La doi ani de la scandalul Strauss Kahn, FMI a evitat o noua criza, reafirmandu-si sprijinul marti pentru directoarea sa generala, Christine Lagarde, care a scapat de a fi pusa sub acuzare in afacerea Tapie/Credit Lyonnais, scrie cotidianul elvetian Tribune de Geneve, citand AFP. Dupa decizia Curtii de Justitie a Republicii franceze de a o plasa vineri pe actualul sef al FMI sub statutul de "martor asistat", Consiliul de administratie al FMI, care reprezinta cele 188 de state membre, s-a reunit marti cu usile inchise pentru a informa apoi despre sprijinul acordat directoarei FMI. HotNews a realizat un documentar din care reiese ca in ultimii 25 de ani, toti directorii FMI au plecat din functie prin demisie. Lagarde ar putea fi o exceptie, desi ea poate fi pusa sub acuzare in orice moment.

Foarte asteptata de anturajul dnei Lagarde, aceasta luare de pozitie elimina un ghimpe dureros din piciorul unei institutii implicate de patru ani in planurile de salvare a Europei si inca traumatizata de decaderea fostului ei sef francez, Dominique Strauss-Kahn.

Suspiciunile ce apasa asupra fostului ministru francez al economiei nu sunt cu siguranta proportionale cu acuzatiile de agresiune sexuala care l-au obligat pe DSK sa demisioneze in mai 2011, provocand o unda de soc la nivel mondial.

Dar impactul unei puneri sub acuzare a dnei Lagarde - vizata de ancheta privind solutionarea litigiului dintre Bernard Tapie si Credit Lyonnais in 2008 - este extrem de temut la sediul FMI din Washington, noteaza AFP.

Guvernul francez parea el insusi ca ezita. Ministrul economiei Pierre Moscovici a dat asigurari ca dna Lagarde va continua sa aiba sprijinul Frantei, in timp ce purtatorul de cuvant al guvernului, Najat Vallaud-Belkacem, considera ca fostul ministru ar trebui "fara indoiala"

  • In ce consta afacerea Tapie/Lagarde?

Bernard Tapie, apropiat al fostului presedinte Sarkozy si fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversata in Franta. Litigiul se refera la o tranzactie care a avut loc in 1993, cand Tapie a vandut catre Credit Lyonnais participatia pe care o detinea la producatorul german de imbracaminte si echipamente sportive Adidas.

Mai tarziu, banca a vandut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a inceput o actiune in justitie sustinand ca a fost fraudat.

In 2007, presedintele Sarkozy a sugerat ca Ministerul Finantelor, condus de Lagarde si institutia care reprezenta statul in disputa, ar trebui sa apeleze la o comisie de arbitraj. In urma judecarii cazului intr-o comisie de arbitraj, Tapie a obtinut de la stat despagubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decat ar fi putut primi in justitie.

  • FMI: istoria demisiilor ultimilor 25 de ani

Cazul DSK. Dominique Strauss-Kahn a demisionat din functia de director general al Fondului Monetar International (FMI) si a afirmat intr-o scrisoare adresata consiliului de administratie ca este nevinovat de faptele de agresiune sexuala. "Cu o infinita tristete ma simt constrans, astazi, sa prezint consiliului de administratie demisia mea din functia de director general al FMI", a scris el in aceasta scrisoare. Afacerea a avut destule semne de intrebare, dar a reusit sa-l scoata pe tusa pe unul dintre favoritii la alegerile prezidentiale care urmau in Franta. Inainte de a fi acuzat de agresiune sexuala in Statele Unite, DSK a facut obiectul, in ultimele saptamani, unor atacuri din partea unei parti a presei franceze legate de modul sau luxos de viata.Azi, Strauss Kahn participa la inaugurari de banci in Africa

Cazul Rodrigo de Rato y Figaredo. Inaintea lui DSK a fost Rodrigo de Rato y Figaredo, ales in 2004. Trei ani mai tarziu face declaratii cu privire la dolarul SUA care ar trebui sa fie depreciat. La numai cateva luni dupa aceste declaratii, in iunie 2007, isi anunta din senin demisia. Motivul oficial: pentru a se ocupa atent de educatia copiilor. Presa scrie deja ca, de fapt, o legatura amoroasa este motivul acestei plecari surpriza cu doi ani inainte de expirarea mandatului. „Circumstantele si responsabilitatile familiale, in special cele referitoare la educatia copiilor mei, sunt motivul pentru care am decis sa renunt anticipat la responsabilitatile mele”, a explicat el intr-un comunicat.

Presa a dezvaluit insa relatia lui cu Alicia Gonzales, jurnalista de 35 de ani de la CNN Plus, canalul de stiri in limba spaniola cu sediul in Atlanta. Relatia celor doi dureaza inca de cand Rato, acum in varsta de 58 de ani, era ministru in cabinetul spaniol condus de Jose Maria Aznar. Casatorit cu María Angeles Alarco Canosa, o femeie de afaceri, cei doi au impreuna trei copii, Gela Angeles, Ana si Rodrigo. Dar de vreo cinci ani cei doi sunt separati, inca de atunci existand speculatii cu privire la o relatie extraconjugala a lui Rato. Seful FMI si Alicia Gonzales au fost surprinsi de curand de paparazzi pe o plaja de lux din Rio de Janeiro. Plecarea lui Rodrigo Rato intervine la aproximativ o luna dupa demisia presedintelui Bancii Mondiale, americanul Paul Wolfowitz, in urma unui scandal de favoritism care a provocat tensiuni in relatiile dintre americani si europeni

Cazul Horst Kohler.Devine sef al FMI in 2000. Mandatul sau e marcat de criza din Argentina, apoi din America latina. Horst Kohler demisioneaza din functia de director general al Fondului Monetar International (FMI), oficial pentru a-si inainta candidatura la presedintia Germaniei. Neoficial, au existat tensiuni serioase cu privire la administrarea "solutiilor anti-criza" , dar si intre el si SUA, tensiuni soldate cu plecarea sa din functie. Relatia Fondului cu trezoreria americana a fost mai incordata, din cauza stilului de management al lui Kohler, scria presa americana. Desi nu intotdeauna popular, acesta era cunoscut ca un negociator puternic, care nu se temea sa-si exprime hotarat parerile. Ulterior, Kohler a demisionat si din functia de presedinte al Germaniei.

Cazul Camdessus. Michel Camdessus (ales in 1987 ca sef al Fondului, demisioneaza in 2000) a fost cel mai criticat conducator al FMI, dar in acelasi timp si printre putinii conducatori alesi de doua ori la carma institutiei. In timpul mandatului sau, lumea a fost lovita de o serie de crize financiare care au lovit mai ales economiile emergente. Reactia lui Camdessus a fost extrem de criticata deoarece a fost considerata mult prea liberala, prea deconectata de realitate si uneori prea neo-colonialista, intrucat FMI a impus reforme economice intr-un stil cel putin discutabil in schimbul unui ajutor economic.