Grupul industrial francez GDF Suez, unul dintre cele mai importante grupuri energetice europene care va aproviziona 15-20 de tari, intra in proiectul gazoductului Nabucco Vest (care urmeaza sa lege Austria de frontiera turco-bulgara, trecand prin Ungaria, Romania si Bulgaria), a anuntat grupul energetic austriac OMV intr-un comunicat. Comunicatul mai precizeaza ca OMV a vandut francezilor de la GDF Suez 9% din actiunile Nabucco Vest, proiect sprijinit de Uniunea Europeana, dupa ce grupul austriac cumparase recent actiunile companiei germane RWE, care s-a retras din proiect.

Nabucco westFoto: Hotnews

"Atragerea companiei GDF Suez ca partener in cadrul Nabucco Vest constituie un progres important si demonstreaza ca Nabucco este pe drumul bun pentru a aproviziona in viitor Europa in maniera sigura cu gaze naturale provenind din noi surse", a declarat CEO-ul OMV, Gerhard Roiss, citat in comunicat.

Proiectul Nabucco urmareste accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zacamantului Shah Deniz (Azerbaidjan) si transportul acestora pe piata europeana. Romania participa in implementarea acestui proiect prin compania Transgaz, precum si la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco (13 iulie 2009), respectiv a Acordului de sprijin al proiectului (8 iunie 2011).

Actionarii Nabucco au semnat in ianuarie un acord de cooperare, precum si un acord de optiuni de subscriere si de finantare, cu actionarii campului gazeifer Sah Deniz. Acordul prevede ca SOCAR, BP, Statoil si Total ar putea finanta in comun dezvoltarea Nabucco conductei si ar putea primi jumatate din actiuni. Decizia finala a Consortiului Shah Deniz este asteptata pentru luna iunie 2013.

Conducta NABUCCO va transporta gazele naturale provenind din Regiunea Caspica, de la granita turco-bulgara prin Bulgaria, Romania si Ungaria, catre Terminalul de Gaze Central European de la Baumgarten.

In consecinta, Nabucco Vest cuprinde la ora actuala sase investitori, si anume OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargas (Bulgaria), Botas (Turica) si GDF Suez (Franta), scrie Agerpres.

Gazoductul, ce are ca scop sa evite gigantul rus Gazprom, trebuia initial sa lege Europa Centrala de frontierele estice ale Turciei. In fata incertitudinii legate de furnizori, traseul a fost redus de la 3.900 de kilometri la 1.300 de kilometri.

Importul de gaze naturale in Europa se ridica la 300 de miliarde de metri cubi anual, in timp ce Nabucco va furniza circa 23 de miliarde de metri cubi, adica 8% din necesar.

Potrivit calendarului, in cazul unei decizii favorabile a consortiului azer, lucrarile la gazoductul Nabucco vor demara in 2015. Primele livrari de gaze naturale azere vor interveni in 2018 pentru Georgia si Turcia si in 2019 pentru restul Europei.