Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au discutat vineri cu presedintele companiei ArcelorMittal, miliardarul indian Lakshmi Mittal, despre posibilitatea scaderii costurilor pentru energia utilizata de combinatul din Galati. Care sint probleme reclamate de combinatului Arcelor Mittal in Romania? Pozitionarile publice arata ca nemultumirile sint legate de pretul energiei - in contextul mai larg al discutiilor despre competitivitatea Europei in competitia globala. Conducerea ArcellorMittal (fostul Sidex Galati) a amenintat la inceputul anului ca ar putea inchide combinatul galatean. Reamintim ca Lakshmi Mittal face o vizita in Romania, unde s-a intilnit cu presedintele Basescu si premierul Ponta.ArcelorMittal are 7.500 de angajati in Romania.

Traian Basescu si Lakshmi MittalFoto: Presidency.ro

Ce au discutat presedintele si premierul cu miliardarul indian Lakshmi Mittal

Comunicatele lapidare ale Presedintiei si Guvernului arata ca Lakshmi Mittal le-a cerut oficialilor romani solutii pentru ca pretul energiei utilizate de combinatul galatean sa scada. Mittal - la fel ca si alti oameni de afaceri din industria europeana - s-a plins ca industriasii platesc un pret prea mare din cauza reglementarilor europene care favorizeaza energiile alternative. Practic, factura consumatorilor contine si subventiile pentru producatorii de energie verde, subventii care se adauga unui pret al energiei mai mare decit cel din SUA sau Asia, dupa cum arata mai multe analize de piata la nivel european.

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta i-au spus patronului Arcelor Mittal ca vor cauta solutii pentru a creste competitivitatea mediului de afaceri romanesc, insa cu respectarea legislatiei europene si nationale, dupa cum arata cele doua comunicate oficiale.

Mai directa a fost declaratia ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care a spus tot vineri, intr-o conferinta de presa, ca miza discutiilor la nivel european este raminerea in UE a combinatelor detinute de ArcelorMittal. Vezi aici mai multe detalii despre declaratiile lui Vosganian

Victor Ponta si Lakshmi Mittal

Victor Ponta si Lakshmi Mittal

Foto: gov.ro

"Lakshmi Mittal a prezentat evolutiile privind industria otelului si preocuparile grupului ArcelorMittal pentru asigurarea unui viitor sustenabil al acestei industrii in Europa si in mod particular in Romania. In contextul analizei privind activitatea grupului in Europa, au fost discutate unele propuneri privind cresterea eficientei activitatii la ArcelorMittal Galati, intre care solutii de optimizare a costurilor de productie", se arata si in comunicatul Guvernului.

"Presedintele ArcelorMittal a exprimat speranta ca mediul investitional din Romania isi va pastra atractivitatea si ca vor putea fi identificate solutii sustenabile, in mod special, in domeniul energiei. Primul-ministru Victor Ponta a afirmat sprijinul Guvernului roman pentru o activitate eficienta si pe termen lung a grupului ArcelorMittal in Romania, precum si interesul Romaniei de a consolida atributele sale competitive privind investitiile straine, in particular in domeniul industriei siderurgice", au transmis oficialii Guvernului in jurul orei 14.

"In cadrul intalnirii, Primul-ministru a amintit de abordarea problematicii energiei cu prilejul reuniunii de saptamana viitoare a Consiliului European, context in care vor fi abordate si implicatiile acestor politici asupra altor sectoare, in mod special industriile energo-intensive europene. Primul-ministru l-a asigurat pe Presedintele ArcelorMittal ca va avea in atentie si in acest context problemele semnalate si implicatiile asupra competitivitatii, prezentate in cursul intalnirii", potrivit comunicatului oficial al Guvernului.

Ce probleme are Mittal in Romania

Reamintim ca intr-un interviu acordat HotNews.ro in 30 aprilie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara ca ArcelorMittal are "cateva solicitari privind taxa de cogenerare, privind certificatele verzi si reteaua de distributie electrica din incinta Combinatului. Noi am zis "OK", daca noi satisfacem aceste cerinte, ce faceti dumneavoastra? Si ei au spus: Daca dumneavoastra faceti asta, noi mai facem un furnal si marim capacitatea cu un milion de tone. Am avut o discutie si cu primul-ministru si este o modalitate de a rezolva punctual anumite chestiuni care au mare impact asupra economiei", a spus atunci Vosganian.

Intrebat cat de mare ar urma sa fie investitia pe care Mittal ar fi dispus sa o faca la Combinat, ministrul Economiei a declarat urmatoarele: "Daca Mittal produce acum 1,5 milioane de tone, cu inca un furnal ar putea sa sporeasca la 2,5 milioane de tone".

