Isarescu a mai vorbit despre cum s-a schimbat in timp modul de finantare a Statului de catre bancile centrale. Acesta este adevarul istoric: Prima banca centrala din lume, Banca Suediei, dar si cea a Angliei sau a Frantei au fost infiintate ca sa finanteze Statul. Iar acum bancile centrale au trecut in Statutele lor in mod expres interdictia de a finanta Statul. Ce ziceti de o asemenea modificare institutionala de la o extrema la alta? Adica un fel de a spune "eu te-am facut ca sa-mi faci rost de bani iar tu acum nu-mi mai vrei sa-mi dai", a spus Guvernatorul.
"Istoric, existau si explicatii: in perioada in care aceste banci s-au infiintat baza monetara era metalica si exista o restrictie naturala in a o mari. Nu puteai sa produci cat aur voiai, era limitat de cat aveai. A face rost de bani nu era o chestiune usoara, ca nu aveai tiparnita jos, sa trimiti pe cineva sa tipareasca niste bancnote. Iar in momentul in care s-au prabusit etaloanele bazate pe metal si am intrat in perioada fiat money!, s-a schimbat si cultura institutionala", a mai adaugat Isarescu..
Si modul in care comunica bancile centrale s-a schimbat radical, a mai adaugat seful BNR. "Pana la primul razboi mondial, reprezentantii bancilor centrale nu apareau public. Erau profesionisti, isi faceau treaba dar stateau in spate. Pana si BNR era asa, o "batrana Doamna" care nu iesea foarte des la trancaneala. Acuma, cum deschizi un ziar, dai de Greenspan, Bernanke, Trichet, Draghi samd. Va dau si un exemplu pe care il prefer, legat de un sondaj facut in SUA in anii 50. Intrebati ce este FED-ul (sistemul federal al bancilor centrale din SUA- n.red.), majoritatea -66%- au spus ca FED este un siloz din Kansas. 20 la suta au spus ca e o societate xde asigurari si sub 15% au spus ca e banca centrala a SUA. La noi nu s-a mai intamplat niciodata asa ceva".
Despre noi nu poate ca nu stiu toti romanii cu ce ne ocupam noi aici, dar macar stiu ca suntem Banca Nationala. A propos de asta, inca nu se stie foarte ce facem noi cu supravegherea bancara. De cate ori apare un credit mirositor apare intrebarea : dar ce-a pazit supravegherea? Pai noi nu putem controla fiecare credit in parte. Noi controlam riscul. Nu putem pune in spatele fiecarui om care da credite in Romania cate un subaltern al lui Nicu Cinteza (seful Supravegherii- n.red) care sa-l verifice.
Mai vine cate unul la noi la banca sa schimbe niste dolari la cursul nostru. Domnule, i se spune, noi nu suntem casa de schimb. Iar cursul acela e un curs la care se fac tranzactiile intre bancile comerciale. Pai la ce-l mai publicati?, intreaba el si are dreptate", a declarat joi Isarescu.
Despre finantarea Statului si bancile centrale:
BCE e impotriva finantarii Statelor desi pentru asta au fost bancile centrale infiintate: ca sa finanteze cheltuielile Statelor. Riksbank, banca centrala a Suediei, cea mai veche din lume, a luat nastere pentru ca Suedia sa isi finanteze cheltuielile. Riksbank a finantat prin 1738 razboiul regelui (un esec, dealtfel).
Si nu e singurul razboi finantat. Banca Angliei (the Old Lady) a fost infiintata dupa ce Franta a distrus flota britanica iar Statul avea nevoie de o flota noua. Regele nu mai avea in pusculita niciun ban, iar Banca i-a strans din piata 1,2 miliarde de lire in numai 10 zile. In Franta, Napoleon a infiintat BNR-ul lor pentru a-si finanta razboaiele si pentru a lupta impotriva inflatiei. In Germania, Bundesbankul (infiintat dupa modelul FED-ului) a avut acelasi rol-finantarea unui Stat vlaguit de razboi.
Intreprinzatorul de Ro pare ca arata ca acela care vrea sa schimbe 100 USD la BNR, are intentii bune, dar uneori directia este gresita - mi-a placut - cum sa dau Like?
Exemplele sunt magnifice si povestite minunat!
