BNR: Pentru trim. II 2013, semnalele pietei muncii sunt mixte: sondajul DG ECFIN/INS sugereaza o deteriorare a situatiei numarului de salariati, dar rezultatele sondajului realizat de Manpower indica imbunatatiri

de DP     HotNews.ro
Luni, 27 mai 2013, 15:49 Economie | Finanţe & Bănci

Dinamica volumului productiei industriale s-a diminuat sensibil in ritm anual in luna martie 2013 (fata de martie), in contextul reducerii puternice a ritmului de crestere din sectorul prelucrator si al restrangerii activitatii in industria extractiva comparativ cu perioada similara a anului anterior. Pierderea de ritm s-a datorat manifestarii unui efect de baza nefavorabil, dar o contributie a revenit si scaderii dinamicii lunare; aceasta fiind determinata de diminuarea productiei in industria de prelucrare a petrolului si in cea chimica, pe fondul reviziilor tehnologice efectuate de unii operatori", se arata in buletinul lunar al BNR (vezi aici documentul)

  • Cresteri mai alerte, au consemnat industria mijloacelor de transport rutier si industria cauciucului si a maselor plastice, fiind remarcata, de asemenea, o relativa redresare a sectorului metalurgic, ca urmare a reluarii graduale a activitatii combinatului Mechel Targoviste. in aceste conditii, indicatorul de incredere calculat de DG ECFIN a consemnat o usoara imbunatatire, pana la nivelul de -2,7 puncte.

  • In luna martie, rata somajului inregistrat s-a mentinut, pentru a cincea luna consecutiv, in jurul valorii de 5,3 la suta. Pentru trimestrul II 2013, semnalele privind evolutia pietei muncii sunt mixte: sondajul DG ECFIN/INS sugereaza o deteriorare a situatiei numarului de salariati, in timp ce rezultatele sondajului realizat de Manpower indica imbunatatirea previziunii nete de angajare a firmelor respondente. Dinamica anuala a castigului salarial mediu net a coborat la 4,8 la suta in termeni nominali, reflectand prudenta companiilor in procesul de negociere salariala, precum si reducerea primelor acordate in aceasta perioada a anului. Astfel, s-au observat incetiniri de ritm in industrie si servicii private, in timp ce in constructii si sectorul bugetar s-a inregistrat o relativa stagnare.

  • Activitatea de comert si servicii s-a restrans in luna martie cu circa 4 la suta in termeni anuali, in principal ca urmare a inversarii traiectoriei subsectorului comercial. Astfel, vanzarile de bunuri de folosinta indelungata s-au redus cu peste 4 la suta, atat ca urmare a scaderii comertului cu autoturisme, cat si a celui cu alte bunuri durabile In acest din urma caz, merita remarcat la nivelul trimestrului I avansul incasarilor operatorilor de profil, o contributie determinanta revenind preferintei in crestere a consumatorilor pentru produse de o calitate superioara (telefoane inteligente, tablete, aparate electrocasnice incorporabile).

O restrangere a volumului cifrei de afaceri s-a produs si pe segmentul bunurilor de uz curent, in conditiile in care
intensificarea ratei anuale de crestere a vanzarilor de produse alimentare (de la 0,3 la suta in luna februarie la 0,8 la suta in martie) nu a putut compensa accentuarea declinului comertului cu combustibili (pana la -10,8 la suta). in ceea ce priveste serviciile de piata destinate populatiei, adancirea contractiei inregistrate in termeni anuali a fost generata de mentinerea pe trend descrescator (desi mult atenuat comparativ cu luna anterioara) a activitatii
agentiilor de turism si a segmentului "jocuri de noroc si alte activitati recreative", concomitent cu incetinirea semnificativa a dinamicii componentei "hoteluri si restaurante (pana la +1,4 la suta, de la +7,3 la suta in februarie).


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

414 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version