VIDEO/UPDATE Esec in privatizarea Postei. Marti, la expirarea termenului limita, niciun investitor nu cumparase caietul de sarcini privind privatizarea Postei Romane. Circa 4000 de angajati ar putea fi disponibilizati

de Dan Popa, Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 28 mai 2013, 12:12 Economie | Telecom


Posta Romana
Foto: Hotnews
Perioada de depunere a ofertelor neangajante a expirat marti fara ca nimeni sa cumpere caietul de sarcini, a anuntat intr-o conferinta de presa Ion Smeeanu, directorul general al companiei. Compania Posta Romana are in prezent o datorie de 242 milioane de lei. Cea mai mare parte a datoriei se datoreaza unui contract facut cu Sindicatul propriei companii. ANAF a considerat ca acel contract este o plata mascata de salarii, actualizand datoriile Postei Romane. Statul va lua o decizie miercuri privind schimbarea datoriei in actiuni.

Pierderile Postei Romane pe primele 4 luni a fost de 1,3 milioane de lei, a mai spus Smeeianu, care a anuntat restructurari majore in companie. "Sunt in derulare discutiile cu sindicatul. S-au stopat la masa negocierilor si s-a mers pe teren la reverificarea normarii pe intreg teritoriul. S-au semnat 1223 de acte aditionale prin care salariatii benevol au cumulat reducere de 426 de norme intregi", a mai explicat directorul general. Ar trebui disponibilizati 4458 angatati, din care scademcele 426 de norme, Deci 4000 de oameni vor intra intr-o disponibilizare colectiva daca nu semneaza actele aditionale pentru diminuarea voluntara a normei de lucru, a mai adaugat Smeeianu.

"Salariile compensatorii sunt in functie de vechime si ajung pana la 30 de salarii lunare", a mai spus Smeeianu.

 • Se ia in calcul cresterea atractivitatii Postei prin conversia acestor datorii in actiuni.
Potrivit aceluiasi, serviciul universal genereaza pierderi din partea Postei Romane. "Evaluarea acestor pierderi se va face in septembrie 2014. Acest element i-a indepartat pe potentialii investitori. Un alt aspect negativ il reprezinta Contractul colectiv de munca incheiat pentru perioada 2008-2018, ale carui prevederi fac aproape imposibila aplicarea unor masuri de restructurare a activitatii operatorului postal", a spus Smeeianu.
El a adaugat ca, exista si o parte buna, aceea ca dupa emiterea certificatului fiscal de catre ANAF, situatia privind datoriilor Postei macar este clara iar potentialii investitori pot realiza o serie de calcule economico-financiare.

"Soarta Postei este acum in mainile Guvernului. Se ia in calcul cresterea atractivitatii Postei prin conversia acestor datorii in actiuni. Potentialii investitori au solicitat un ragaz pentru a vedea ce masuri va lua Executivul. De asemenea, se ia in calcul si reesalonarea acestor datorii, asa cum s-a procedat si cu amenda aplicata de Consiliul Concurentei, pentru care platim lunar 5,5 milioane de lei. Daca se reesaloneaza si amenda aplicata de ANAF, vom avea de platit 11 milioane de lei, suma aproape imposibil de achitat de Posta Romana. In prezent, Posta are datorii totale, inclusiv cele fisclae, de 650 milioane de lei", a spus Smeeianu.

 • In perioada mai 2012-mai 2013, numarul salariatilor disponibilizati prin pensionare si sanctiuni a fost de 2.340

"In prezent, Posta are 32.000 de salariati care isi desfasoara activitatea in aproximativ 5.600 de unitati postale. In mai 2012, cand am preluat conducerea companiei, Posta avea peste 34.000 de salariati. Pentru acest an, conform unor calcule estimative, ar trebui sa fie disponibilizati 4.458 de salariati, cu o variatie de plus/minus 5%, in functie de ultimele verificari si discutii cu sindicatele. Cei care vor fi disponibilizati vor primi, in functie de vechime, intre 3 si 30 de salarii", a spus directorul general al Postei.

 • In cursul acestei saptamani va fi semnat contractul pentru servicii de telefonie mobila virtuala (MVNO) cu Orange Romania.