(inca un Like se poate?)
reality check:
* dl. isarescu este directorul unei banci nationale dintr-o tara FALIMENTARA in care guvernul zice: "saru' mana fmi - ne dati si noua un imprumut?"
* salariul dl-ului isarescu este platit cel mai probabil cu bani de la fmi; ca si cel al multor alti bugetari.
Falimentar esti cand nu mai poti sustine cheltuielile si creditele pe care le ai.
Nu este cazul Romaniei dar se poate pune intrebarea ca tinand cont de cheltuielile pe care le avem cam cat de mult am putea investi in realitate daca s-ar renunta la pomenile electorale si am avea macar vreo 10 ani de guverne care sa-si faca treaba cu adevarat.
Guvernul nu a prea mai imprumutat decat niste sume reduse.
Nu stiu care este statul din lume care nu lucreaza cu FMI. Poate Coreea de Nord...
2) Salariul dl-ui Isarescu este platit cu banii de la BNR.
Reality check:
Rezervele BNR
Ianuarie 2000: 1693.9milioane $ + 103.5 tone de aur
30 aprilie 2013: 32411 milioane euro + 103.7 tone de aur
Reality check again! Sub conducerea dl. Isarescu BNR si-a marit de 30 de ori rezervele valutare ale BNR in decurs de 13 ani.
Nu ai ce comenta decat ca omul isi face treaba chiar foarte bine si in mod sigur nu are nevoie de banii FMI ca sa i se plateasca salarul!
DAE e o balanta inte cerere si oferta si e direct proportional cu riscul de tara. Bancile functioneaza in felul urmator: iau banii de la deponenti si ii dau la clienti. Acuma, daca un depozit are 5% dobanda, mai adauga costurile de operare a creditului, riscul de neplata, profitul bancii, costul cu perioada in care banii sunt in depozit la banca dar nu-s imprumutati inca nimanui, si ajungi la costul imprumutului.
Bine ca DAE e foarte mare, da' dobanda la depozite nu...
Daca in Rom rata inflatiei este de 5.4% in 2012, riscul de tara nu e mic, si mai avem si instabilitate, e explicabil ca se ajunge la dobanzi de 7-8% la RON,.
In Germania, unde inflatia e sub 2% si totul e stabil, se ajunge la DAE de max 4%.
nu BNR stabileste dobanzile pietei, ci condititiile pietei (stabilitate, rata inflatiei, oferta si cererea de credite, cantitatea masei monetare, lichiditatea....etc). BNR are doar vreo 2 parghii cu care mai influenteaza cate ceva, dar nu poate interveni intre contractul semnat de Gigi si o banca comerciala.
Cand o sa plece dl. Isarescu de la BNR, nu o sa fie usor de gasit un urmas la fel de carismatic si de profesionist - oricat ar comenta carcotasii de serviciu...
diferenta e ca dl. isarescu nici macar nu si-a batut capul sa aplice pentru jobul pe care il are, a fost pus acolo pe considerente politice, pe de o parte. pe de alta parte, produsul muncii lui, ron este un produs (o moneda in cazul asta) fara semnificatie globala. eu cred ca nici macar locuitorii ucrainei nu stiu ce e ala ron; nu mai vorbim de americani, englezi samd.
referitor la salariul lui isarescu; e usor sa spui: nu putem sa dam pensii de 100 EUR pe luna la 1 milion de oameni dar putem sa ii dam lui Isarescu salariu de 20000 EUR pe luna (un exemplu, habar nu am cat castiga). trebuie sa ne imprumutam la fmi pentru pensii. bs. salariul lui isarescu e platit din aceeasi sursa ca si pensiile: bugetul statului.
2)daca dl Isarescu era pus la BNR pe considerente politice, era de mult dat afara. Din 1992 si pana in prezent cate partide am avut la guvernare?? FSN, Coventia Democratica, PSD, alianta D.A., apoi iar a fost PSD la colaitia de la guvernare, apoi PDL , apoi iar PSD. Dl Isarescu a rezistat cu toti...daca era pus pe criterii politice, pleca de mult
3)cea mai mare prostie este cea despre leul romanesc...despre catre spui ca nu are semnifificatie globala. Pai asta e, ca are semnificatie gloala, si semnificatia este data de DELPINA CONVERTIBILITATE A LEULUI, atat de cont cutent cat si de capital. Leul este o moneda care poate fi tranzactionata peste tot in lume, e convertibila 100%. De asta ne vin investitorii, dar ne vin si speculatorii...pt ca pot sa isi schimbe valuta pe lei si invers. Sau ati uitat cum era in 1990, cand aveai voie sa schimbi max 100 USD pe luna, si numai pe pasaport? Sau cand vroiai sa cumperi un apartament, si nu stiai de unde sa faci rost de 10 000 USD, ca nu iti dadea nici o banca.
cat despre grivna ucrainiana, aceea e o moneda care nu e convertibila.
