Miliardarul indian Lakshmi Mittal le-a cerut presedintelui si premierului preturi mai mici pentru energie la combinatul Arcelor Mittal din Galati
Ce au discutat presedintele si premierul cu miliardarul indian Lakshmi Mittal
Comunicatele lapidare ale Presedintiei si Guvernului arata ca Lakshmi Mittal le-a cerut oficialilor romani solutii pentru ca pretul energiei utilizate de combinatul galatean sa scada. Mittal - la fel ca si alti oameni de afaceri din industria europeana - s-a plins ca industriasii platesc un pret prea mare din cauza reglementarilor europene care favorizeaza energiile alternative. Practic, factura consumatorilor contine si subventiile pentru producatorii de energie verde, subventii care se adauga unui pret al energiei mai mare decit cel din SUA sau Asia, dupa cum arata mai multe analize de piata la nivel european.
Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta i-au spus patronului Arcelor Mittal ca vor cauta solutii pentru a creste competitivitatea mediului de afaceri romanesc, insa cu respectarea legislatiei europene si nationale, dupa cum arata cele doua comunicate oficiale.
Mai directa a fost declaratia ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care a spus tot vineri, intr-o conferinta de presa, ca miza discutiilor la nivel european este raminerea in UE a combinatelor detinute de ArcelorMittal. Vezi aici mai multe detalii despre declaratiile lui Vosganian
"Lakshmi Mittal a prezentat evolutiile privind industria otelului si preocuparile grupului ArcelorMittal pentru asigurarea unui viitor sustenabil al acestei industrii in Europa si in mod particular in Romania. In contextul analizei privind activitatea grupului in Europa, au fost discutate unele propuneri privind cresterea eficientei activitatii la ArcelorMittal Galati, intre care solutii de optimizare a costurilor de productie", se arata si in comunicatul Guvernului.
"Presedintele ArcelorMittal a exprimat speranta ca mediul investitional din Romania isi va pastra atractivitatea si ca vor putea fi identificate solutii sustenabile, in mod special, in domeniul energiei. Primul-ministru Victor Ponta a afirmat sprijinul Guvernului roman pentru o activitate eficienta si pe termen lung a grupului ArcelorMittal in Romania, precum si interesul Romaniei de a consolida atributele sale competitive privind investitiile straine, in particular in domeniul industriei siderurgice", au transmis oficialii Guvernului in jurul orei 14.
"In cadrul intalnirii, Primul-ministru a amintit de abordarea problematicii energiei cu prilejul reuniunii de saptamana viitoare a Consiliului European, context in care vor fi abordate si implicatiile acestor politici asupra altor sectoare, in mod special industriile energo-intensive europene. Primul-ministru l-a asigurat pe Presedintele ArcelorMittal ca va avea in atentie si in acest context problemele semnalate si implicatiile asupra competitivitatii, prezentate in cursul intalnirii", potrivit comunicatului oficial al Guvernului.
Ce probleme are Mittal in Romania
Reamintim ca intr-un interviu acordat HotNews.ro in 30 aprilie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara ca ArcelorMittal are "cateva solicitari privind taxa de cogenerare, privind certificatele verzi si reteaua de distributie electrica din incinta Combinatului. Noi am zis "OK", daca noi satisfacem aceste cerinte, ce faceti dumneavoastra? Si ei au spus: Daca dumneavoastra faceti asta, noi mai facem un furnal si marim capacitatea cu un milion de tone. Am avut o discutie si cu primul-ministru si este o modalitate de a rezolva punctual anumite chestiuni care au mare impact asupra economiei", a spus atunci Vosganian.
Intrebat cat de mare ar urma sa fie investitia pe care Mittal ar fi dispus sa o faca la Combinat, ministrul Economiei a declarat urmatoarele: "Daca Mittal produce acum 1,5 milioane de tone, cu inca un furnal ar putea sa sporeasca la 2,5 milioane de tone".
Care sint probleme reclamate de combinatului Arcelor Mittal in Romania? Pozitionarile publice arata ca nemultumirile sint legate de pretul energiei - in contextul mai larg al discutiilor despre competitivitatea Europei in competitia globala. Cei de la Mittal spun ca platesc dublu energia fata de pretul real. Mai exact, desi pretul brut e 180 de lei pe megawatt/ora, taxele impuse de statul roman urca pretul la 320 de lei. Una din taxele care deranjeaza cel mai mult este cea pentru certificatele verzi folosite pentru subventionarea energiilor regenerabile.
