Nivelul general de trai al Elvetiei, masurat prin venitul mediu exprimat in standardul puterii de cumparare, se claseaza pe locul 3 in Europa, dupa Luxemburg si Norvegia, si este de patru ori mai mare decat al Romaniei, potrivit unui raport publicat marti de Biroul Federal elvetian de Statistica /FSO/ si citat de corespondentul Radio Chine Internationale, si Agerpres. Potrivit acestui raport, venitul Elvetiei este de patru ori mai mare decat cel al Romaniei, Letoniei si Bulgariei si de doua ori mai ridicat decat al Greciei.

Inegalitatea intre repartizarea veniturilor inca exista in Europa, potrivit acestui raport. In Elvetia, veniturile totale ale celor 20% dintre cei mai bogati sunt de 4,5 ori mai mari decat venitul cumulat al celor 20% cei mai saraci, iar in Europa acest indicator variaza intre 3,3 si 6,8. Islanda, Norvegia, Republica Ceha, Slovenia, Suedia si Finlanda cunosc inegalitati in repartizarea celor mai mici venituri.

De asemenea, in legatura cu veniturile si conditiile de viata, raportul arata ca exista diferente mari intre tarile europene. In noile state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Bulgaria, Ungaria si Romania, "mai mult de o persoana din cinci nu poate manca o masa completa cel putin o data la doua zile". Acesta este cazul a 8% din populatia zonei euro fata de mai putin de 2% in Elvetia, adauga raportul.