Dar asa e cand vorbim sa ne aflam in treaba...
1. aici ai perfecta dreptate, castiga foarte putin pentru functia pe care o care, daca intr-adevar are 7,000 euro. Ca sa vezi ca nu-l desconsider, castiga foarte putin si raportat la meritele lui.
2. aici ne diferentiem in mod clar. nu a fost pus (doar) pe criterii politice. A fost "pus" pentru ca este mason, ca si Petre Roman, Nastase, Radu Vasile si Tariceanu. Nu am nimic cu masonii, dupa cum nu am nimic cu "criteriile politice". Doar ca nu vreau sa fiu luat de prost.
3. aici e foarte simplu. colegul cco se referea clar la notorietate, nu la convertibilitate. Putina lume se sperie daca scade leul. Putina lume se sperie daca creste leul. Ma refer la straini. Stirile incep cu dolarul, continua cu euro, franc, yen sau lira sterlina si se termina cu bursa aurului sau chiar a branzei. Nu exista stiri in Occident despre leu. Poate doar in pagina 5:-)
Sa inteleg ca in 1939 fiica dvs ar fi trebuit sa dea un interviu cu dvs ca sa se logodeasca cu Croitoru?
Emotionant. Sunteti din ce in ce mai aproape de oameni, ma faceti aproape zilnic sa plang. Pe bune.
De la curs, evident.
La noi nu poate oriciune sa deschida o banca si apoi sa retraga capitalul si sa fuga cu el iar nurmele de creditare, comisioanele abuzive si jecmaneala clientilor de carte bancile comerciale nu are loc.
Gresit, prima banca centrala a fost a Olandei in 1604 apoi a venit Suedia 1664 si Anglia 1690.
"(bancile).. au fost infiintate ca sa finanteze Statul"
baliverne. Statul poate sa se finanteze singur daca isi emite moneda lui. Iar daca nu emite in exces , economia merge chiar foarte bine. Bancile "nationale" nu sunt deloc nationale, ele sunt PRIVATE si in realitate sunt niste smecherii pt a scoate dobanzi de pe spatele nostru.
"Pana la primul razboi mondial, reprezentantii bancilor centrale nu apareau public. Erau profesionisti, isi faceau treaba dar stateau in spate"
Normal, pe atunci lumea nu avea creierul asa de spalat si se stia ca imprumutarea de bani pe care nu ii ai este o frauda. De aia stateati in umbra. Acum s-au rasturnat valorile si voi sunteti "specialistii" si cei care spun adevarul sunt numai niste "agitatori"
"Despre noi nu poate ca nu stiu toti romanii cu ce ne ocupam noi aici, dar macar stiu ca suntem Banca Nationala"
Unii mai stiu si ca esti mebru al Clubului de la Roma. :-)
"bancile centrale au luat nastere ca sa finanteze razboaiele"
Partial corect. Multe razboaie au fost duse TOCMAI pt a infiinta banci centrale. De exemplu Cromwell a fost masiv finantat de camatarii din Olanda pt a impune o banca centrala dupa ce va castiga. Ceea ce el a si facut.
"Banca (Angliei) a strans din piata 1,2 miliarde de lire in numai 10 zile
Pai banca Angliei n-a avut probleme sa stranga bani , pt ca ii scotea din aer. Chiar si la infiintare, trebuiau sa stranga 1.2 milioane si au strans 200 de miii pe care si i-au dat intre ei imprumut folosind sistemul rezervelor fractionate. Apoi au venit cu banii inapoi la banca ca "aport de capital" si si-au mai dat alte imprumuturi. In cateva zile banca a strans (tiparit) banii necesari.
"Bundesbankul (infiintat dupa modelul FED-ului) ..."
