In 2012, articolele de imbracaminte, produsele textile si articolele de moda (34%), urmate de jucarii (19%) au fost principalele categorii de produse pentru care a fost nevoie sa se ia masuri corective, China fiind in continuare tara de origine a celor mai multe produse care prezinta riscuri, potrivit unui raport al Comisiei Europene difuzat joi. Riscul de ranire si cel de strangulare sunt deseori identificate in articole vestimentare pentru copii cu cordoane si snururi, de exemplu la costumele de inot, se arata in raport.

Printre produsele care au fost identificate ca fiind periculoase - interzise de altfel in UE in 2012 - mai putem mentiona un produs de albire a pielii care continea hidrochinona (utilizarea acestei substante este interzisa in produsele cosmetice si de igiena personala) sau o papusa de plastic care continea 38,5% din greutate Di(2-etilhexil)ftalat (DEHP), substanta care constituie un risc chimic. Intreprinderile trebuie sa se asigure ca aceste riscuri binecunoscute sunt avute in vedere inainte de productie.

  • De unde vin aceste produse?

China reprezinta in continuare tara de origine cel mai adesea consemnata in cadrul sistemului de alerta. Anul trecut, 58% din numarul total de notificari cu privire la produse care prezinta un risc important au fost legate de produse provenite din China.

Pentru a ameliora aceasta situatie, UE si China colaboreaza cu privire la schimbul de informatii intre autoritati si la activitatile de comunicare. UE si China vor difuza in curand o serie de materiale video adresate fabricantilor chinezi si importatorilor europeni prin care se vor disemina informatii referitoare la siguranta produselor.

RAPEX 2012 in cifre

2 278 de notificari

30 de tari participante (UE + Norvegia, Islanda si Liechtenstein)

Cele 5 cele mai notificate categorii de produse in 2012:

34% Articole de imbracaminte, textile si articole de moda;

19% Jucarii;

11% Aparate si echipamente electrice;

8% Autovehicule;

4% Produse cosmetice

Notificari in functie de tara de origine a produsului:

58% China (inclusiv Hong Kong);

17% UE-27 si tarile din SEE;

11% origine necunoscuta;

14% altele.