La inceputul anului trecut in Romania erau inregistrate si erau inca active, aproximativ 140.083 de intreprinderi noi, excluzand intreprinderile agricole. Trei sferturi sunt firme cu sediul la domiciliul managerului, iar zona Moldovei pare cea mai ocolita. Capitala este favorizata, dar o privire peste cifrele oficiale nu da o perspectiva optimista. Apare si o ciudata crestere a ponderii sectoarelor constructii si transporturi in care se infiinteaza firmele noi, desi acestea sunt zonele cu insolventele cele mai mari.

Vezi in text profilul noilor companii infiintate in Romania, al managerilor acestora si al domeniilor de activitate. Analiza apartine INS si a fost obtinuta marti de HotNews.ro

  • IiNTREPRINDERI NOU CREATE iN ROMANIA iN PERIOADA 1995-2011

Rata de creare a intreprinderilor noi, calculata fata de 1 ianuarie 1995, se situeaza anual in intervalul 13-17% pana in anul 2001, dupa care prezinta o crestere semnificativa corelata cu imbunatatirea legislatiei privind crearea intreprinderilor mici si mijlocii.

  • In anii 2009 si 2010 se observa o descrestere semnificativa datorita conditiilor economice; anul 2011 se caracterizeaza printr-o usoara crestere fata de anul precedent.
  • Distributia pe regiuni a intreprinderilor nou create ilustreaza faptul ca rata de creare a avut tendinta pozitiva in perioada 2001-2005. In anul 2011 se observa o stabilitate in unele regiuni si o usoara crestere sau descrestere in alte regiuni comparativ cu anul 2010, fara modificari semnificative.
  • Evolutia structurii intreprinderilor noi pe forme juridice, respectiv balanta societati comerciale/ intreprinzatori individuali, reflecta evolutia mediului legislativ din domeniu. Perioada 1998-2001 corespunde unor mari transformari in legislatia referitoare la IMM-uri si intreprinzatorii individuali. Dupa anul 2001 pana in 2005 pe legislatia noua echilibrul se restabileste. Comparativ cu anul anterior, in anul 2011 se observa o descrestere la infiintarea de intreprinzatori individuali si o crestere relativa la infiintarea de societati comerciale

  • Numarul mediu de angajati in anul 2011 la intreprinzatorii individuali este de 1.7, iar la societatile  comerciale este de 3.7 (Tabelul 3 din Anexa A), majoritatea intreprinderilor noi fiind in domeniul 0 salariati.

Amplasarea

Aproape toate intreprinderile noi din Romania au un singur sediu. In anul 2011, intreprinderile noi al caror sediu este locuinta managerului inregistreaza valoarea de 71.2 puncte procentuale, in timp ce la cele care au sediu independent valoarea este de 28.8 puncte procentuale.

  • Intreprinderile noi din Romania cu mai multe sedii, prezinta ponderi mai ridicate fata de media pe tara in regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia si Bucuresti-Ilfov. Procentul intreprinderilor active nou create, pentru care locul principal de activitate este locuinta managerului, ia valori in anul 2011 intre 83.0% in regiunea Sud Muntenia si 56.5% in regiunea Bucuresti-Ilfov.

Domeniul de Activitate

In "industrie" ponderea noilor aparitii, 16.8%, este in crestere fata de anii precedenti. Apare o descrestere a ponderii sectoarelor comert, hoteluri si restaurante, si alte servicii si o crestere a ponderii sectoarelor constructii si transporturi.

  • Pe regiuni, domeniile de activitate sunt reprezentate in anul 2011 astfel: domeniul "industrie" este mai atractiv in regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Nord-Est; "constructiile" sunt favorizate in regiunile Sud- Muntenia, Nord-Vest si Centru; "comertul" are cea mai mica atractivitate, in aproape toate regiunile, observadu-se valori de pana la 50%, exceptie facand regiunea Sud-Vest, unde se remarca o usoara crestere de peste 55%; "transporturile" au ponderi mai ridicate in regiunile Sud-Est, Nord-Vest si Sud-Muntenia; "hoteluri si  restaurante" este un domeniu cu rezultate semnificative in regiunile Centru, Nord- Vest si Vest; "alte servicii" au ponderi mult mai ridicate in regiunile Vest si Nord-Est .

  • Aproape toate noile intreprinderi au un singur obiect de activitate, observandu-se totusi o crestere fata de anul 2010 de 0.8 puncte procentuale a intreprinderilor cu activitati multiple (Tabelul 13 din Anexa A); la nivel regional, la activitatile multiple desfasurate de agentii economici, o crestere semnificativa se remarca in regiunile Nord-Vest, Bucuresti-Ilfov si Nord-Est si o descrestere semnificativa in regiunile Centru si Sud-Vest Oltenia comparativ cu celelalte regiuni.

