In 1990, Romania avea 56 de municipii, 204 orase si 2688 comune. In 2012, numarul municipiilor se dubleaza (103), cel al comunelor urca la 2861 iar al oraselor ajunge la 217. Proportional, urca si cheltuielile publice cu intretinerea aparatului public. In aceeasi perioada (1990-2012), o mare parte din localitati au fost dez-industrializate, iar sursele de finantare ale bugetelor locale s-au imputinat drastic. Platile s-au facut de la bugetul de stat, aflat la randul lui in suferinta marilor deficite. Daca in Europa reducerea cheltuielilor publice prin comasarea localitatilor (in loc de 3 primarii, 3 consilii locale samd se ramane cu un primar, un consiliu local samd), in Romania inca stam sa ne intrebam ce sa facem ca sa stopam risipa banilor publici.

Mai jos aveti evolutia in timp a numarului de localitati din Romania. Sursa datelor: INSSE. Dati click pe imagine pentru marire.

Trebuie spus ca o buna parte din localitatile noi au fost infiintate in baza unor nostalgii fara conexiune reala cu economia si puterea economica a noii entitati.

Vezi aici dezbaterea Propunerii legislative privind înfiinţarea Comunei Scheiu, prin reorganizarea comunei Ludeşti, judeţul Dâmboviţa. Dezbaterea a avut loc in 2009, in plina criza.

Trecand putin prin experienta europeana in materie de fuziuni ale localitatilor, ne oprim la Luxemburg. Acolo, in 2012 au avut loc 6 fuziuni, din 16 localitati ramanand doar 6.

Spania. Rajoy are in vedere un plan prin care fuziunile catalane vor reduce localitatile de la 947 la doar 63.

Mai jos aveti numarul oraselor din Romania la finele anului trecut, pe regiuni de dezvoltare si judete. Click pe imagine pentru marire

Elvetia, 2013. S-au depus 23 de proiecte de fuziune ale 88 de localitati.

Vezi aici situatia comasarii localitatilor din Quebec

Mai jos aveti numarul municipiilor din Romania la finele anului trecut, pe regiuni de dezvoltare si judete. Click pe imagine pentru marire

Si listele ar putea continua. Revenind la tara noastra, un proiect legislativ privin d comasarea unor localitati ar fi util si necesar.

Mai jos aveti numarul comunelor din Romania la finele anului trecut, pe regiuni de dezvoltare si judete. Click pe imagine pentru marire

Din datele pe care le am circa 250 de localitati avem in plus fata de acum 20 de ani. Fiecare are o pletora de consilieri, de servicii admninistrative samd.

Noi ne-am labartat bugetar, in vreme ce in alte tari, localitatile mici s-au unit intre ele, economisind bani si imbunatatind cu un drum si calitatea serviciilor prestate.

Numarul membrilor fiecarui consiliu local este stabilit prin ordin al prefectului, in functie de populatia comunei sau orasului. In cazul comunelor cu 1501 – 3000 de locuitori numarul consilierilor este 11. Cele mai multe localitati nou infiintate se incadreaza in aceasta categorie, iar un simplu calcul ne arata ca in ultimii zece ani, prin infiintarea celor 250 de localitati primesc idemnizatie de consilier local 2750 de persoane, peste 700 de oameni sunt angajati ca primari, viceprimari si secretari. In afara de aceste doua categorii, noile administratii locale au o serie de salariati – platiti din bani publici. A mai fost multiplicat numarul directorilor de scoli, al bibliotecarilor comunali si al politistilor. Si asa mai departe. Un calcul facut pe salariul mediu brut din sectorul bugetar ne arata si dimensiunea economiilor care s-ar face reducand prin comasare comunele: 3 milioane de euro/lunar

Avantajele, asa cum le vad eu acum, tin de

  • Armonizarea impozitelor funciare
  • Optimizarea gestionarii problemelor similare
  • Valorificarea in comun a resurselor
  • Reducerea cheltuielilor cu personalul

Oare la noi nu s-ar putea “cupla” cateva localitati? 250 macar, cate au fost infiintate :)