"Din 2009 si pana in prezent, pretul energiei electrice a explodat in Romania, astfel ca am ajuns ca in 2012 sa platim cu 25 de milioane de euro in plus. Daca tarifele vor creste in acelasi ritm in urmatorii ani, ar trebui sa platim 54 de milioane de euro, ori in aceste conditii compania nu mai poate functiona", a declarat pentru presa locala Bruno Ribo, directorul general al Arcelor Mittal Galati.
Acesta a dat de inteles ca este posibil ca firmele detinute de Arcelor Mittal in Romania sa-si restranga activitatea si chiar sa se inchida.
Anuntul facut de oficialii Arcelor Mittal este menit sa atraga atentia Guvernului care trebuie sa decida urgent o reglementare clara a tarifelor la energia electrica.
Cifrele Arcelor Mittal in Romania: 7.500 de angajati, mii de "dependenti" pe orizontala
Pe platforma siderurgica lucreaza 7500 de oameni, insa pana la sfarsitul acestui an, aproximativ 400 dintre ei vor fi disponibilizati prin plecari voluntare cu salarii compensatorii. Alte cateva mii de persoane sunt angajate la firmele subcontractoare care activeaza pe platforma siderurgica, iar daca Arcelor Mittal va inchide combinatul toti isi vor pierde locurile de munca.
Sindicalistii de la Arcelor Mittal Hunedoara au cerut reducerea ponderii energiei regenerabile in factura de electricitate pe care o platesc marii consumatori, de la 20 la suta pana la 6 la suta, aratand ca actualele norme duc la o suprataxare care pune in pericol companiile din domeniul metalurgiei.
Presedintele Sindicatului Siderurgistul Hunedoara de la combinatul Arcelor Mittal Hunedoara, Petru Vaidos, a declarat intr-o conferinta de presa, ca taxele platite pentru energia regenerabila pot pune in pericol locurile de munca si a anuntat ca membrii sindicatului cer reducerea ponderii energiei regenerabile in factura de electricitate pe care o platesc marii consumatori, de la 20 la suta pana la 6 la suta.
" Impactul in cazul combinatului Arcelor Mittal Hunedoara este foarte mare, deoarece ponderea energiei electrice in costul final al produsului este de 10-12 la suta. Nu suntem impotriva energiei produse din surse regenerabile, dar este nevoie de un studiu de impact pentru a vedea care este gradul de suportabilitate atat pentru agentii economici, cat si pentru populatie, deoarece si consumatorii casnici platesc sume mari pentru sustinerea acestui gen de energie", a spus Petru Vaidos.
Grupul siderurgic ArcelorMittal, prezent si pe piata din Romania, a inregistrat pierderi de 345 milioane de dolari in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu un profit de 92 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut, dar cu toate acestea si-a mentinut estimarile pentru intregul an pe fondul sperantelor ca vanzarile de otel isi vor reveni in cursul anului, transmite Reuters.
In primul trimestru cifra de afaceri a ArcelorMittal a scazut cu 13% pana la 19,75 miliarde de dolari in timp ce profitul operational a inregistrat o scadere de 26% pana la 1,565 miliarde de dolari, peste estimarile analistilor care se asteptau la un rezultat de 1,36 miliarde de dolari.
In pofida pierderilor inregistrat in primul trimestru ArcelorMittal si-a reiterat prognoza privind profitul operational pentru intregul an 2013, care ar urma sa fie mai mare decat cel de 7,1 miliarde de dolari inregistrat in 2012. Compania estimeaza ca cererea mondiala de otel va creste cu 3-3,5% in acest an, dupa o crestere de 2% anul trecut. In plus, ArcelorMittal si-a reafirmat intentia de a reduce datoriile pana la 17 miliarde de dolari la finele anului de la 21,8 miliarde de dolari la finele lunii decembrie 2012.
ArcelorMittal, prezenta si in Romania, este cea mai mare companie siderurgica si miniera integrata din lume, cu activitate in peste 60 de tari. In Romania, ArcelorMittal detine unitati de productie la Galati, Iasi, Roman si Hunedoara.