In realitate FED a fost infiintat dupa Banca germaniei, iar creierul legii Rezervei Federale a fost Paul Warburg.
Este o parere...
Si astazi este nevoie de resurse financiare- care sa fie cauza nationala? Incotro sa mearga? Stie cineva care este directia? este care aceasta? este ea in beneficiul national?
Prea multe intrebari.
"in perioada in care aceste banci s-au infiintat baza monetara era metalica si exista o restrictie naturala in a o mari. Nu puteai sa produci cat aur voiai, era limitat de cat aveai. A face rost de bani nu era o chestiune usoara, ca nu aveai tiparnita jos, sa trimiti pe cineva sa tipareasca niste bancnote. Iar in momentul in care s-au prabusit etaloanele bazate pe metal si am intrat in perioada fiat money"
si legat de romania.
poate sa explice ceva de ce inainte de pasti si de craciun BNR scade cotatia la euro dar in acelasi timp la toate legumele din import, la toate produsele electronice din import, la factura de telefonie mobila sau la cartela de telefonie mobila platesti aceeasi lei ???
concluzie.
daca ai 18 milioane de prosti intr-o tara si furi de la fiecare cate un euro intr- luna, ei prostii nu se simt furati, insa tu ai un castig frumusel de 18 milioane de euro.
de ce numai in romania ne-au obligat sa avem salariile pe card, iar bancile iau cate 20-30 de lei lunar pentru administrarea contului ???
si exemple ar fi o gramada.
inca ceva. cica este nevoie de 1 miliard de euro pentru irigatii. da este nevoie de un miliard de euro pt irigatii cu conditia ca toate instalatiile si toate pompele sa vina din import si nicdecum din romania
eram student si si munceam si plateam facultatea in dolari in anul 2001.
dupa care a inceput sa creasca euro si dolarul sa scada.
bun ne-a trecut taxa pe euro.
apoi in lunile de aprilie scadea pretul, pentru ca veneau romanii cu euro si ca sa ii prosteasca sa cumpere euro cat mai ieftin schimbau cursul pentru ca romanul sa iasa in pierde. in luna aceea la facultate am platit taxa tot la cursul din luna ianuarie invocand nu stiu ce clauze.
suntem acum in 2013. cand a scazut euro, a simtit cineva la factura de telefonie diferenta???
dar la benzina s/a simtit???
in fine. traim si asta e mergem inainte. dar nu e corect cand unii isi bat joc de noi pe munca noastra.
In toate tarile civilizate salariile se dau pe card. In Hong-Kong in administratia publica banii fizici au fost eliminati. In Japonia vor sa ii elimine cu totul.
in rromania deschiderea cardului e gratis, dar apoi platesti administrare de cont plus platesti la interogare sold, plus platesti comision daca scoti bani de pe alt bancomat.
daca iti place atat de mult acest lucru, pune-ti salariul pe card si apoi scoate tot de la bancomate diferite care nu au legatura cu banca ta.
iti urez succes. sa vezi cum arunci bani la gunoi asa aiurea.
e ca atunci cand o familie imprumuta bani din banca pentru consum
in timp ce alta familie imrpumuta bani din banca sa isi cumpere un utilaj care apoi va produce bani.
inca odata asa sa vorbesc aiurea. de ce in romania nu se da drumul la cele 4 reactoare nucleare de la cernavoda? de ce in romania nu se construieste inca 2 hidrocentrale cu bulgarii pe dunare, de ce in romania nu s-au mentinut termocentralele pe carbuni pentru ca e mai mare poluarea acum cand se taie padurile pentru a se face rumegus presat pentru centrale pe lemn sau se folosete lemn bun de fag pentru incalzit locuinte.
romania poate sa mentina cu, curent electric toate tarile din jur.
puteam avea curent gratis la toate fabricile si toate fermele din romania.
restul sunt povesti de adormit copiii.
a si ziceti ca, carbunele e poluant. dar atunci de ce marea britanie are termocentrale pe carbune, de ce slovacia are termocentrale si exporta carbune, de ce china are tot sistemul de incalzire pe carbune?
si sa nu uite ca si el ca majoritatea bugetarilor traies din sudoarea omului de rand.
sau nu stie numara 100 de eur ce numai milooanele celor care fura si jefuiesc tara asta??
asta e lipsa de respect pt omul de rand si se pare ca aroganta sa nascut in romania!