7% au primit somatii pentru datorii la administratia publica sau amenzi. Doar 3.45% dintre respondenti au primit somatii pentru alt tip de datorii.

Cum v-ati simtit?

Primirea unei somatii de plata starneste in majoritatea datornicilor sentimente de jena si rusine - 56.56%. Un alt procent de 26.78% dintre datornici se declara enervati de astel de notificari, in timp ce 12.23% dintre respondenti incearca sa ramana indiferenti in aceste situatii.

Un procent mic - 1.95% dintre respondenti au parte de sentimente pozitive, declarandu-se multumiti atunci cand primesc o somatie de plata.

Va considerati un "rau platnic"?

13.62% dintre romani se auto-evalueaza a fi rau platnici. In corelatie cu raspunsurile intrebarii nr. 5, la care majoritatea respondentilor au declarat ca nu au primit niciodata o somatie de plata, majoritatea romanilor - 86.38% - nu se auto-evalueaza a fi rau platnici.

Cum ati reactionat intr-o asemenea situatie?

53.15% dintre romanii care au primit o somatie de plata s-au supus, stingand datoria cat de repede cu putinta. Pe de alta parte, 24.27% dintre ei au preferat sa negocieze o amanare sau esalonare a datoriei, probabil din lipsa resurselor banesti necesare.

Un procent mic, 7.61% dintre romani prefera sa amane plata datoriei fara o intelegere cu institutia respectiva sau pur si simplu nu au platit si au asteptat sa vada ce se intampla in acest caz - 3.41%.

De ce credeti ca ati ajuns sa fiti somati la plata unor datorii importante?

Cei mai multi respondenti - 45.35% nu isi platesc la timp datoriile si primesc somatii din motive independente precum accidente in familie sau pierderea unui loc de munca. 20.86% dintre romani somati dau vina pe neglijenta sau socoteli banesti gresite ￯ 14.74%.

Cum credeti ca se simte cineva care primeste o astfel de somatie?

Dintre romanii care nu au primit niciodata o somatie de plata, 63.1% considera ca cineva care primeste o astfel de notificare ar trebui sa se simta jenat sau rusinat. Doar 25.53% dintre ei considera ca astfel de somatii ar trebui sa provoace stari de nervozitate printre datornici.

Cum ati reactiona intr-o asemenea situatie?

Intrebati cum ar reactiona daca ar fi pusi in situatia primirii unei somatii de plata, cei mai multi romani au declarat ca ar incerca sa stinga cat de repede posibil datoria - 41%. Un procent important dintre respondenti au declarat ca ar incerca sa ia legatura cu institutia emitenta pentru a negocia o esalonare sau amanare a datoriei, in timp ce 23.64% dintre ei ar cere lamuriri suplimentare de la institutia respectiva.

De ce credeti ca au ajuns unii oameni sa fie somati la plata unor datorii importante?

48.02% dintre respondentii care nu au primit niciodata somatii de plata a unor datorii considera ca oamenii ajung in aceasta situatie din motive independente, cum ar fi pierderea unui loc de munca sau un incident in familie. 30.35% dintre ei considera ca acest lucru se datoreaza socotelilor banesti gresite, iar 16.48% dintre ei considera ca romanii ajung in aceasta situatie prin simpla neplata voita a datoriei la timp.

Care sunt drepturile unei firme de recuperare a datoriilor?

56.93% dintre respondenti considera ca o firma de recuperare a datoriilor este indreptatita sa negocieze in primul rand cu datornicul o esalonare a platilor in rate. 32.6% dintre respondenti cred de asemenea ca firmele de recuperari creante au dreptul sa dea in judecata clientul datornic pentru neplata, in timp ce 30.83% dintre ei considera ca firma poate pune sechestru pe bunurile datornicului in caz de neplata la timp a datoriilor.

In afara de asigurarile obligatorii, ati facut, din proprie initiativa, vreo asigurare suplimentara (de viata, de sanatate, pentru furt, pentru calamitati naturale etc.) ?

57% dintre romani au cel putin o asigurare suplimentara incheiata, fie ca este de viata, de sanatate, pentru furt sau calamitati naturale.

Daca ati avea o problema serioasa cu datoriile, cine ati dori sa va ajute sa rezolvati problema?

Familia este sursa de ajutor pentru marea majoritate a romanilor aflati in probleme financiare serioase. 84.05% dintre ei declara ca pentru a-si rezolva o datorie serioasa ar apela la familie. Un procent mic, de doar 8.72%, considera ca un avocat poate oferi solutia optima in problemele financiare.

Daca ati avea datorii cum ati dori sa platiti?

75.15% dintre respondenti ar apela la un sistem de plata in rate a datoriilor importante si nu ar dori sa plateasca toata suma odata.

