Costul orar al fortei de munca a avut o rata de crestere de 8,56% in primul trimestru din acest an fata de acelasi trimestru din 2012

de DP     HotNews.ro
Marţi, 4 iunie 2013, 10:10 Economie | Finanţe & Bănci

In trimestrul I 2013, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de scadere de 2,76% fata de trimestrul precedent si o rata de crestere de 8,56% fata de acelasi trimestru al anului anterior, a transmis marti INS. In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata  (-2,62%, respectiv 8,62%).

  • Trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012: cele mai semnificative scaderi inregistrandu-se in productia si furnizarea de energie
Fata de trimestrul IV 2012, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut in majoritatea activitatilor din sectorul economic , cele mai semnificative scaderi inregistrandu-se in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-8,88%), informatii si comunicatii (-6,16%) si intermedieri financiare si asigurari (-5,32%).

Cea mai semnificativa crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) din activitatile sectorului economic s-a inregistrat in alte activitati de servicii (5,16%).

In sectorul bugetar  costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) a crescut fata de trimestrul precedent cu 3,08% in administratie publica, cu 2,86% in invatamant si cu 0,73% in sanatate si asistenta sociala.
In trimestrul I 2013, scaderea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 2,76%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 2,78%.

Scaderile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 2,61%, respectiv 2,63%.
  • Trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul I 2012
Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de spectacole, culturale si recreative (17,25%), activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (13,17%), activitatile de servicii administrative si servicii suport (7,44%) si in industria extractiva (7,36%).
O usoara scadere s-a inregistrat doar in tranzactiile imobiliare (-0,01%).
In sectorul bugetar, ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice , s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) astfel: in administratie publica cu 22,10%, in sanatate si asistenta sociala cu 19,27% si in invatamant cu 18,26%.

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 8,56%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 8,62%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (8,56%, respectiv 8,62%).

Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.

Indicii trimestriali ai costului fortei de munca sunt calculati ca indici provizorii pentru anul 2012, urmand a fi recalculati (ca definitivi pentru anul 2012 si provizorii pentru 2013) la sfarsitul anului 2013, cand devin disponibile datele din ancheta anuala asupra costului fortei de munca pe anul 2012.

Costul total cu forta de munca 
reprezinta totalitatea cheltuielilor - directe si indirecte - suportate de angajator cu forta de munca salariata. Conform metodologiei europene, sunt excluse cheltuielile suportate de angajator cu formarea profesionala a angajatilor, recrutarea personalului si echipamentul de protectie.
Cheltuielile directe cu forta de munca - includ sumele brute platite din fondul de salarii pentru timpul lucrat (inclusiv premii), pentru timpul nelucrat, drepturile in natura ca remunerare a muncii (potrivit prevederilor din contractele colective de munca), sumele brute platite salariatilor (ca stimulente) din profitul net realizat de unitate, sumele brute platite din alte fonduri (inclusiv drepturi in natura) acordate conform legislatiei in vigoare.
Cheltuielile indirecte cu forta de munca-  includ contributiile angajatorului la fondurile de asigurari si protectie sociala (somaj, sanatate etc.), sumele brute platite salariatilor care parasesc unitatea (iesire la pensie, transfer, detasare etc.), sumele brute platite pentru intreruperi ale lucrului neimputabile salariatilor, alte cheltuieli cu forta de munca.
Timpul efectiv lucrat cuprinde numarul total de ore lucrate in program normal de lucru si numarul de ore lucrate suplimentar (in zilele lucratoare, peste programul normal de lucru si in zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare).


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1413 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version