GDF Suez intra in Nabucco Vest
"Atragerea companiei GDF Suez ca partener in cadrul Nabucco Vest constituie un progres important si demonstreaza ca Nabucco este pe drumul bun pentru a aproviziona in viitor Europa in maniera sigura cu gaze naturale provenind din noi surse", a declarat CEO-ul OMV, Gerhard Roiss, citat in comunicat.
Proiectul Nabucco urmareste accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zacamantului Shah Deniz (Azerbaidjan) si transportul acestora pe piata europeana. Romania participa in implementarea acestui proiect prin compania Transgaz, precum si la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco (13 iulie 2009), respectiv a Acordului de sprijin al proiectului (8 iunie 2011).
Actionarii Nabucco au semnat in ianuarie un acord de cooperare, precum si un acord de optiuni de subscriere si de finantare, cu actionarii campului gazeifer Sah Deniz. Acordul prevede ca SOCAR, BP, Statoil si Total ar putea finanta in comun dezvoltarea Nabucco conductei si ar putea primi jumatate din actiuni. Decizia finala a Consortiului Shah Deniz este asteptata pentru luna iunie 2013.
Conducta NABUCCO va transporta gazele naturale provenind din Regiunea Caspica, de la granita turco-bulgara prin Bulgaria, Romania si Ungaria, catre Terminalul de Gaze Central European de la Baumgarten.
In consecinta, Nabucco Vest cuprinde la ora actuala sase investitori, si anume OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargas (Bulgaria), Botas (Turica) si GDF Suez (Franta), scrie Agerpres.
Gazoductul, ce are ca scop sa evite gigantul rus Gazprom, trebuia initial sa lege Europa Centrala de frontierele estice ale Turciei. In fata incertitudinii legate de furnizori, traseul a fost redus de la 3.900 de kilometri la 1.300 de kilometri.
Importul de gaze naturale in Europa se ridica la 300 de miliarde de metri cubi anual, in timp ce Nabucco va furniza circa 23 de miliarde de metri cubi, adica 8% din necesar.
Potrivit calendarului, in cazul unei decizii favorabile a consortiului azer, lucrarile la gazoductul Nabucco vor demara in 2015. Primele livrari de gaze naturale azere vor interveni in 2018 pentru Georgia si Turcia si in 2019 pentru restul Europei.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Si magandesc ca , daca Nabuco va fi o sursa de gaze naturale si pentru Romania, daca avem gaze naturale in Marea Neagra , mai are rost sa ne batem capul acum cu gazele de sist ?
Nu e mai bine sa amanam problema gazelor de sist vreo 20 -30 de ani ?
Vor fi alte tehnologi atunci , mai putin controversate si mai putin periculoase.
Drumurile europene si traseele conducetelor de gaz indica cel mai bine faptul ca se imparte in doua parti distincte si presupun ca urmeaza Europa cu 2 viteze.
Germania - marea putere din Nord - si-a trimis emisarul mic dar vanjos Austria sa fie mereu in sud sa ia pulsul...Vezi ca RWE a vandut actiunile, le-a preluat OMV care apoi le-a revandut la GDF. Ce simplu este desenata Europa cand o vezi de sus...
documentati-va domnilor inainte de a produce "perle"...
Sau e chiar Isaila ?! Cel care arunca cu cerneala in oameni ?
Constantinescu Emil una din victime.