Fondul Monetar International a recunoscut intr-un raport publicat miercuri ca primul plan de salvare a Greciei, din anul 2010, a inregistrat "esecuri notabile" din cauza estimarilor prea optimiste privind cresterea economica si a dezacordurilor cu partenerii europeni in interiorul troicii (UE-BCE-FMI), admitand totodata ca au fost relaxate criteriile pe care institutia financiara internationala le are in vedere de obicei la acordarea de imprumuturi, consemneaza AFP, citat de Agerpres.

"Au existat esecuri notabile. Increderea pietelor nu a fost inca restabilita, sistemul bancar a pierdut 30% din depozite si economia a inregistrat o recesiune mai puternica decat am prevazut, cu un somaj foarte ridicat", admite FMI in raportul in care evalueaza rezultatele ajutorului de 110 miliarde de euro acordat Greciei in schimbul unui program sever de austeritate.

Cand a fost acordat ajutorul, Fondul estima ca economia greaca va reintra pe crestere in anul 2012, dar in realitate continua sa fie in recesiune chiar si in anul 2013, pentru al saselea an consecutiv.

Si estimarile privind evolutia datoriei publice a Greciei au fost depasite de cele reale, aceasta urmand sa depaseasca 170% din PIB in anul in curs, se mai precizeaza in raport.

Totodata, FMI recunoaste ca in cazul Greciei a relaxat criteriile de acordare a ajutorului financiar si chiar functionarea troicii "a pus probleme la conceperea programului" pentru Grecia. Astfel, "Fondul a fost nevoit sa negocieze mai intai cu tarile din zone euro (...) si abia apoi cu autoritatile de la Atena", ceea ce a condus la o stare de "incertitudine" alimentata de ezitarile europene

Vezi aici un articol din Wall Street Journal pe aceeasi tema