Transferul Transgaz din subordinea Ministerului Economiei in cea a Ministerului Finantelor va avea loc in 9 iulie, potrivit unui anunt publicat miercuri pe Bursa de conducerea companiei. Procedura este necesara pentru ca Romania sa se conformeze unei directive europene privind separarea si administrarea activitatilor de productie, transport, distributie si furnizare a energiei.

Iesirea Transgaz si a Transelectrica din portofoliul Ministerului Economiei a fost anuntata de Guvern in luna martie a anului trecut, in mandatul Cabinetului Ungureanu, tot cu obligativitatea respectarii cerintei UE. La acel moment se analiza daca cele doua companii trebuie sa treaca la Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor sau Ministerul Dezvoltarii.

Transgaz, care opereaza retelele nationale de transport gaze este printre cele mai mari companii de stat.

Transgaz are un capital social de 117,7 milioane lei, divizat in 11,7 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 10 de lei. Ministerul Economiei controleaza 73,51% din titluri, Fondul Proprietatea are 15%, iar restul actiunilor sunt in portofoliile altor investitori.

Guvernul a promis FMI ca va derula oferte publice secundare, pana la sfarsitul anului 2012, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni). Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie a anului trecut, dar listarea Transgaz nu a mai fost facuta intrucat, in noiembrie 2012, presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au convenit sa amane procedura, considerand ca momentul nu este prielnic.