"Astazi in toata lumea se vorbeste despre restructurarea sistemului bancar si a creditarii. Sunt opinii care atrag atentia ca s-a mers prea departe cu independenta bancilor centrale si ca unele atributii-chiar cele legate de dobanzi sau curs- trebuie sa se intoarca la guverne. Nu stiu daca va fi asa sau nu- eu personal cred ca nu va fi. Aceasta notiune a independentei bancilor centrale a aparut relativ recent intr-un context foarte exact: s-a simtit nevoia unei separatiuni in lumea banilor asa cum exista separatiuni intre puterea judecatoreasca, legislativa si executiva. Sectorul bancar trebuie sa se schimbe. Trebuie sa nu mai fie loc pentru banci care sunt prea mari ca sa cada. Noii intrati in aceste dezbateri mai spun ca aceste banci nu fac altceva decat sa incurce sistemul bancar si sa-l duca spre haos. In al doilea rand, bancile trebuie sa colaboreze cu clientii lor si cu societatea intr-un mod mult mai transparent. Si mai ales sa nu lase loc pentru clauze abuzive.", a declarat marti Adrian Vasilescu, principalul consilier al Guvernatorului BNR.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

Vasilescu si-a amintit ca in 2008, cand s-a declansat criza, a vorbit la o intalnire a producatorilor de vin, trimis de guvernator, explicandu-le acestora de unde a venit criza: "au pus apa in bani si au starnit viitura financiara". "Problema pentru viitor este cum sa nu mai punem bani in apa, cum facem bani sanatosi. In perioada dinainte ca banii sa se faca din nimic, de multe ori prin instrumente derivate, era o perioada cand se faceau bani sanatosi", a spus Vasilescu.

Alte declaratii ale lui Adrian Vasilescu:

  • Sunt astazi discutii aprinse in societatea noastra despre felul in care a evoluat creditarea in cei cinci ani de criza. Multi spun ca bancile isi au vina lor pentru ca au oprit creditarea, altii arata spre BNR si spun ca BNR a facut astfel incat creditarea sa nu mai zburde asa cum zburda inainte de criza. Imi amintesc o discutie purtata la un post de televiziune in toamna lui 2008. Veneam de la Sinaia si ma suna sa ma roage sa intru intr-o dezbatere. In studio erau cativa bancheri care imi spuneau ca creditarea a scazut din cauza regulamentelor BNR care ar fi blocat-o. E usor sa dai vina pe unii sau pe altii.
  • Chiar si BNR trebuie sa-si nuanteze uneori mesajele.
  • BNR nu a cerut bancilor sa reduca dobanda, doar le-a spus ca s-ar putea ca dobanzile mari sa se intoarca impotriva lor.