Alimentele si bauturile nealcoolice au detinut, anul trecut, 41,9% din consumul gospodariilor. Pentru educatie, cheltuielile au reprezentat 0,6%

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 5 iunie 2013, 10:09 Economie | Finanţe & Bănci


In anul 2012, veniturile totale ale populatiei (ca medii lunare pe o gospodarie) au fost de 2475,0 lei; veniturile banesti medii au reprezentat 82,4%. Cheltuielile totale au fost, in medie, de 2244,5 lei lunar pe o gospodarie; cheltuielile de consum medii au reprezentat 71,9%, se arata intr-un comunicat de presa remis miercuri de INS.

  • VENITURILE GOSPODARIILOR

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in anul 2012, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2475,0 lei pe gospodarie si 861,2 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2040,6 lei lunar pe gospodarie (710,0 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 434,5 lei lunar pe gospodarie (151,2 lei pe persoana).
Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, avand ponderea cea mai mare in veniturile totale ale gospodariilor (50,1%), in crestere, fata de anul 2011, cu 1,4 puncte procentuale.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,1%), veniturile din agricultura (3,4%), veniturile din activitati neagricole independente (2,6%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,7%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (17,6%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (15,7%).

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, in anul 2012, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 23,5% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 8,9% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 63,3% din salarii, de 22,7% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 8,3% din total. In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 39,6% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (31,5% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 8,1% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (28,5%) si celor din prestatii sociale (23,8%).

  • CHELTUIELILE GOSPODARIILOR

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in anul 2012, in medie, de 2244,5 lei lunar pe gospodarie (780,9 lei pe persoana) si au reprezentat 90,7% din nivelul veniturilor totale, in crestere cu 0,4 puncte procentuale fata de anul 2011.
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,5%).

Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum, este mai mare in urban fata de rural cu 398,8 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 11,1 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 46,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 19,9% din cheltuielile pentru consumul alimentar.
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in anul 2012, in medie, 41,9% din consumul gospodariilor.

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In anul 2012, aceasta a reprezentat 20,5% din cheltuielile totale de consum. In cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere a detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (16,7%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,3%) si cele pentru educatie (0,6%).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

697 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by