Vasilescu s-a mai referit si la disputa internationala care vizeaza inlocuirea notiunii de PIB. "Mai nou studiile converg care abolirea notiunii de PIB. Si Clubul de la Roma, Stiglitz intr-o recenta carte si alti autori importanti pleaca de la ideea ca in lumea de astazi nu mai avem nevoie de PIB. Un complex de indicatori pe care il dau cei care vor inlocuirea PIB-ului ar suna cam asa: in primul rand, in al doilea rand reducerea datoriilor de stat. In al treilea rand, reducerea deficitelor publice, apoi cresterea PIB-ului, reducerea somajului si vocatia pentru lucrul bine facut. Poate va aparea in viitor un indicator sintetic cu care sa masuram si datoria publica si somajul si deficitele si cresterea PIB si mai ales, lucrul bine facut. Toti cei care critica indicatorul PIB si in primul rand Cubul de la Roma, spun ca PIB masoara cantitati nu calitati iar lumea de astazi are nevoie de calitate", a mai spus Vasilescu.
- simplul criteriu monetar al comensurarii bogatiei unei tari -PIBul- nu reflecta realitatea "micro"
Dupa Franta, Marea Britanie si Italia, trei tari aflate deja in cautarea unor noi indicatori pentru a masura bogatia, Berlinul a infiintat o comisie care sa ia in considerare limitele masuratorilor actuale in privinta cresterii economice.
In timp ce in Franta, Comitetul pentru masurarea performantei economice si a progresului social, in frunte cu laureatul Premiului Nobel Joseph Stiglitz, a fost compus aproape exclusiv din economisti din Statele Unite, Asia si Europa, structura creata in Germania e formata exclusiv din germani.
Subiectul cautarii unui nou PIB a fost discutat in cadrul Consiliului de Ministri, comitetul incluzanda 17 experti si 17 parlamentari. Sase economisti, doi chimisti, doi sindicalisti, un avocat, doi filozofi, un sociolog si trei doctori in stiinte politice- acesta e grupul de experti care, alaturi de cei 17 politicieni au primit dead-line pana in vara acestui an pentru a-si prezenta rapoartele. Investigatia germanilor se va concentra dezvoltarea unui indicator global de bunastare.
- Antecedentul de la Busan- Coreea de Sud
In 2009, in Coreea de Sud ( la Busan), statisticienii sefi ai lumii s-au intalnit cu reprezentantii OECD pentru a discuta despre posibila schimbare a setului actual de macroindicatori (in frunte cu PIB) cu un altul care sa masoare mai fidel dezvoltarea statelor lumii.
Dupa primele 3 zile de lucrari, s-a ajuns la doua concluzii. Una optimista si una pesimista. Cea optimista e ca indicatorii trebuie schimbati. Cea pesimista e ca va fi foarte dificil, fiindca trebuie implementat acelasi sistem in toate tarile lumii, ceea ce presupune resurse financiare consistente. E drept, pesimistii sunt incurajati de insusi secretarul general al OECD, care a confirmat si el ca trebuie schimbat setul vechi de indicatori.
Pana si PIB-ul e o notiune care poate fi reformata. Erorile pe care le poate da provin din situatia in care, pe fondul unor cheltuieli amproasta facute de Stat, productia creste, PIB-ul se umfla, fara ca acest lucru sa fie in mod necesar considerat o dezvoltare sanatoasa.
De asemenea, atunci cand evaluam un bun sau un serviciu, obisnuim sa utilizam pretul de piata. Numai ca iata ca pietele mai intra in colaps si spulbera toate masuratorile noastre anterioare. Te poti baza pe un asemenea indicator? De azi pe maine, da. Pe termen mediu si lung, clar ca nu.
Aici aveti Raportul Stiglitz, pentru cei interesati. Cuprinde concluziile pentru Franta, desigur.
Nu poti manipula niste indicatori definiti clar.
Dar ce este in spatele lor atunci cand faci o analiza - poti cadea usor in capacane - una fiind aceea cu "prea-fericitii statistici".
implicatiile sunt enorme ..numai daca ne gandim la cursul valutar..schimbul de bunuri intre state ,
distributia veniturilor pe cap de locuitor etc.
Nu am stiut ca si la nivel de UE s-a luat in analiza aceasta problema - ar putea sa fie interesant de citit raportul, cand va aparea, la vara.
Interesant este si raportul din Franta.
Dar sa revin la "oaia noastra" - RO- putin cam neagra, vom avea o problema daca cifrele de la recensamantul populatiei nu se apropie mai mult de realitate - atunci top in sus dintr-o data PIB/loc. care loc. nu stim cum dar se imputinara semnificativ...
Buna statistica de RO - nu era mai bine daca ne numaram din 2 in 2, ca la gradintia, si ieseam mai ieftin la socoteli si poate si mai aproape de multimea locuitorilor???
Tiii, grea este stiinta asta - ma doare capul deja!