Un dintre cele mai mari bule speculative din istorie a inceput sa se dezumfle, iar in urmatoarele luni tendinta s-ar putea accelera, afectand preturile oricarui activ financiar la nivel international, se arata intr-un comunicat al companiei de brokeraj Admiral Markets. Opinia expertilor este ca monetizarea masiva adoptata de Rezerva Federala, Banca Japoniei, Angliei, Elvetiei si cea Europeana, ce a dus preturile activelor financiare la maxime istorice, ar putea sa se sfarseasca tragic. Consecinta: hyperinflatie si colapsul unor sectoare cheie din economie, avertizeaza analistii Admiral Markets.

In opinia acestora, este crucial sa recunoastem semnalele ce avertizeaza ca scenariul din 2007-2008 se poate repeta:

  • 1) Piata de actiuni - inversare de trend?

Indicele utilitatilor din Statele Unite s-a prabusit ￑u 35% in ultimele 2 saptamani, acesta fiind cel mai amplu declin din ultimii 4 ani, iar piata japoneza de actiuni a cazut 18% in aceeasi perioada, recordul ultimilor 25 de ani. Pentru bursele de actiuni din intreaga lume a fost cea mai negativa perioada din 2013 si aceasta corectie s-ar putea transforma intr-un trend descendent de durata.

  • 2) Piata de obligatiuni - dobanzi mai mari?

Bonurile de tezaur americane si japoneze, cele mai lichide instrumente financiare din lume, au inregistrat in luna mai cel mai mare declin din ultimii ani. Daca scaderea continua, un colaps masiv in piata bondurilor este foarte probabil, iar cu cat pretul acestora este mai mic, cu atat dobanzile vor fi mai mari. Consecintele ar fi grave pentru economie, intru-cat creditul ar deveni foarte scump sau inaccesibil.

  • 3) Piata valutara - criza de lichiditate?

Dolarul australian, cea mai atractiva valuta in ultimii ani si cea mai sensibila la sentimentul global fata de risc, a pierdut aproape 10% in ultimele saptamani. Aceasta evolutie anticipeaza o scadere a cererii pentru marfuri si materii prime, in special din China, dar si din Europa sau SUA. Monezile asiatice au inregistrat in luna mai cel mai sever declin din ultimele 12 luni, investitorii retragandu-si capitalul din activele regionale. Pe de alta parte, dolarul american a atins maximul ultimilor 3 ani, ca urmare a recesiunii prelungite din zona euro, a scaderii cotatiilor marfurilor si a panicii globale. Statutul dolarului este acela de valuta de refugiu, iar daca avansul continua, va fi insotit de o criza de lichiditate.

"Sunt semnale puternice ca pietele de actiuni si obligatiuni inca ignora riscul si publicul vaneaza randamente la praguri extreme. Puse la un loc, ne arata ca suntem intr-un bubble, astfel ca banii nu dispar, ci sunt doar transferati de la ultimii cumparatori la cei ce au vandut inainte sa se intample ", apreciaza Cristian Cochintu, analist financiar la Admiral Markets.