INS: ​La cresterea PIB din primele 3 luni ale acestu an au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia agriculturii

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 5 iunie 2013, 10:02 Economie | Finanţe & Bănci


Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier -  estimat pentru trimestrul I 2013 a fost de 154,88 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,7% fata de trimestrul IV 2012  si cu 2,2% fata de trimestrul I 2012. In serie bruta, PIB estimat pentru trimestrul I 2013 a fost de 121,44 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 2,2% fata de trimestrul I 2012. La cresterea PIB, in trimestrul I 2013 fata de trimestrul I 2012, au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia agriculturii, silviculturii si pescuitului care a avut o contributie negativa (-0,3%), au transmis miercuri oficialii Institutului National de Statistica.

Contributii mai importante au avut urmatoarele ramuri:
-    Industria (+0,7%), cu o pondere de 28,8% la formarea PIB si al carei volum  de  activitate s-a majorat cu 2,6%;
-    Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,4%), cu o pondere de 12,7% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 3,2%;
-    Activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,4%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,3%) dar  care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (6,8%).

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat exportului net (cu o contributie de +3,0%), consecinta a cresterii cu 3,9% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu reducerea volumulului importurilor de bunuri si servicii cu 1,7%.

Ca urmare a scaderii volumului cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei si al formarii brute de capital fix (cu 0,3% si, respectiv, 0,7%) aceste componente de cheltuieli au avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -0,2% si, respectiv de -0,1%.

 Datele prezentate de INS indică, totuşi perspective incerte ale evoluţiei economice, întrucât atât agricultua, pe partea de formare, cât şi consumul individual, pe parte de utilizare, au avut contribuţii negative la creşterea PIB pe primul trimestru, iar determinante pe partea de utilizare rămân exporturile. În aceste condiţii, creşterea economică apare ca fiind strict legată de evoluţia internaţională, în principal a economiilor din UE, principalul partener comercial, noteaza Mediafax.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

744 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Miau (Miercuri, 5 iunie 2013, 12:17)

  mgu [utilizator]

  Mai crede cineva in INS decind a fost schimbat directorul?Eu unul nu!
 • 0 (0 voturi)    
  Agricultura! (Miercuri, 5 iunie 2013, 16:55)

  Supravietiutorul [utilizator]

  Agricultura nu va contribui in vecii vecilor la cresterea PIB-ului. Ea va ramane ca domeniu strategic de securitate nationala de protectie sociala. In schimb, investitia in educatie si cercetare va multiplica cresterea PIB-ului de trei sau patru ori.
 • 0 (0 voturi)    
  ramurile sunt în copaci și în mintea comuniștilor (Miercuri, 5 iunie 2013, 22:52)

  visio [utilizator]

  a venit usl la guvernare, a revenit limbajul comuniștilor: vizite de lucru, ramurile economiei...
  țin să felicit, pe această cale, poporul român ”care este”...asta apropo de un primar al bucureștenilor...
  goagăl, care este...
  dar hei, trebuie să trăiască și bietul analfabet și plagiator; hai să îi facem primar, respectiv prim-ministru...
  tovarășii dela INS, hai că puteți mai mult; uimiți-ne cu inteligența voastră; aveți grijă să nu plagiați...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by