Leul a avut inca o sedinta relativ buna, inchizand ziua cu o depreciere de 0,2% in timp ce moneda poloneza si cea maghiara au pierdut 0,8% si respectiv 1,5% in fata monedei europene. In prima parte a sesiunii de ieri leul inregistra o apreciere de 0,6% insa avand in vedere corectia rapida ce a urmat si lipsa unor evenimente care sa poata explice o asemenea miscare, credem ca

aprecierea temporara a fost rezultatul unor volume asimetrice intr-o piata relativ putin lichida. Leul este tranzactionat in prezent la 4,37/EUR si, deoarece nu a depasit pragul de 4,3640/EUR de la mijlocul lunii aprilie, este posibil sa asistam la o accelerare a miscarii de depreciere.

Intra in text si vezi cum a evoluat leul de la inceputul acestui an

Ratele de dobanda pe termen scurt au pierdut ieri 75pb ajungand la 3,05% insa astazi au crescut situandu-se in prezent la 4,1%. O miscare pendulara a avut loc si la nivelul ratelor de dobanda cu scadente mai lungi, segmentul 1M-3M al curbei FX swap coborase ieri la 3,65-6,70% de la nivelul de 3,80% din sedinta de miercuri insa astazi este cotat la 4,1%. Miscarile din pietele globale par sa fie determinantul principal al acestor cresteri insa cu siguranta ca programul emisiunilor de titluri de stat pentru luna iunie ce a fost publicat ieri nu a temperat aceasta miscare.

"Ne intrebam in raportul nostru zilnic de la inceputul saptamanii daca MF va alege aceasta oportunite pentru a adapta tiparul emisiunilor de titluri de stat la tiparul titlurilor ce ajung la scadenta, astfel reducand volatilitatea ratelor de dobanda pe termen foarte scurt, si am apreciat ca situatia din prezent ofera o oportunitate interesanta, tanara rezerva fiscala permitand o concentrare mai pronuntata asupra costurilor de finantare. Anuntul de ieri arata ca am gresit, MF intentionand sa emita un volum de titluri superior celor ce ajung la scadenta cu 1,7 miliarde de lei, o schimbare importanta fata de o diferenta negativa medie de 1 miliard de lei inregistrat in ultimele trei luni. Situatia este complicata suplimentar de faptul ca deficitul bugetar din luna iunie este in general relativ redus sau, in cazul anului trecut, aceasta luna poate inregistra chiar un mic excedent bugetar.

Astfel, combinatia emisiuni de titluri de stat, instrumente scadente si executia bugetara se pare ca va reduce lichiditatea sistemului bancar cu aproximativ 2 miliarde de lei in iunie dupa ce, in medie, aceasta combinatie a sporit lichiditatea in medie cu 2,5 miliarde de lei in fiecare dintre ultimele trei luni. Aceasta inrautateste perspectivele ratelor de dobanda pe termen scurt insa impactul s-ar putea sa fie vizibil in piata abea in a doua parte a lunii urmatoare", se mai arata in Raportul citat