​Analiza  Unul din doi tineri lucreaza, unul din trei e lucrator familial neremunerat si numai unul din zece este lucrator pe cont propriu. Vezi cum arata Romania pe decile de venit

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 30 mai 2013, 9:40 Economie | Finanţe & Bănci


Ponderea salariatilor cu studii medii in decilele superioare de venit scade, iar agricultura arata cea mai mare polaritate a salariilor pe decile, reiese dintr-o cercetare a INS obtinuta la solicitarea HotNews. Pentru masurarea nivelului de salarizare, statistica imparte populatia in "portii" mici de cate 10% asa-numitele decile. Apoi pentru fiecare decila se calculeaza o medie a veniturilor. Prima decila este cea care cuprinde cele mai mici venituri, iar ultima decila cuprinde veniturile cele mai mari.
Vezi in text cum arata populatia Romaniei ca salariu dupa nivelul scolii absolvite, dupa locul in care isi desfasoara activitatea urban/rural) si care sunt diferentele intre cele mai mari si cele mai mici venituri.

 • Pentru populatia ocupata din categoria salariatilor, analiza pe decile a castigului salarial din activitatea principala arata ca raportul dintre castigul salarial mediu din decila superioara (decila 10 - formata din cei mai bine platiti salariati) si cel din decila inferioara (decila 1 - care cuprinde salariatii cu cele mai mici salarii) a fost in trimestrul IV 2012 de 4,093 (fata de 4,214 in trimestrul precedent).

Mai jos aveti graficul cu ponderile salariatilor pe decile in functie de nivelul de instruire. Dati click pe imagine pentru marire • Disparitatile intre salariile realizate de persoanele de sex feminin si cele de sex masculin, pe diferite activitati economice pot aparea ca urmare a diferentelor de nivel de calificare si de pozitie ierarhica.
 • Un procent de 11,8% dintre barbatii salariati se regaseau in decila superioara (decila 10) fata de numai 7,2% in cazul femeilor.
 • In schimb, in decila inferioara (decila 1) se aflau 15,6% dintre femeile salariate si numai 8,1% dintre barbatii salariati.Castigul salarial creste pe masura inaintarii in varsta. Astfel, 35,3% dintre persoanele in varsta de 55 de ani si peste se regaseau in decilele 8, 9 si 10, fata de numai 18,9% in cazul tinerilor (15-24 ani).

Mai jos aveti graficul cu ponderile salariatilor pe decile in functie de sectorul economic in care activeaza. Dati click pe imagine pentru marire • Salariatii cu nivel de instruire superior ocupa o pozitie mai buna in ierarhizarea dupa castigul salarial. Astfel, 52,8% dintre acestia se pozitionau in ultimele 3 decile (decilele 8, 9 si 10). Procentul corespunzator a fost in cazul salariatilor cu nivel scazut de instruire, de numai 9,6%.
 • Repartizarea salariatilor pe decile de castig salarial si activitati ale economiei nationale arata ca peste jumatate dintre salariatii din industria extractiva (77,0%), productia si furnizarea de energie electrica, termica, gaze si apa (59,3%) si informatii si comunicatii (53,6%) se regaseau in decilele superioare (decilele 8, 9 si10).
 • La polul opus, ponderi mari ale salariatilor din decilele inferioare (1, 2 si 3) s-au inregistrat in activitatile de servicii administrative (47,1%), hoteluri si restaurante (45,0%) si comert cu ridicata (40,7%).

Mai jos aveti graficul cu ponderile salariatilor pe decile in zona rurala. Dati click pe imagine pentru marire • In functie de ocupatia detinuta, 30,3% dintre conducatorii si functionarii superiori din administratia publica si din unitatile economico-sociale si 27,0% dintre lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit realizau castiguri salariale care ii plasau in ultima decila.
 • Din analiza structurii populatiei ocupate dupa statutul profesional, se observa ca lucratorii pe cont propriu si lucratorii familiali neremunerati detineau, in trimestrul IV 2012, o pondere de 31,8% in populatia ocupata. Din aceste categorii de populatie, 87,6% locuiau in mediul rural.
 • Persoanele de sex feminin reprezentau cea mai mare parte dintre lucratorii familiali neremunerati (69,5%), detineau o pondere de 44,2% in categoria salariatilor si de 28,6% in cea a lucratorilor pe cont propriu.