Care sint probleme reclamate de combinatului Arcelor Mittal in Romania? Pozitionarile publice arata ca nemultumirile sint legate de pretul energiei - in contextul mai larg al discutiilor despre competitivitatea Europei in competitia globala. Cei de la Mittal spun ca platesc dublu energia fata de pretul real. Mai exact, desi pretul brut e 180 de lei pe megawatt/ora, taxele impuse de statul roman urca pretul la 320 de lei. Una din taxele care deranjeaza cel mai mult este cea pentru certificatele verzi folosite pentru subventionarea energiilor regenerabile.

"Din 2009 si pana in prezent, pretul energiei electrice a explodat in Romania, astfel ca am ajuns ca in 2012 sa platim cu 25 de milioane de euro in plus. Daca tarifele vor creste in acelasi ritm in urmatorii ani, ar trebui sa platim 54 de milioane de euro, ori in aceste conditii compania nu mai poate functiona", a declarat pentru presa locala Bruno Ribo, directorul general al Arcelor Mittal Galati.

Acesta a dat de inteles ca este posibil ca firmele detinute de Arcelor Mittal in Romania sa-si restranga activitatea si chiar sa se inchida.

Anuntul facut de oficialii Arcelor Mittal este menit sa atraga atentia Guvernului care trebuie sa decida urgent o reglementare clara a tarifelor la energia electrica.

Cifrele Arcelor Mittal in Romania: 7.500 de angajati, mii de "dependenti" pe orizontala

Pe platforma siderurgica lucreaza 7500 de oameni, insa pana la sfarsitul acestui an, aproximativ 400 dintre ei vor fi disponibilizati prin plecari voluntare cu salarii compensatorii. Alte cateva mii de persoane sunt angajate la firmele subcontractoare care activeaza pe platforma siderurgica, iar daca Arcelor Mittal va inchide combinatul toti isi vor pierde locurile de munca.

Sindicalistii de la Arcelor Mittal Hunedoara au cerut reducerea ponderii energiei regenerabile in factura de electricitate pe care o platesc marii consumatori, de la 20 la suta pana la 6 la suta, aratand ca actualele norme duc la o suprataxare care pune in pericol companiile din domeniul metalurgiei.

Presedintele Sindicatului Siderurgistul Hunedoara de la combinatul Arcelor Mittal Hunedoara, Petru Vaidos, a declarat intr-o conferinta de presa, ca taxele platite pentru energia regenerabila pot pune in pericol locurile de munca si a anuntat ca membrii sindicatului cer reducerea ponderii energiei regenerabile in factura de electricitate pe care o platesc marii consumatori, de la 20 la suta pana la 6 la suta.

" Impactul in cazul combinatului Arcelor Mittal Hunedoara este foarte mare, deoarece ponderea energiei electrice in costul final al produsului este de 10-12 la suta. Nu suntem impotriva energiei produse din surse regenerabile, dar este nevoie de un studiu de impact pentru a vedea care este gradul de suportabilitate atat pentru agentii economici, cat si pentru populatie, deoarece si consumatorii casnici platesc sume mari pentru sustinerea acestui gen de energie", a spus Petru Vaidos.

Grupul siderurgic ArcelorMittal, prezent si pe piata din Romania, a inregistrat pierderi de 345 milioane de dolari in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu un profit de 92 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut, dar cu toate acestea si-a mentinut estimarile pentru intregul an pe fondul sperantelor ca vanzarile de otel isi vor reveni in cursul anului, transmite Reuters.

In primul trimestru cifra de afaceri a ArcelorMittal a scazut cu 13% pana la 19,75 miliarde de dolari in timp ce profitul operational a inregistrat o scadere de 26% pana la 1,565 miliarde de dolari, peste estimarile analistilor care se asteptau la un rezultat de 1,36 miliarde de dolari.

In pofida pierderilor inregistrat in primul trimestru ArcelorMittal si-a reiterat prognoza privind profitul operational pentru intregul an 2013, care ar urma sa fie mai mare decat cel de 7,1 miliarde de dolari inregistrat in 2012. Compania estimeaza ca cererea mondiala de otel va creste cu 3-3,5% in acest an, dupa o crestere de 2% anul trecut. In plus, ArcelorMittal si-a reafirmat intentia de a reduce datoriile pana la 17 miliarde de dolari la finele anului de la 21,8 miliarde de dolari la finele lunii decembrie 2012.

ArcelorMittal, prezenta si in Romania, este cea mai mare companie siderurgica si miniera integrata din lume, cu activitate in peste 60 de tari. In Romania, ArcelorMittal detine unitati de productie la Galati, Iasi, Roman si Hunedoara.