Ponderea salariatilor cu studii medii in decilele superioare de venit scade, iar agricultura arata cea mai mare polaritate a salariilor pe decile, reiese dintr-o cercetare a INS obtinuta la solicitarea HotNews. Pentru masurarea nivelului de salarizare, statistica imparte populatia in "portii" mici de cate 10% asa-numitele decile. Apoi pentru fiecare decila se calculeaza o medie a veniturilor. Prima decila este cea care cuprinde cele mai mici venituri, iar ultima decila cuprinde veniturile cele mai mari.

Vezi in text cum arata populatia Romaniei ca salariu dupa nivelul scolii absolvite, dupa locul in care isi desfasoara activitatea urban/rural) si care sunt diferentele intre cele mai mari si cele mai mici venituri.

  • Pentru populatia ocupata din categoria salariatilor, analiza pe decile a castigului salarial din activitatea principala arata ca raportul dintre castigul salarial mediu din decila superioara (decila 10 - formata din cei mai bine platiti salariati) si cel din decila inferioara (decila 1 - care cuprinde salariatii cu cele mai mici salarii) a fost in trimestrul IV 2012 de 4,093 (fata de 4,214 in trimestrul precedent).

Mai jos aveti graficul cu ponderile salariatilor pe decile in functie de nivelul de instruire. Dati click pe imagine pentru marire

  • Disparitatile intre salariile realizate de persoanele de sex feminin si cele de sex masculin, pe diferite activitati economice pot aparea ca urmare a diferentelor de nivel de calificare si de pozitie ierarhica.
  • Un procent de 11,8% dintre barbatii salariati se regaseau in decila superioara (decila 10) fata de numai 7,2% in cazul femeilor.
  • In schimb, in decila inferioara (decila 1) se aflau 15,6% dintre femeile salariate si numai 8,1% dintre barbatii salariati.Castigul salarial creste pe masura inaintarii in varsta. Astfel, 35,3% dintre persoanele in varsta de 55 de ani si peste se regaseau in decilele 8, 9 si 10, fata de numai 18,9% in cazul tinerilor (15-24 ani).

Mai jos aveti graficul cu ponderile salariatilor pe decile in functie de sectorul economic in care activeaza. Dati click pe imagine pentru marire

  • Salariatii cu nivel de instruire superior ocupa o pozitie mai buna in ierarhizarea dupa castigul salarial. Astfel, 52,8% dintre acestia se pozitionau in ultimele 3 decile (decilele 8, 9 si 10). Procentul corespunzator a fost in cazul salariatilor cu nivel scazut de instruire, de numai 9,6%.
  • Repartizarea salariatilor pe decile de castig salarial si activitati ale economiei nationale arata ca peste jumatate dintre salariatii din industria extractiva (77,0%), productia si furnizarea de energie electrica, termica, gaze si apa (59,3%) si informatii si comunicatii (53,6%) se regaseau in decilele superioare (decilele 8, 9 si10).
  • La polul opus, ponderi mari ale salariatilor din decilele inferioare (1, 2 si 3) s-au inregistrat in activitatile de servicii administrative (47,1%), hoteluri si restaurante (45,0%) si comert cu ridicata (40,7%).

Mai jos aveti graficul cu ponderile salariatilor pe decile in zona rurala. Dati click pe imagine pentru marire

  • In functie de ocupatia detinuta, 30,3% dintre conducatorii si functionarii superiori din administratia publica si din unitatile economico-sociale si 27,0% dintre lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit realizau castiguri salariale care ii plasau in ultima decila.
  • Din analiza structurii populatiei ocupate dupa statutul profesional, se observa ca lucratorii pe cont propriu si lucratorii familiali neremunerati detineau, in trimestrul IV 2012, o pondere de 31,8% in populatia ocupata. Din aceste categorii de populatie, 87,6% locuiau in mediul rural.
  • Persoanele de sex feminin reprezentau cea mai mare parte dintre lucratorii familiali neremunerati (69,5%), detineau o pondere de 44,2% in categoria salariatilor si de 28,6% in cea a lucratorilor pe cont propriu.

  • Cea mai mare discrepanta pe sexe se constata in randul patronilor, numarul femeilor din aceasta categorie fiind de 2,6 ori mai mic decat cel al barbatilor.
  • Dintre persoanele ocupate tinere (15-24 ani), 54,8% au lucrat ca salariati, 34,2% ca lucratori familiali neremunerati si numai 10,7% ca lucratori pe cont propriu.
  • In perioada octombrie-decembrie a anului 2012, sectorul privat concentra 82,1% din totalul persoanelor ocupate, 16,8% din populatia ocupata isi desfasura activitatea in sectorul public, iar in sectorul mixt 1,1%.
  • Dintre salariati, 73,3% lucrau in sectorul privat, 25,0% in sectorul public si 1,7% in sectorul mixt.

  • Dintre persoanele ocupate in activitati neagricole, 23,1% si-au desfasurat activitatea in sectorul public si 75,4% in sectorul privat.
  • Cele mai mari ponderi in totalul populatiei ocupate erau detinute de lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit (28,8%) si de muncitorii calificati si asimilati (15,2%).
  • Dintre tineri (15-24 ani), 9,7% au lucrat ca lucratori calificati si asimilati, 14,9% lucratori in domeniul serviciilor, 17,5% ca muncitori necalificati, iar 34,8% ca lucratori calificati in agricultura.