Reprezentantii creditorilor Greciei si Oficiul de Concurenta al Comisiei Europene au solicitat bancile comerciale elene sa isi vanda activitatile non-bancare din Grecia dar si subsidiarele detinute in Europa de Sud-Est, scrie eKathimerini . Sursele spun ca Troica - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - au solicitat deja un calendar pentru efectuarea acestor vanzari, presand pentru renuntarea la filialele din Balcani. Contactat de HotNews, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat ca deocamdata nu a fost informat dar ca un asemenea proiect nu ii ridica niciun fel de probleme. "La inceputul lunii asteptam colegii din Directia de Supraveghere a Greciei care vin intr-o vizita la noi. Chiar daca s-ar vinde, orice potential actionar cu peste 10% trebuie sa obtina aprobarea BNR", a spus Cinteza.

Nicolae CintezaFoto: Agerpres

Ziarul elen mai noteaza ca director general adjunct al Comisiei privind ajutoarele de stat, Gert Jan Koopman a fost in Atena in ultimele zile si s-a intalnit cu managerii bancilor din Grecia cu care a discutat despre planurile de afaceri care creditorii vor trebui sa prezinte, in contextul recapitalizarii bancare.

Institutiile de credit vor trebui sa-si prezinte planurile lor de la sfarsitul lunii iunie si apoi, in urma consultarii, planurile finale vor fi stabilite pana la mijlocul lunii iulie.

Bancile sustin ca vanzarea unitatilor pe care le opereaza in Balcani ar constitui o eroare strategica majora mai ales in aceasta perioada dificila. Ei admit ca ajustarile si, eventual, unele vanzari ar putea avea loc, dar subliniaza ca mentinerea prezentei in regiune este cruciala nu doar pentru propria supravietuire in viitor, ci si pentru economia Greciei in general.

Suma de 50 de miliarde de euro alocată de creditorii internaţionali ai Greciei este suficientă pentru a acoperi recapitalizarea băncilor şi costurile legate de închiderea unor instituţii, rămânând suficiente fonduri pentru următoarele teste de stres din sectorul bancar, care vor fi finalizate până la sfârşitul lui 2013, se arată în raportul final publicat în urma celei mai recente vizite la Atena a reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, potrivit Reuters, citat de Agerpres..

Anul trecut, rata creditelor neperformante a urcat la 24,2% din portofoliile de credite ale băncilor elene, de la 16,2% în 2011.

Procesul de recapitalizare a principalelor bănci din Grecia - National Bank of Greece, Alpha, Piraeus şi Eurobank - este aşteptat să se încheie până la 14 iunie. National Bank of Greece, Piraeus, Alpha şi Eurobank au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului, după ce au înregistrat pierderi în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante. Conform schemei de recapitalizare stabilite cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI, cea mai mare parte a capitalului va fi furnizată de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS), în schimbul emiterii de noi acţiuni şi a unor obligaţiuni convertibile contingente (CoCos).

De asemenea, creditorii internaţionali ai Greciei au anunţat că Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) are ca obiectiv vânzarea Hellenic Postbank şi Proton până la mijlocul lunii iulie, în cadrul procesului prin care marile instituţii de creditare continuă să absoarbă băncile mai mici, ca parte a planului de redresare a sectorului bancar elen.

Capitalul băncilor greceşti s-a diminuat după pierderile uriaşe înregistrate în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia şi creditorii săi internaţionali au stabilit ca 50 de miliarde de euro din programul de sprijin în valoare de 130 miliarde de euro să fie destinat pentru consolidarea băncilor viabile.

Băncile mai mici Hellenic Postbank şi Proton au fost scindate în două entităţi, alcătuite din active viabile şi rebuturi, ele fiind deţinute integral de Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank)