
Datele vin de la INS (Institutul National de Statistica- vezi documentul atasat)
Mai jos, defalcate aveti datele pe agricultura.
>

Asadar avem 1700 de directori, 1674 de agricultori si aproape 8000 de consultanti. Pe prima coloana gasiti numarul angajatilor, pe a doua salariul brut din contract iar pe a doua- salariul brut realizat (incluzand primele)
Incercati sa faceti acelasi exercitiu pentru alte zone de business. O sa constatati ca avem directori de vanzari in anumite industrii mai multi decat numarul jucatorilor. Absurdul pare sa fie la el acasa.
In coloana din stanga a pdf-ului atasat aveti codul COR 08 al denumirii ocupatiilor. El poate fi gasit pentru detalii pe Internet. Vom reveni cu o analiza mai ampla asupra ceea ce a insemnat adaptarea industriilor romanesti la piata fortei de munca globale.
- In turism sunt inregistrati putin peste 1000 de consultanti. Mai avem cateva zeci de mii (circa 38.000) in industria financiara, aproape niciunul in industria prelucratoare sau cea extractiva
PS Datele de mai sus reprezinta medii si nu faptul ca FIECARE ferma are angajati 8 consultanti/director. Sa tinem seama si de acest amanunt.
(Nu sunt decat un student doctorand in economie la o universitate de top din SUA, poate de asta inteleg mai greu.)
Multumesc pentru clarificare!
Mergand pe aceeasi logica, se poate aplica acelasi tipar si asupra aparatului birocratic mult prea stufos al Guvernului (executivul), care de cele mai multe ori, in relatia cu cetatenii lasa mult de dorit. Asta se numeste eficienta, optimizare, adaptabilitate, transparenta, economie, functionalitate...
PS - sper ca ti-am mai clarificat putin nedumeririle.
Alea 4 decid peste 80% din ce mananca americanul la masa, iar Monsanto e zeu pe terenurile agricole, acolo unde da in judeca pe cine vrea el si baga in faliment datorita GMO , IMG (sau cum vreti sa le spuneti) dezvoltate de ei.
Monsanto sunt cei mai buni in genetica plantelor si in datul in judecata.
Deci total salariati 83032
Directori: 1756 adica unu la 47 de angajati
Conducatori: 2900 adica unu la 28 de angajati
Consultanti: 7689 adica unu la 10 de angajati
Acuma, middle si top management 1/47 nu vad de ce e asha spectaculos, avind in vedere ca in general fermele-s mici.
La conducatori, 1 la 18 iar e OK.
La consultanti probabil numarul mare tine de fonduri europene, unde chair e nevoie.
Daca maai adaugam aici si caracterul puternic sezonier din agricultura (la pagina 19 vezi ca sunt inca 9000 care in octombrie au lucrat mai putin de 23 de zile) si daca mai adaugam si cantitatea de munca la negru din domeniul agriculturii, s-ar putea sa ne miram chiar degeaba. Oricum, daca autorul dorea sa evidentieze ceva, isi sufleca miinicele si facea un grafic cu situatia comparata in toata europa. In felul asta puteam sa ne raportam la ceva. Asha, sa stabilim noi din afara domeniului ca un director la 47 de angajati e mult, mi se pare amatorism in stare pura.
pai romanilor nu le plac studentii de la universitatile de top, ei prefera plagiatorii, dar probabil ca asta intelegi:-)
Ca sa dezvolt putin, mai ales pentru uluit, care probabil ca nu te-a inteles, ca altfel si ce zice el acolo este foarte corect, zic si eu cate ceva:
Este foarte importanta distinctia stat/privat in aceste cifre. Nu reiese din articol, iar documentul atasat m-a plictisit de la primele 2 pagini, am renuntat.
Adica pe de o parte este important cati din fiecare sunt la stat si cati la privat, iar pe de alta parte este la fel de important raportul "sefi"/consultanti la stat si apoi la privat.
Personal consider ca ceea mai mare problema a consultantilor nu este numarul, ci calitatea "consultatiei":-)...foarte mult import de materie prima, si foarte putine nise dezvoltate. Nu mai crestem mangalita, plantam din ce in ce mai putin spre deloc arbusti si arbori fructiferi (conform datelor oficiale din 2009 pe care le-am studiat), am anihilat aproape complet zona de plante medicinale, uleiuri volatile etc
Un sfat prietenesc: ramai in SUA:-)
din câte-mi amintesc eu statisticile, în SUA doar aprox 6% din populaţia activă e ocupată în agricultură, dar SUA are o pondere de aprox 30% din exportul mondial de cereale. Cu alte cuvinte, cei 6% din populaţia activă americană produce 30% din exportul mondial de cereale. Ceea ce, în opinia mea, înseamnă că agricultura americană nu prea geme de consilieri.
Ca la Dorei... 10 se uita si unul da cu sapa.
:D
Daca vrei sa scrii un articol, fa o comparatie cu alte tari, baga in ecoatie si marimea medie a unei ferme (ca una e sa ai ferma medie de 100 de hectare si alta sa o ai de 10.000 de hectare).
Plus ca nu pricep cum ar putea face cineva ordine in domeniul asta? le impui fermelor sa aiba un numar minim/maxim de consultanti?
Articol scris ca dupa 3 carafe de tuburel...
Doi, autorul puncteaza din sutele de pagini de tabele, esentialul: in agricultura avem o rata de 7-8:1 a consultantilor fata de cei care muncesc cu adevarat. In Europa, daca o sa va uitati pe Eurostat, veti vedea ca media e de 0,7:1.
Avem documentul in sine, care merita citit pentru informatiile din el. Nu pricep de ce sunt unii carcotasi. Probabil vin din randurile consultantilor
2. Cum adica avem 7-8:1 consultanti:muncitori? Voiai sa zici 7-8:100?
3. N-am spus ca PDF-ul INS e rau, ci doar ca articolul nu suce de fapt nimic.
In general, in agricultura (poate mai putin in zootehnie), munca e sezoniera. Iar fermele angajeaza zilieri cind e de cules merele, rosiile, etc, zilieri care de obicei sunt platiti la negru, neintrind in statisticile INS. Pe linga asta, multi din angajatii permanenti sunt si ei platit la negru, neintrind nici ei in statisticile INS.
Doar nu crezi ca-n agricultura romaneasca lucreaza doar 83.000 oameni, adica cite 2000 per judet. Doar ca evaziunea fiscala e atit de mare, incit in statistici apar preponderent directorul, contabilul si 2-3 sefi de echipa.
Media in UE a raportului consultanti in agricultura/lucratori activi e de 0,82 nu de 0,7 cum zicea nicky1970. La noi e de aproape 8. Cum naibii sa mearga treburile???
Statisticile astea sunt bune, dar trebuie corelate cu realitatea din teren nu crezute asha, pe nemestecate.
Si apropos, eu n-am contestat statistica ci doar articolul care nu face decit sa arate pdf-ul si sa se mire de o chestie fara sa aduca si argumente, comapratii cu alte tari, etc. Pin la urma asta inseamna analiza, nu copy-paste din pdf-ul INS si atit.