ESmeeianu a mai precizat marti ca Posta Romana va semna in cursul acestei saptamani un contract pentru servicii de telefonie mobila virtuala (MVNO) cu Orange Romania. "Mai multe detalii vor fi date publicitatii intr-o conferinta. De asemenea, Posta va avea o filiala care va realiza operatiuni de brokeraj in domeniul asigurarilor, propunerea urmand sa fie discutata de Consiliul de Administratie. Vom intra si in zona francizelor si in domeniul serviciilor bancare. Luam in calcul trei variante, una dintre ele fiind infiintarea unui IFN. Vom continua si informatizarea unitatile postale, in prezent circa 1.300, fie prin credit furnizor fie prin inchiriere de echipamente IT&C", a mai spus Smeeianu.
 • Lista lunga a celor interesati de privatizarea operatorului postal a depasit 50 de entitati. In final au ramas doua dar nici ele n-au mai cumparat caietul de sarcini

Prezent la eveniment, directorul executival Directiei Strategie si dezvoltare al Postei, Alexandru Petrescu, a spus ca lista lunga a celor interesati de privatizarea operatorului postal a depasit 50.
"Pe lista scurta au ramas 3-4 investitori, din care doar doi au continuat discutiile si ne-am asteptat ca macar unul dintre ei sa vina pe ultima suta de metri cu o oferta neangajanta, dar datoria calculata de ANAF i-a facut sa solicite timp pentru a analiza noua situatie. Exista si un element pozitiv in aceasta situatie. Acum se stiu exact datoriile fiscale ale Postei si investitorul poate sa isi faca niste calcule mai precise, care nu pot fi influentate major dupa privatizare", a spus Petrescu, care este si seful comisiei de privatizare.


Reamintim faptul ca potentialii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei Romane au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante dupa ce ANAF a calculat, in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro), potrivit unor surse din companie citate de Mediafax.

"ANAF a identificat noi datorii fiscale, de 107 miliioane de lei, aferente perioadei 2003-2012. Controlul a fost efectuat la cererea Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI), care vrea sa privatizeze operatorul postal", au declarat agentiei Mediafax surse din companie.
 • Termenul pentru depunerea ofertelor expira marti, 28 mai, dupa ce initial a fost stabilit pentru 11 aprilie. "Acum e un termen nedefinit", a spus Smeeianu
In acest context, spun sursele, potentialii investitori interesati sa preia Posta Romana au solicitat autoritatilor prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante.

Termenul pentru depunerea ofertelor expira marti, 28 mai, dupa ce initial a fost stabilit pentru 11 aprilie. "Acum e un termen nedefinit", a spus Smeeianu

Conform caietului de sarcini, investitorii interesati sa cumpere 51% din actiunile Postei Romane trebuie sa dovedesca ca detin resurse financiare pentru un aport de capital in numerar de minim 150 milioane de euro.

La privatizare pot participa doar companii, individual sau in consortiu, care indeplinesc mai multe criterii de precalificare.

"Astfel, vor fi admisi la procesul de privatizare numai investitorii care nu au participat cu oferte trucate si/sau neserioase intr-un proces de privatizare, si/sau nu au retras sau revocat oferta declarata castigatoare intr-un proces de privatizare, si/sau nu au refuzat sa incheie contractul de privatizare", potrivit MSI.

UPDATE Ministerul pentru Societatea Informationala: Miercuri, 29 mai 2013, se vor decide in sedinta de Guvern pasii urmatori cu privire la privatizarea Postei Romane

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a transmis marti dupa conferinta de la posta un comunicat de presa in care anunta ca miercuri, 29 mai, se vor decide in sedinta de Guvern pasii urmatori cu privire la privatizarea Postei Romane:

