Leul nu s-a miscat consistent in fata euro in sedinta de tranzactionare de joi, BNR cotand moneda europeana la un nivel de 4,3375 lei, fata de 4,3344 lei in sedinta anterioara. Miercuri, leul a inchis sesiunea la 4,3420/EUR pierzand doi bani in fata monedei europene in ultimele doua zile. "Totusi miscarea pare blanda cat timp s-a anuntat ca ofertele de privatizare a CFR Marfa au fost respinse, desi recent ofertele fusese descrise drept foarte serioase. Acesta privatizare reprezinta un angajament important

asumat de autoritati (poate cel mai important?) ce trebuie indeplinit inaintea negocierilor cu FMI de la finalul lunii urmatoare", se arata intr-o nota a economistilor de la ING.

"Deoarece acest demers de privatizare pare sa fi accelerat de la inceputul anului, timpul ramas nu este foarte generos deci ar fi bine ca autoritatile romanesti sa aibe un plan secundar solid. Premierul a anuntat ca procesul va fi repornit saptamana viitoare insa ceea ce ne face sa ramanem optimisti in privinta evalurii FMI din iunie este nota calma a comentariilor din partea Fondului, acesta sustinand prin vocea reprezentatului local ca FMI cauta alaturi de autoritati cea mai buna solutie pentru compania feroviara. Evaluam lipsa unei reactii vizibile a pietei la aceasta stire drept produsul dispozitiei puternic optimiste a participantilor la piata din ultima perioada ceea ce ne sustine ipoteza conform careia o evaluare negativa din partea FMI s-ar traduce intr-o presiune limitata si temporara asupra activelor romanesti. Aceasta ipoteza nu e bazata numai pe sentimentul favorabil de la nivel global dar si pe cresterea recenta a rezervei fiscale si stabilitatea rezervelor valutare pe fondul inceperii platilor catre FMI. Leul s-a apreciat astazi catre 4,3320/EUR si ne asteptam la o zi buna pentru moneda nationala pe fondul cresterilor burselor europene si scaderii recente a randamentelor titlurilor de stat din SUA", se mai arata in nota transmisa joi clientilor ING.

Ratele de dobanda pe termen scurt au continuat sa scada - cele pentru scadenta ON erau tranzactionate la 3% acum doua zile iar in prezent sunt cotate usor peste 4%. Cresterea este si mai puternica in cazul ratelor de dobanda cu scadente mai lungi – segmentul 1M-3M este cotat la 3,95-3,80% dupa un avans de aproximativ 1 punct procentual in ultimele doua sedinte. Aceasta miscare nu se potriveste cu ipoteza noastra ce presupunea revenirii in aceasta luna a sistemului bancar la o pozitie de exces de lichiditate si credem ca se datoreaza unor posibile operatiuni bilaterale de atragere de depozite organizate de MF.

Aceste instrumente mai putin ortodoxe au fost folosite frecvent de catre MF insa confirmarea se gaseste numai in rapoartele lunare despre datoria publica publicate de aceasta institutie iar aceasta publicare este deosebit de lenta. Cea mai recenta versiune disponibila in prezent este raportul pentru luna ianuarie.