  • Explicatiile date de antropologul Vintila Mihailescu

'La nivel declarativ, romanii au un apetit redus pentru risc si acest lucru este confirmat si de faptul ca aproape 80% dintre cei chestionati ar prefera 'o prajitura azi, decat doua maine'. De asemenea, aproape doua treimi dintre ei declara ca 'nu e bine ca Anul Nou sa te prinda cu datorii, pentru ca iti merge prost tot restul anului', demonstrand astfel ca societatea romaneasca a pastrat si in istoria recenta o pronuntata cultura a rusinii. Cu toate acestea, rezultatele cercetarii calitative, realizate prin metoda Focus Grup in paralel cu sondajul online, arata ca, in ultimii ani, romanii - mai ales cei tineri - si-au schimbat radical perspectiva. Unul dintre cei intervievati (in varsta de 29 de ani) spune clar ca 'in societatea moderna, plina de evenimente neprevazute, sa ai datorii reprezinta un fapt banal, la ordinea zilei', arata antropologul Vintila Mihailescu, prezent la conferinta, citat de Agerpres

Astfel, in ceea ce priveste asumarea riscului: 64% dintre respondenti cred ca e bine sa nu te intinzi mai mult decat ti-e plapuma, fata de 36,7% care cred ca cine nu risca nu castiga, iar 79% ar prefera o prajitura, azi, decat doua prajituri, dar maine. Referitor la cultura rusinii: 62% considera ca nu e bine sa te prinda anul nou cu datorii ca iti merge prost tot restul anului. Dar daca tot e sa faca datorii, peste 50% ar prefera clar sa apeleze la o ruda sau la un prieten si doar 15% ar imprumuta de la o banca.

Referitor la cum ajungi datorinc, Vintila Mihailescu sustine ca repondentii au mai multe motive: motive subiective anterioare imprumutului, precum un calcul gresit, au mers la risc, au preferat sa-si cumpere pe moment anumite bunuri, lasand pentru mai tarziu problema datoriilor etc. Acesta sustine ca sunt de aproximativ 2,5 ori mai putin frecvente la romani decat la cehi sau polonezi, conform studiilor anterioare. Cei intervievati invoca si motive 'obiective', ulterioare efectuarii imprumutului, precum somaj, boala, accident etc.

Potrivit studiului, exista o tendinta dominanta de 'externalizare a vinei': eu nu pot sa fiu de vina, ci un 'accident' independent de vointa mea. Aceasta tendinta scade insa la cei care sunt realmente in situatia de datornici. 20% dintre ei recunosc ca au uitat sau au ajuns in aceasta situatie din neglijenta. 'Imprumutul cu buletinul' este considerat a fi principala 'cauza', 'capcana' imprumuturilor facile.

Intrebati despre cum se simt in situatia de datornici, 27% s-au aratat enervati, 57% jenati, rusinati, iar 12% indiferenti.

Antropologul Vintila Mihailescu sustine ca exista insa si o dinamica in timp a sentimentelor fata de situatia de datornic: pentru multi, incepe cu rusine, se trece la enervare in conditiile presiunilor exersate de catre creditori, si se ajunge la indiferenta, mai ales cand se recurge la plasarea tuturor bunurilor pe numele altor persoane: si acum ce-o sa-mi faca?

Acesta spune ca pusi in situatia concreta de datornici, majoritatea se conformeaza, dar creste si numarul celor care se eschiveaza pur si simplu, gasind subterfugii, sau pur si simplu recurg la 'politica strutului'; se observa o mai mare polarizare a atitudinilor.

Daca 24% declara, in principiu, ca ar cere lamuriri de la institutia creditoare, doar 9% in situatia concreta de 'datornic' au recurs la acest lucru. In schimb, creste numarul celor care ar apela la rude si prieteni (84%). Doar 8% ar incerca sa se lupte, caci nu cred ca o companie de colectare creante are dreptul sa-i forteze sa-si plateasca datoriile (fata de 26% in Cehia, de pilda - conform unui studiu anterior. Pusi in situatia de 'datornic', creste numarul celor care platesc imediat (de la 41% la 53%), dar si cel al persoanelor care amana plata fara sa anunte.

Universul cercetarii reprezinta populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei care beneficiaza de acces la Internet. Sondajul s-a desfasurat in perioada 29 aprilie - 7 mai 2013 pe un esantion de 7.106 respondenti, cu varsta peste 18 ani. Esantionul reproduce din punct de vedere al principalelor caracteristici structura socio-demografica a populatiei utilizatorilor de Internet din Romania, asa cum decurge din cercetarea Gallup, Piata serviciilor de acces la Internet"", (Gallup, aprilie 2010) realizata la cererea ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii). Prin urmare, rezultatele acestui sondaj pot fi extrapolate, cu o minima marja de eroare, populatiei utilizatorilor de Internet din Romania, cu varsta peste 18 ani, din mediul urban.