 • Cea mai mare discrepanta pe sexe se constata in randul patronilor, numarul femeilor din aceasta categorie fiind de 2,6 ori mai mic decat cel al barbatilor.
 • Dintre persoanele ocupate tinere (15-24 ani), 54,8% au lucrat ca salariati, 34,2% ca lucratori familiali neremunerati si numai 10,7% ca lucratori pe cont propriu.
 • In perioada octombrie-decembrie a anului 2012, sectorul privat concentra 82,1% din totalul persoanelor ocupate, 16,8% din populatia ocupata isi desfasura activitatea in sectorul public, iar in sectorul mixt 1,1%.
 • Dintre salariati, 73,3% lucrau in sectorul privat, 25,0% in sectorul public si 1,7% in sectorul mixt.
 • Dintre persoanele ocupate in activitati neagricole, 23,1% si-au desfasurat activitatea in sectorul public si 75,4% in sectorul privat.
 • Cele mai mari ponderi in totalul populatiei ocupate erau detinute de lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit (28,8%) si de muncitorii calificati si asimilati (15,2%).
 • Dintre tineri (15-24 ani), 9,7% au lucrat ca lucratori calificati si asimilati, 14,9% lucratori in domeniul serviciilor, 17,5% ca muncitori necalificati, iar 34,8% ca lucratori calificati in agricultura.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6635 vizualizari

 • -2 (12 voturi)    
  wtf? (Joi, 30 mai 2013, 9:45)

  gogu_demagogu [utilizator]

  ce inseamna decila?
  • +1 (7 voturi)    
   Exact (Joi, 30 mai 2013, 10:34)

   RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui gogu_demagogu

   Ce mai e si 'decila'?
   • +7 (9 voturi)    
    Al 3-lea rand al articolului... (Joi, 30 mai 2013, 10:52)

    370H-SSV-0773H [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

    "Pentru masurarea nivelului de salarizare, statistica imparte populatia in "portii" mici de cate 10% asa-numitele decile. "
    • 0 (10 voturi)    
     nu era (Joi, 30 mai 2013, 10:58)

     gogu_demagogu [utilizator] i-a raspuns lui 370H-SSV-0773H

     când am pus eu întrebarea nu exista precizarea. și oricum nu explică nici acum de ce e folosită. care e rostul decilei în viața mea?
     • +4 (12 voturi)    
      Hmm (Joi, 30 mai 2013, 11:12)

      robert.b [utilizator] i-a raspuns lui gogu_demagogu

      Mai intai intreaba-te care e rostul vietii tale in general. Decila intra la amanunte...
    • +3 (3 voturi)    
     Felicitari! (Joi, 30 mai 2013, 11:02)

     Marian G. [utilizator] i-a raspuns lui 370H-SSV-0773H

     In sfarsit, cineva care a retinut ceva din statistica din scoala. Uite la asta sunt bune materiile din scoala, mai intelegem ce scriu unii-altii pe net. Bravo!
    • +1 (1 vot)    
     corect RedGuard (Joi, 30 mai 2013, 19:42)

     Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui 370H-SSV-0773H

     unde mai pui ca este si la mintea cucosului ce inseamna

     esantion de 10% dintr-un total
 • 0 (2 voturi)    
  vezi in DEX (Joi, 30 mai 2013, 10:19)

  chachapoya [utilizator]

  http://dexonline.ro/definitie/decila
  • +4 (8 voturi)    
   nu (Joi, 30 mai 2013, 10:44)

   gogu_demagogu [utilizator] i-a raspuns lui chachapoya

   dex-ul nu-ți spune și care e relevanța folosirii decilei în statistică.