 • "Cele mai importante preocupari pe care potentialii investitori le-au ridicat in cadrul discutiilor avute au fost aspecte precum: datoriile istorice ale companiei, marite semnificativ in urma controlului ANAF, finalizat pe data de 16 mai 2013 si care a avut ca rezultat o suplimentare a acestei datorii cu 107 milioane RON (aceasta datorie provine din perioada 2003-2012), protestele spontane ale angajatilor, care au afectat activitatea postala, recuperarea cheltuielilor efectuate pentru realizarea serviciului universal din fondul de compensare, alocarea intervalelor de timp pentru diferitele etape ale procesului de privatizare - care a dus, in unele cazuri, la imposibilitatea formarii de consortii sau de aprofundare a complexitatii tranzactiei, in termenul stabilit. De altfel, au existat solicitari multiple din partea investitorilor de a prelungi calendarul privatizarii. Termenul initial de 11 aprilie 2013 pentru achizitionarea caietelor de privatizare a fost prelungit pana la data de 28 mai 2013, la cererea investitorilor si cu acordul FMI.
 • Toate consideratiile, cerintele si propunerile investitorilor privind compania Posta Romana si procesul de privatizare al companiei au fost analizate si luate in discutie pentru solutionare. In sedinta de Guvern, care va avea loc maine, 29 mai 2013, se vor decide pasii urmatori in ceea ce priveste situatia procesului de privatizare a companiei Posta Romana", se mai arata in comunicatul MSI.

Actionarii Companiei Nationale Posta Romana sunt MSI - 75% si Fondul Proprietatea - 25%. Posta este cel mai mare operator de profil si are o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale. Bugetul Postei Romane pentru acest an estimeaza venituri totale de 1,26 miliarde de lei si profit brut zero. In prezent, Posta are circa 32.000 de angajati.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4080 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Era de asteptat esecul USL (Marţi, 28 mai 2013, 15:09)

  Gryphus [utilizator]

  USL a facut circ la privatizarea OLTCHIM, urmeaza sa isi bata joc de privatizarea CFR Marfa si intre timp au dat chix si cu Posta Romana.

  dar Crin Antonescu e ocupat sa reduca cvorumul la referendum...
  • +6 (6 voturi)    
   Era de asteptat esecul USL 2 (Marţi, 28 mai 2013, 16:00)

   dallara [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Bineinteles. E cel mai pur stil romanesc. Intai mirosim cacatul si dupa aceea il mirosim......adica pe romaneste nu privatizarea postei romane este importanta ci pe mana cui ajunge,de unde are banii,ce face cu ea,de ce tocmai el si nu altul,o fi vreo comanda politica,nepotism sau pur si simplu o escrocherie.
   • +3 (3 voturi)    
    erata (Marţi, 28 mai 2013, 16:04)

    dallara [utilizator] i-a raspuns lui dallara

    mirosim si scormonim.....aceasta e ordinea
 • +8 (8 voturi)    
  dumnezeule (Marţi, 28 mai 2013, 15:33)

  sucaa [utilizator]

  dar chiar nimic nu reusesc astia. zero barat.
  orice incercare de privatizare moare in fasa.
  acum sunt 2 variante:
  1. ori sunt prea prosti sa faca ceva profesionist
  2. ori asta este intentia lor ca apoi s-o vand pe nimic lui felix. se stie ca de mult saliveaza dupa posta romana.
  tind sa cred ca ultima varianta este cea reala...
  • +1 (1 vot)    
   cine e nebunul? (Miercuri, 29 mai 2013, 9:29)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   [ca si la Oltchim] cine preia o companie cu surplus evident de salariati, cu un sindicat atotputernic si inflexibil, cu salarii compensatorii mari si numeroase, cu relatii neclare cu statul si cu un ministru al dialogului social cu mentalitate comunista? Si cu datorii mari !!! cu alte cuvinte o companie gangrenata pe care n-ai voie sa o operezi.
 • +9 (9 voturi)    
  "Succesuri" (Marţi, 28 mai 2013, 15:38)

  Sani [utilizator]

  Inca un succes marca USL.

  Bine ca USL-ul sta bine in sondaje.

  Bravo 70%. Va mai felicit odata....Probabil ca nu intelegeti de ce, dar mai rog....
  Programul USL pare-mi-se pe care l-ati votat era "Jos Basescu".
  Si programul economic tot..."Jos Basescu".
  ...si cel diplomatic...."Jos Basescu"
  ...si ala de privatizare: "Jos Basescu"
  ....programul de creere de noi locuri de munca: "Jos Basescu"
  .....planul de intrare in Schengen...."Jos Basescu"
  ....planul de privatizare CFR Marfa...."Jos Basescu"
  ........
  Putine idei dar fixe.
  Bravo Ponta, Antonescu, Becali, Voiculescu, ...dar mai ales bravo bai popor roman. Iar ati fost fu...ti!

