Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2013 a fost de 154,88 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,7% fata de trimestrul IV 2012 si cu 2,2% fata de trimestrul I 2012. In serie bruta, PIB estimat pentru trimestrul I 2013 a fost de 121,44 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 2,2% fata de trimestrul I 2012. La cresterea PIB, in trimestrul I 2013 fata de trimestrul I 2012, au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia agriculturii, silviculturii si pescuitului care a avut o contributie negativa (-0,3%), au transmis miercuri oficialii Institutului National de Statistica.

Contributii mai importante au avut urmatoarele ramuri:

-Industria (+0,7%), cu o pondere de 28,8% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 2,6%;

-Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,4%), cu o pondere de 12,7% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 3,2%;

- Activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,4%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,3%) dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (6,8%).

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat exportului net (cu o contributie de +3,0%), consecinta a cresterii cu 3,9% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu reducerea volumulului importurilor de bunuri si servicii cu 1,7%.

Ca urmare a scaderii volumului cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei si al formarii brute de capital fix (cu 0,3% si, respectiv, 0,7%) aceste componente de cheltuieli au avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -0,2% si, respectiv de -0,1%.

Datele prezentate de INS indică, totuşi perspective incerte ale evoluţiei economice, întrucât atât agricultua, pe partea de formare, cât şi consumul individual, pe parte de utilizare, au avut contribuţii negative la creşterea PIB pe primul trimestru, iar determinante pe partea de utilizare rămân exporturile. În aceste condiţii, creşterea economică apare ca fiind strict legată de evoluţia internaţională, în principal a economiilor din UE, principalul partener comercial, noteaza Mediafax.