Ghetea: Bancile au fost obligate sa elimine clauzele abuzive in 2010
In forma initiala, OUG 50/2010 prevedea pe langa eliminare unor comsioane, inclusiv comisionul de risc si comisionul de plata anticipata, si transformarea dobanzilor variabile legate la o rata de referinta interna in formula rata de referinta pentru fiecare moneda de imprumut (ROBOR, LIBOR, EURIBOR) la care se adauga marja fixa.
"Daca insa au mai scapat, ceea ce ne ingrijoreaza pe noi, si anume, dorim ca decizia privind clauzele abuzive sa se ia la cel mai inalt nivel. Pentru ca o greseala a unei instante poate genera un risc deosebit de mare pentru banca in cauza si chiar pentru sistem. Daca o instanta hotareste ca o clauza este abuziva, atunci banca trebuie sa schimbe toate contractele si sa-i despagubeasca pe clienti. Dupa unii autori, toate bancile ar trebui sa schimbe aceste clauze", a continuat Ghetea.
Presedintele ARB a aratat ca bancile manifesta teama de potentiale greseli ale instantelor, tocmai pentru ca au fost inregistrate multe cazuri in care prima instanta a dat un verdict gresit, a doua instanta a dat un verdict gresit si abia la Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a gasit o solutie "total diferita".
"Avem un sistem solid si ar fi pacat ca dintr-o greseala de interpretare, de abordare a unei probleme sa ajungem in situatia de a fi afectat sistemul si a suferi intreaga economie (...) Exista intre noi si clientii nostri, in special persoane fizice, o anumita stare de tensiune, de nemultumire. Foarte rar ati auzit pe cineva din sistemul bancar sa se planga de clienti, asta nu inseamna ca noi suntem multumiti de toti clientii. Ca facem provizioane de 10 miliarde de euro. Asta inseamna cheltuieli cu provizioanele facute de banci. Asta nu inseamna ca-i blamam pe clienti. Clientii au trecut si ei printr-o criza, ca si noi, si incercam sa-i ajutam sa faca fata", a adaugat Ghetea.
Seful bancherilor apreciaza ca exista inca o neincredere in sistemul bancar din partea clientilor la un nivel mult peste ceea ce ar trebui sa fie normal.
"Fenomenul din tara noastra se manifesta sub media sistemului european. Sa ne aducem aminte ce se intampla prin Franta, unde clientii vor sa boicoteze bancile", a aratat Ghetea.
In urma cu cateva zile, intrebat daca modificarile Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori vor intra in vigoare la 1 iulie, asa cum este prevazut, Ghetea nu a putut da un raspuns cert.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Daca depun 1000 Eur pe 1 an primesc inapoi (in cel mai fericit caz) 1009.99 Eur (dupa scaderea tuturor comisioanelor).
Daca imprumut 1000 Euro pe 1 an, platesc 1290 Euro (cu toate comisioanele).
Deci?
Acum... de ce au fost clientii idioti si au semnat fara sa gandeasca (nu ma intelegeti gresti, si eu sunt in aceeasi situatie), asta-i o alta discutie...
Acum toate bancile traiesc pe spinarea saracilor oameni care sunt fortati sa plateasca o rata de 3 ori mai mare decat ar fi la un contract de credit similar azi, si asta numai pentru ca lumea nu-si permite sa faca refinantari. Asta e o adevarata problema sociala, cunosc multe drame personale, nu e de gluma. Insa toti inchid ochii... Se pare ca motto-ul politicienilor din utlimii 10 ani este: "decat sa ajuti oamenii si sa superi bancile, mai bine stai in banca ta".
Daca vrea cineva sa faca ceva cu adevarat, sa forteze bancile sa scoata clauzele abuzive din contractele in derulare. Au incercat cu OUG 50/2010, dar a fost presiunea prea mare din partea bancilor si a renuntat toata lumea ...
Deci sa nu ne mai ia cu fraze de genul: "Avem un sistem bancar solid", sau "incredere in sistemul bancar", ca nu mai crede nimeni.
CEC-ul are conditii mai aspre decat majoritatea bancilor care functioneaza in Romania. Toate bancile au o perioada de gratie de 3-5 zile la termenele depozitelor, CEC-ul nu, birocratia este excesiva la dv, amabilitatea functionarilor lasa de multe ori de dorit, personalul se angajeaza dupa modelul trecutului,cheltuielile de personal sunt mai mari decat la alte banci, dobanzile la depozite sunt mai mici. Incercati sa faceti CEC-ul o banca atractiva pentru romani si va fi in avantajul cetatenilor dar si a statului, si un model pentru restul bancilor.