INS va publica in 4 iulie rezultatele privind Recensamantul Populatiei iar la urmatorul Recensamant metodologia va fi schimbata, a anuntat marti Tudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica. El a confirmat ca pentru a "numara" cat mai riguros populatia, au fost folosite 7 baze de date, pe langa interviurile "fata in fata". Pe langa ANAF, a mai fost utilizat Registrul Salariatilor, Casa Nationala de Pensii Publice, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca si de Agentia de plati din cadrul Ministerului Muncii. De asemenea, au mai fost utilizate bazele de date ale Ministerului Educatiei.

Pentru recensamantul locuintelor, rezultatele vor aparea in septembrie-octombrie, a mai precizat seful INS.

"Am organizat aceasta intalnire cu reprezentantii media pentru a explica intr-un mod cat mai clar metodologia utilizata. Pana in 2011, rezultatele publicate se publicau exclusiv pe publicarea datelor culese din teren. Intrucat Institutul si-a asumat ca exista o sub-evaluare, s-a trecut la elaborarea unei metodologii pentru evaluarea corecta a populatiei rezidente in Romania. In 2000 80% din tari masurau clasic numarul populatiei. In 2010, 56% mai aplicau doar aceasta metoda. In perioada urmatoare foarte multe tari vor combina forma clasica cu alte doua metode- cea cu metode administrativa, bazat pe Registre", a mai spus Andrei.

  • Persoanele fara buletin de identitate sunt intr-o monitorizare a organizatiilor non-profit fara de care nu pot beneficia de inscrieri in sistemul de invatamant, sanatate samd. Inregistrarea acestor persoane s-a realizat prin intermediul si cu ajutorul acestor oganizatii non-profit. Ele au fost foarte active in perioada de colectarea datelor. In ceea ce priveste persoanelor de etnie roma, aceleasi organizatii non-guvernamentale au pregatit intrarea noastra pe teren cu circa 3 saptamani. Mergeau din localitate in localitate si le explicau cetatenilor sa fie deschisi si sa participe la RPL. Acolo unde s-a putut, recenzorul a fost insostit de reprezentantul etniei rome- Silvia Pisica, Director General in cadrul INSSE
  • Nu poti sa schimbi declaratia omului, chiar daca vezi ca situatia e alta. Au existat si voci care au intrebat de ce nu am fortat schimbarea declaratiilor dar asta insemna incalcarea normelor de metodologie statistica, ceea ce  noi nu am acceptat.

"Am utilizat si bazele de date ale altor institutii. O persoana care a fost in octombrie 2011 in Romania trebuia sa fie introdusa in baza initiala de date, chiar daca nu a completat din diverse motive formularele de la Recensamant. Daca aveam numele si CNP, puteam confirma din alte baze diverse caracteristici ale persoanei in cauza", a mai explicat presedintele INS.

Urmatorul recensamant nu se va mai desfasura doar in forma clasica, dupa metoda fata in fata- costurile sunt foarte mari. Apoi, exista acest decalaj mare intre momentul inregistrarii datelor si cel al anuntarii rezultatelor. Modernizarea va aduce cu sine aplicarea si altor modele, crede seful INS.

Potrivit datelor preliminare, populatia stabila a Romaniei este de 19.043.767 de persoane, fiind vorba despre cei care au resedinta obisnuita in Romania

Recensamantul a fost puternic politizat inca de la debut, existand o serie de confuzii cu privire la obligativitatea declararii CNP, existand acuzatii potrivit carora datele cu caracter personal urmau sa fie utilizate in alegerile care urmau.