Victor Ponta: Marii consumatori de energie, printre care si ArcelorMittal, avertizeaza Europa ca, daca nu reduce preturile la energie, nu mai sunt competitivi si se muta in China sau in Africa
VIDEO INTERVIU Varujan Vosganian: Maximul de absorbtie la care putem spera pe POS CCE este de 60%/ Nu sunt pentru amanarea liberalizarii preturilor la gaze, ci trebuie sa vedem daca putem asigura un regim diferit marilor consumatori

Ce este fenomenul GameStop / Revolta investitorilor particulari, reuniți pe Reddit, împotriva baronilor de pe Wall Street a condus la creșterea acțiunilor grupului cu 1.700%
Sectorul 3 vrea să investească aproape jumătate de miliard de lei în proiecte pentru fluidizarea traficului: trei pasaje subterane, două supraterane și lărgirea străzii Drumul între Tarlale la 4 benzi
Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități
Elicoptere grele pentru IGSU: Lockheed Martin propune 12 elicoptere Black Hawk construite în Polonia și cu mentenanța la Romaero pentru 273 milioane de euro / Ce alte oferte au fost depuse
Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
oricum, să plece de unde a venit; nu ne interesează ca el să își mărească averea iar românii să suporte costurile de sănătate a angajaților acestui..oarecare...
serios acum, miliardele lui chiar nu mă impresionează...
1. trăim în capitalism; patroni ca acest oarecare trebuie să își amintească condițiile în care a preluat combinatul; și să le respecte;
2. cât de prost este băsescu de își pierde timpul cu acest oarecare? noi nu avem nevoie de Președinți ori de Premieri ca și zdrențe de șters praful;
3. vreau salarii de 6-8000 eur pt muncitorii din combinat, ca pe afară; abia după aceste condiții îmi voi pierde timpul cu neica nimeni ca....îmi scapă numele...
Asta inseamna fara tratament preferential. Energia (ca si alte bunuri) se vinde cu-i vrea sa o cumpere (indiferent ca e companie sau persoana fizica)... pretul e acelasi pentru toti si dictat de piata, de cerere si oferta. Nu dam nimic pe gratis. Cei care iau pe gratis sau beneficiaza de tratamente preferentiale sunt niste paraziti.
2. Mittal Steel, ca iti place sau nu, e inca unul dintre cei mai mari contribuitori la buget (doar prin taxele pe care le plateste). Daca presedintele sau vreun ministru n-are altceva mai bun de facut n-are decat sa se intalneasca si cu CEO-ul lor; nu e nimic rau in asta, la fel cum nu e nimic rau in a te intalni, din cand in cand, si cu oameni din paturile mai defavorizate. In fond cam toti presedintii si prim-ministrii din lume fac asta.
3. Muncitorii din combinat primesc salariile pe care le merita si e normal sa fie asa. Salariile despre care vorbesti tu in afara nu sunt chiar atat de mari sau sunt pentru un total alt profil de job (de exemplu Voestalpine opereaza in US centre de productie de 10 ori mai mari decat Sidex si care au de 70 de ori mai putini angajati ... pentru ca aproape totul este automatizat si ai nevoie de oameni care sa monitorizeze, diagnosticheze si repare sisteme ... nu care sa faca munca prin excelenta manuala... normal, deci, ca la cat de specializata e nisa alora si banii sunt pe masura).
Lakshmi Mittal cere exact acordarea de energie ieftina firmelor sale ca orice baiat destept. Pai daca lui i se da atunci multe companii vor dori acelasi lucru si in final ajungem iar cu Hidroelectrica in faliment.
Ce facem noi, ruinam sistemul energetic ca sa-si sporeasca Mittal averea?
Asta are 7000 angajatii, baietii destepti o firma de apartament.
Adica anual Mittal Galati obliga statul Roman sa plateasca salarii compensatorii pentru alte doua mii de oameni. La asemenea ritm de trimitere in somaj in mai putin de patru ani vor fi disponibilizati toti angajatii si combinatul inchis.
Ori sunt toti dati afara acum, ori in 4 ani, tot cam aia este. Ce facem, il mai subventionam pe Mittal 4 ani cu energie ieftina ca in final fabrica sa se inchida.