Dificultati privind cererea si oferta

  • Proportia intreprinderilor noi care nu intampina dificultati in obtinerea contractelor inregistreaza o crestere in anul 2011 comparativ cu anul 2010 (Tabelul 15 din Anexa A). Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de oferta raman "lipsa de resurse", "fara clienti sau plata cu intarziere de catre clienti" si "accesul limitat la credite" (Tabelul 16 din Anexa A). Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de cerere sunt, in anul 2011, "concurenta mare" si "clienti cu fonduri reduse".
  • Dificultatile legate de oferta, cea mai mare pondere in anul 2011 a cauzei "lipsa de resurse" se observa in regiunile Sud-Est, Nord-Est si Nord-Vest (88.5%, 84.1%, respectiv 83.2%); regiunea Nord-Est are cea mai mare pondere a cauzei ’’acces limitat la credite’’ (52.6%) ; iar regiunea Sud-Est are cea mai mare "lipsa de tehnologie" (29.3%). in ceea ce priveste dificultatile legate de cerere (Tabelul 15 din Anexa B), regiunea Sud-Est declara cea mai mare pondere pentru "clienti cu fonduri reduse "(72.0%) ; regiunea Centru are cea mai mare pondere la ‘’concurenta mare’’ (87.0%) ; iar regiunea Nord-Vest are cea mai ridicata pondere la ‘’inabilitate in marketing’’ (46.0%).

Caracteristicile fondatorului/managerului

Proportia fondatorilor/managerilor intreprinderilor nou create, cu varsta cuprinsa intre 45- 49 de ani, are o crestere usoara de 1.4 puncte procentuale fata de anul 2010, cea cu varsta intre 40-44 de ani are o descrestere de 1.3 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, celelalte grupe de varsta prezentand usoare variatii a ponderilor fata de situatia din anul 2010. La nivel regional, variatia in jurul mediei este relativ scazuta, regiunea Centru are o crestere cu 8.1 puncte procentuale fata de medie la grupa de varsta 30-39 de ani, iar regiunea Nord-Est are o descrestere cu 3.1 puncte procentuale fata de medie la grupa de varsta mai mare sau egala cu 60 de ani. Anual, peste jumatate din intreprinderi au fondatori/manageri barbati. Proportia de femei fondatori/manageri este in jur de o treime (o usoara descrestere fata de anul 2010), cel mai mare

procent 40.5% inregistrandu-se in anul 2010 (Tabelul 19 din Anexa A din documentul atasat). Cea mai scazuta pondere a femeilor fondatori/manageri se afla in regiunea Vest, iar cea mai ridicata pondere in Nord-Vest.

Distributia intreprinderilor in functie de fondul educational al fondatorului/managerului, prezinta o schimbare structurala intre perioadele 1995-2000 si 2001-2010. Pana in 2001 ponderea intreprinderilor nou create de intreprinzatori cu nivel educational primar reprezinta aproximativ 5%, nivelul de educatie profesional (vocational) aproximativ 30%, nivelul de educatie gimnazial aproximativ 40% si nivelul liceal si universitar in jur de 25%. Din anul 2001 nivelul primar si cel vocational reprezenta impreuna o pondere de 20%, cel gimnazial pana in 40%, iar nivelul liceal si universitar aproximativ 40%, in ultimii cinci ani depasind 50% (Tabelul 20 din Anexa A din documentul atasat). Categoriile de studii liceale si universitare apar cu ponderi mai mari pentru intreprinderile localizate in regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest in anul 2011 (Tabelul 18 Anexa B din documentul atasat).

Pana in anul 2000 exista o pondere de aproape 70% a fondatorilor/managerilor care au fost in categoria "muncitori necalificati " inainte de a crea o noua intreprindere. Din 2001 s-a observat o reducere a ponderii acestora pana la nivelul de aproximativ 50%, in paralel cu cresterea ponderii celor ce provin din "muncitori calificati" sau "profesii tehnice". in anul 2011 se observa o tendinta de echilibru intre categoriile muncitori calificati si muncitori necalificati si o scadere la categoria profesii tehnice comparativ cu anul anterior (Tabelul 21 din Anexa A din documentul atasat).

Pe plan regional, in anul 2011, regiunea de Centru are cel mai mare procent al fondatorilor/managerilor

de intreprinderi, care au fost in categoria de "muncitori necalificati" inainte de a crea o noua

intreprindere. Regiunea Bucuresti-Ilfov are cele mai mari proportii de "functii de conducere" si cele mai

mici proportii de "muncitori calificati", comparativ cu celelalte regiuni (Tabelul19 Anexa B din documentul atasat).

  • Ponderea noilor intreprinderi care fac investitii in primul lor an de activitate se situeaza incepand cu anul 2002 in jurul valorii de 25%

In anul 2011 se observa o descrestere a acestora la valoarea de 16.8% (Tabelul 22 din Anexa A). Cele mai scazute ponderi se inregistreaza in regiunile Sud-Est si Vest, iar cele mai ridicate ponderi se inregistreaza in regiunea Sud, Nord-Vest si Sud-Vest Oltenia (Tabelul 20 din Anexa B). Ponderea intreprinderilor active

Rata intreprinderilor active dupa un an de la inregistrare a ramas la nivelul de aproximativ doua treimi din anul 1995 pana in anul 2007. in anul 2011 rata de supravietuire a intreprinderilor la un an este de peste 60%. Proportia celor care si-au incetat definitiv activitatea este de 9.1%, iar ponderea intreprinderilor inca inactive la un an dupa infiintare se situeaza in jurul valorii de 27% (Tabelul 23 din Anexa A).

in anul 2011, regiunile Sud-Vest Oltenia si Sud-Est prezinta cea mai inalta rata (72.5%, respectiv 69.1%) a intreprinderilor active dupa un an de la infiintare, regiunea Bucuresti-Ilfov prezinta cea mai inalta rata a intreprinderilor inactive la un an de la infiintare, aproximativ 40% (Tabelul 21 din Anexa B).