  Valea la televizor sa vedeti cat de bine traiti!
  • +4 (4 voturi)    
   bine zis (Marţi, 28 mai 2013, 16:07)

   dallara [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   tare mi ar place sa bem o bere impreuna !!!! tre sa coboram haiducia din pod ca altfel generatiile copiilor nostrii vor fi sclavii acestor lichele.
   • +5 (5 voturi)    
    Multumesc de oferta.... (Marţi, 28 mai 2013, 19:01)

    Sani [utilizator] i-a raspuns lui dallara

    ....intr-adevar, ma ingrozesc la gandul ca in tara asta ponderea idiotilor este atat de mare.

    Hm, si eu sunt unul dintre ei. Cand a fost ales in '90 Iliescu, eu eram student in TM.
    Am crezut ca in cateva luni se vor dumiri fraierii despre ce-i vorba.....si am tot sperat....si am ramas in tara...
    Acum am 2 baieti liceeni si nu mai sper nimic de la fraierii de 70%.

    Totusi, poate emigreaza masiv niscaiva japonezi sau olandezi....speranta moare ultima nu-i asa?
    • +1 (1 vot)    
     speranta! (Miercuri, 29 mai 2013, 9:31)

     foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Sani

     Pana anul trecut PSD dadea pomeni fara grija. Cu deficitul limitat (si cam tot ducandu-se deja la pensii) cantitatea de pomeni scade. Iar numarul de primari si judete care cere a crescut notabil fata de 2004! Se cam subtiaza pomana...
 • +6 (6 voturi)    
  De plans e ca 70% (Marţi, 28 mai 2013, 16:36)

  Fu Leng [utilizator]

  din populatie vad in toate astea, succesuri, nu ne vindem tara, etc, etc. Cateodata invidiez aplaudacii si latracii, probabil ca treci mai usor prin viata, fiind complet ignorant.
 • +2 (2 voturi)    
  Iti trebuie o buna doza de tembelism (Marţi, 28 mai 2013, 17:26)

  sile231 [utilizator]

  Sa incerci sa vinzi gaura dupa ce ai mincat covrigul. Dar la guvernantii nostri e ceva obisnuit.
 • +1 (1 vot)    
  posta (Marţi, 28 mai 2013, 18:38)

  consting [utilizator]

  ce a privatizat -a se citi : distrus nastase- nu mai e atractiv pt nimeni. petrom, contractul cu bechtel, otelul gl, etc sunt pietre de moara legate de somerii care au rezultat si de romani in general prin distrugerile industriilor de profil si a serviciilor. dupa cate boacane a facut, a stat prea putin in puscarie. e adev ca o fo judec numai pt trofeul calitatii. daca te gandesti ce calitate de viata a oferit romanilor ar tre sa i se confiste toata averea lui si a rudelor pana la al nu stiu catelea grad si tot n-ar fi de ajuns. iata fata adev a psd.sa vedem ce va face ponta cu certificatele verzi. ca si astea se votr transforma in pietre d3e moara pt romani daca nu sunt gestionate in folosul romanului.
 • +1 (1 vot)    
  Au facut-o posta ? (Marţi, 28 mai 2013, 22:55)

  Liviu-Ludovic [utilizator]

  Este pana la urma o veste buna. Poate se hotaraste guvernul sa se apuce serios de treaba si sa lase posta acolo unde este , adica unde a pus-o Alex. Ioan Cuza, in mana statului. Ce trebuie sa faca statul este simplu, sa vanda cladirile magalitice ale postei, parcul auto inutil, sa anuleze toate activitatile nepostale cu dotari cu tot si sa ii concedieze pe toti cei care au produs pierderi, apoi sa recalculeze preturile de operare, necesarele de personal si sa faca doar operatiuni postale. Simplu Nu ? Vor tipa multi, dar asta-i viata. Vreti sa ducem pensiile ? Atunci platiti. Vreti sa incasam facturi ? Atunci platiti. Gata cu comisioanele la contractele paguboase. Metoda este simpla, ca la "Electrica". Insolventa si apoi anularea contractelor. Cine vrea sa isi externalizeze activitatile de cash sa mearga la banci. Nu le convine ? Ei si ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by