   eu cred că nici autorul nu a înțeles. că, dacă înțelegea, scria în limbaj comun, nu de statistician.
  • 0 (0 voturi)    
   conform dex-ului (Luni, 3 iunie 2013, 1:53)

   paraipan [utilizator] i-a raspuns lui chachapoya

   asadar, este vorba despre "decilaj" si nu "asa-numitele decile". Decila e doar un cuvant inventat de cineva care are prea putina legatura cu limba romana. Oare ce sens are sa inventam neologisme "noi" cand ele exista deja sub usor alta forma decat cea scrisa gresit in acest articol...
 • +3 (7 voturi)    
  manipulare grosolana (Joi, 30 mai 2013, 11:23)

  sconcsu [utilizator]

  de ce nu dati ma decilozilor da iresisti care sunteti, de ce nu dat si numarul absolut de indivizi cuprinsi in fiecare decila?

  atunci s-ar vedea grozavia saraciei in romania, pentru ca 80% din indivizi sunt cuprinsi in prima decila!?

  restul decilelor sunt praf, fum, zgomot, manipulare
 • +4 (6 voturi)    
  Bah! (Joi, 30 mai 2013, 11:33)

  RedGuard [utilizator]

  Decila lui peste prajit!

  Ce vroiam sa spun e ca e irelevant ce inseamna cuvantul.

  Stam si impartim saracia pe decile.

  Stiti ce e un venit brut de 4 000 de lei? Saracie. Si in imagini pun decile de la 700 de lei la 1800.

  Din nou ce vreau sa spun e ca aceste date sunt nimic nou. Suntem saraci? Da! Trebuie sa stim in fiecare zi lucrul acesta? Il stim oricum.

  In locul acestor articole as intreba zilnic guvernul cand va incepe sa faca ceva pentru tara. Cand e gata urmatoarea autostrada? Cand se reduc taxele lui peste? Cand urmatorul primitor de spaga ajunge in inchisoare? Si cand se duc toti (din toate partidele) la puscarie?
  • +1 (3 voturi)    
   Tentativa de raspuns (desi nu sunt eu guvernul) (Joi, 30 mai 2013, 16:49)

   suk-yi [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

   Suntem saraci? - nu, doar ni se pare
   Cind va incepe sa faca givernul ceva pentru tara? - Cind va fi nevoit - deocamdata are cam 70% din populatie de partea lui, deci i se filfiie.
   Cind e gata urmatoarea autostrada? Cind vrea ea, dar nu ne entuziasmam oricum, pentru ca desi noi o platim la executie, tot noi o sa platim si taxa pt circulat pe ea. Deci nush cind am ajuns asa de fraieri, dar ne-o meritam.
   Cind se reduc taxele? - Niciodata, ba chiar vor creste in continuare binisor, deoarece autoritatile locale si nationale is complet cretine, si au indatorat populatia pt parcuri inexistente si sali de sport la care nu vine nimeni, etc. Cineva o sa achite toate fanteziile alesilor, si da, acel cineva o sa fim noi, fraierii de serviciu denumiti stiintific CONTRIBUABILI.
   Cind o sa intre la puscarie primitorul de spaga? Mai devreme sau mai tirziu, in functie de denuntator. Problema e daca ne ajung puscariile, ati vazut ca dl Ponta a zis ca nu-s destule. Ma si intreb ce o fi avut in vedere....
   Cind se duc politicienii la puscarie? - Cam rar, si oricum nu atit de des pe cit ar merita. Mai nasol e ca nu prea achita si pierderile cauzate, ci stau ca parazitii tot pe spinarea noastra. Interesant era sa putem recupera ceva din prejudiciul cauzat de ei, dar in multe cazuri e atit de mare, incit nici daca ii vindem pe organe nu recuperam macar un 10%.
   PS: evident, raspunsul e o satira....amara...
 • +3 (3 voturi)    
  grafice neinspirate (Joi, 30 mai 2013, 13:16)

  21unas [utilizator]

  graficele sunt greu de citit - cred ca puteti gasi usor pe internet exemple mai bune din care reiese clar ce e aia decila si cum sa compari serii de decile

  si ar fi fost interesant si ceva de genul greutatea fecarei decile in total venituri populatie:
  www. totalcustomeranalytics. com/ decile_analysis. htm


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by