Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, cu amendamente, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.77/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, informeaza Agerpres.

"Indelung asteptata si benefica sectorului public si mediului de afaceri, o astfel de masura, de ridicare a pragurilor de contractare, in conditii de transparenta si responsabilizare a autoritatilor implicate si a decidentilor, este de natura sa accelereze cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si sa flexibilizeze, prin eficienta si simplificare, procedurile de achizitii publice", a declarat pentru HotNews Daniela Nemoianu, Executive Partner KPMG in Romania.

Pentru a contracara impactul economic negativ acumulat si a redresa performantele Romaniei in materie de competitivitate si crestere economica (astfel cum este analizat in studiul recent KPMG privind fondurile europene in Europa Centrala si de Est), sunt necesare o serie de interventii strategice integrate pe linii prioritare trans-sectoriale si de reforma structurala institutionala, mai spune Nemoianu.

Deputatii au adoptat un amendament, care apartine grupului PNL, si care modifica art 19 din OUG 77/2012 cu urmatorul continut: "Autoritatea contractanta achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei, estimata conform prevederilor sectiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depaseste echivalentul in lei a 30.000 euro exclusiv TVA pentru fiecare achizitie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 euro exclusiv TVA pentru fiecare achizitie de lucrari'. Achizitia se realizeaza pe baza de document justificativ".

Conform autorilor amendamentului, este necesara cresterea pragului de achizitie la 30.000 euro fara TVA pentru produse si servicii, respectiv la 100.000 euro fara TVA pentru lucrari, in vederea flexibilizarii procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica si pentru cresterea gradului scazut de absorbtie a fondurilor europene.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 232 de voturi pentru, 31 impotriva si patru abtineri, Camera Deputatilor fiind for decizional.