La 4 ani de la privatizare, combinatul facea profit de 1->1.5 milioane de dolari pe zi.
Mittal este un escroc care obtine profit si nu il declara ca daca intr-adevar ar avea pierderile continue pe care le raporteaza an de an ar fi plecat demult.
Asta ca ca nu mai spun ca energia aia electrica pe care nu o va mai consuma otelaria din Galati se va pierde pur si simplu.
Iar 7500-8000 de angajati in loc sa plateasca dari la stat, vor primi somaj si venitul minim garantat.
Da' pentru unii nationalismul tembel e singurul crez.
Ce-a facut Mital ? : a dat afara 30000 de romani de la combinatul de la Galati,a inchis cocseriile,si urmareste numai numai cistigul.iar acum vine cu santajul ???,asa va trebuie ca ati vindut la tigani .
O sa vina Nicolaie sa faca la fel,o sa vina rusii de la Alro,o sa vina francezii de la Renault si ce-o sa faceti
cum mai respectati cererile UE de eliberare a preturilor.Sau asta priveste doar pe consumatorul captiv adica romanul de rind, prostul care plateste impozite,prostul scos la pensie inainte de vreme,prostul care-i lasat de voi pe drumuri.
De ce nu-si face o centrala in cogenerare sa-si aduca gaz de la rusi ,sa faca Mital investitii ,sa nu mai ieie moaca si atunci are pretul care-l obtine direct,fara intermediari.Nu va mai caciuliti la toti tiganii ,nu mai fiti neam de slugi,reprezentati o tara nu va reprezentati pe voi.
Romania are supraproductie de energie. Simplu.
1. In Sistemul Romanesc Este exces de energie.Pt.ca toti smecherii Pompeaza energie scumpa si o capuseaza pe cea ieftina.
2.Respectarea normelor europene.Care sunt facute pt. a fi respectate doar de tari ca Romania.Pt. ca Europenii nu se descurca altfel cu concurenta.
3.Energie mai ieftina pt. Mittal.De ce nu si pentru producatorii Romani care sunt sufocati de pretul nejustificat de mare la curent si gaze ?
Si ca un fel de concluzie.
Pe cine reprezinta de fapt presedentia si Guvernul Romaniei ?Sa-i reprezinte oare pe romani ?
Csturile marite care ajung sa falimenteze industrii cu mii de angajati sunt datorate subventior la eoliene.
Acestea sunt oricum ale unor straini care le-au facut cu subventii masive sa ne vanda tot noua. Oricum exista un exces de energie pe piata si se pare ca nici vecinii nu au nevoie de energia noastra.
Banii de la eoliene se scurg in afara romaniei, pe cand industria romaneasca cu mii de angajati plateste sau raman fara munca.. Unde nu e cap e vai de picioare. Poate data viitoare se vor gandi de 2 ori
Atentie, sa stimulezi consumul nu inseamna sa ieftinesti pur si simplu. Daca noi am plati mai ieftin consumul unui frigider, nu s-ar rezolva problema surplusului, dar ar aparea o problema de bani la buget.
Stimulare inseamna sa identifici companiile care nu lucreaza la capacitate maxima din cauza pretului la energie.
Energia la romani este ceva foarte complicat, poate si pentru ca avem atat de multe resurse diferite.
Carbunele polueaza, dar iti da stabilitate. Eolienele sunt super verzi, dar sunt foarte scumpe si foarte mult finantate de stat/de noi implicit. Energia hidro nu este constanta, distruge ecosistemul, dar ajuta si la regularizarea raurilor. Soarele ar fi foarte bun pentru ieftinirea facturii individuale, dar interesul este scazut tocmai pentru ca producem prea multa energie.
Reactoarele nucleare sunt ok, risc extrem de mic de tragedie foarte mare.
Si peste toate avem guverne hraparete si/sau incompetente. Si peste toate industria de la noi si din tarile vecine este la pamant.
Si atunci, daca tot e complicat, nu mai bine fura ei cat au mandat?
PS: Intre-o lume ideala eu as face un contract cu Mittal in care el sa se oblige sa mentina actualii angajati, plus garantii financiare, contra unui pret scazut la energie. In realitate Ponta va face ce-i va servi mai bine clicii lui de corupti.