Leul a inregistrat o saptamana anemica de tranzactionare, cotatia BNR de vineri fiind de 4,3395 /eur, dupa ce luni fusese cotat la 4,3207/eur. Moneda locala a oscilat ieri la niveluri usor mai apreciate de 4,34/EUR, fiind tranzactionata pe volume reduse. Lipsa unei reactii pozitive a leului la rezultatul relativ bun al licitatiei de obligatiuni pe trei ani de ieri poate fi privita drept un semn ca potentiale intrari de capitaluri straine au fost finantate prin piata de FX swap. Cresterea ratelor la lei este inca un motiv care sustine aceasta perspectiva. Ministerul Transporturilor a anuntat ieri reluarea procesului de privatizare pentru CFR Marfa, unele din conditiile de participare fiind relaxate, probabil cu scopul de a nu afecta calendarul stabilit al privatizarii", au economistii ING intr-o nota destinata clientilor.

Lipsa de reactie a leului la aceasta stire este similara cu activitatea din piata de FX din ziua precedenta, cand procesul de privatizare esuase.

"Ratele ON au urcat usor ieri pana in jurul a 4,5%, in vreme ce cresteri similare s-au inregistrat pe segmentul 1-3M al curbei FX swap. Totusi, pentru scadente mai indepartate, cresterile de rate au fost si mai temperate, in vreme ce ratele la 1Y au ramas neschimbate. Credem ca aceasta din urma este o dovada pentru faptul participantii la piata se asteapta ca recenta crestere a ratelor sa fie episodica. Mai mult, cresterea ratelor pe termen scurt ar fi putut fi determinata ieri si de finantarea intrarilor jucatorilor straini la licitatia de titluri de stat.

Ministerul finantelor a vandut suma planificata de 500 milioane lei in obligatiuni pe trei ani ieri, la un randament maxim de 4,47%. Rezultatul licitatiei pare pozitiv, intrucat cererea pentru aceste instrumente a fost ridicata, de circa 1,6 miliarde lei, iar randamentul a fost la asteptarile pietei, in pofida unei usoare cresteri a ratelor pentru titlurile de stat pe termen mai scurt ieri", se mai arata in documentul citat.