Dinamica volumului productiei industriale s-a diminuat sensibil in ritm anual in luna martie 2013 (fata de martie), in contextul reducerii puternice a ritmului de crestere din sectorul prelucrator si al restrangerii activitatii in industria extractiva comparativ cu perioada similara a anului anterior. Pierderea de ritm s-a datorat manifestarii unui efect de baza nefavorabil, dar o contributie a revenit si scaderii dinamicii lunare; aceasta fiind determinata de diminuarea productiei in industria de prelucrare a petrolului si in cea chimica, pe fondul reviziilor tehnologice efectuate de unii operatori", se arata in buletinul lunar al BNR (vezi aici documentul)

  • Cresteri mai alerte, au consemnat industria mijloacelor de transport rutier si industria cauciucului si a maselor plastice, fiind remarcata, de asemenea, o relativa redresare a sectorului metalurgic, ca urmare a reluarii graduale a activitatii combinatului Mechel Targoviste. in aceste conditii, indicatorul de incredere calculat de DG ECFIN a consemnat o usoara imbunatatire, pana la nivelul de -2,7 puncte.
  • In luna martie, rata somajului inregistrat s-a mentinut, pentru a cincea luna consecutiv, in jurul valorii de 5,3 la suta. Pentru trimestrul II 2013, semnalele privind evolutia pietei muncii sunt mixte: sondajul DG ECFIN/INS sugereaza o deteriorare a situatiei numarului de salariati, in timp ce rezultatele sondajului realizat de Manpower indica imbunatatirea previziunii nete de angajare a firmelor respondente. Dinamica anuala a castigului salarial mediu net a coborat la 4,8 la suta in termeni nominali, reflectand prudenta companiilor in procesul de negociere salariala, precum si reducerea primelor acordate in aceasta perioada a anului. Astfel, s-au observat incetiniri de ritm in industrie si servicii private, in timp ce in constructii si sectorul bugetar s-a inregistrat o relativa stagnare.
  • Activitatea de comert si servicii s-a restrans in luna martie cu circa 4 la suta in termeni anuali, in principal ca urmare a inversarii traiectoriei subsectorului comercial. Astfel, vanzarile de bunuri de folosinta indelungata s-au redus cu peste 4 la suta, atat ca urmare a scaderii comertului cu autoturisme, cat si a celui cu alte bunuri durabile In acest din urma caz, merita remarcat la nivelul trimestrului I avansul incasarilor operatorilor de profil, o contributie determinanta revenind preferintei in crestere a consumatorilor pentru produse de o calitate superioara (telefoane inteligente, tablete, aparate electrocasnice incorporabile).

O restrangere a volumului cifrei de afaceri s-a produs si pe segmentul bunurilor de uz curent, in conditiile in care

intensificarea ratei anuale de crestere a vanzarilor de produse alimentare (de la 0,3 la suta in luna februarie la 0,8 la suta in martie) nu a putut compensa accentuarea declinului comertului cu combustibili (pana la -10,8 la suta). in ceea ce priveste serviciile de piata destinate populatiei, adancirea contractiei inregistrate in termeni anuali a fost generata de mentinerea pe trend descrescator (desi mult atenuat comparativ cu luna anterioara) a activitatii

agentiilor de turism si a segmentului "jocuri de noroc si alte activitati recreative", concomitent cu incetinirea semnificativa a dinamicii componentei "hoteluri si restaurante (pana la +1,4 la suta, de la +7,3 la suta in februarie).