Romania a exportat in aprilie marfuri in valoare de peste 4 miliarde de euro, efectuand importuri de 4,68 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat remis luni presei de conducerea Institutului National de Statistica. Astfel, deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) a fost in luna aprilie 2013 de 2,61 miliarde lei (599,4 milioane euro. Partea buna e ca deficitul comercial scade. Partea proasta e ca intre 62% si 67% dintre exporturile Romaniei sunt realizate de companii cu capital majoritar strain, iar o inrautatire a situatiei economice in UE ar putea duce la contractia exporturilor.

Pe totalul primelor 4 luni, exporturile FOB au fost de 68,79 miliarde lei (15,66 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 76,11 miliarde lei (17,33 miliarde euro). Deficitul comercial FOB-CIF in perioada 1.I-30.IV 2013 a fost de 7,31 miliarde lei (1,67 miliarde euro), mai mic cu 4,2 miliarde lei (971,3 milioane euro) decat cel inregistrat in perioada 1.I-30.IV 2012.

Din pacate, intre 62% si 67% dintre exporturile Romaniei sunt realizate de companii cu capital majoritar strain, potrivit prof. dr. Cezar Mereuta, care adauga ca aceasta situatie are implicatii majore asupra strategiei de export a Romaniei in perioada urmatoare. Totodata, dependenta de capital strain face ca economia Romaniei sa fie vulnerabila la socuri externe. De pida, retragerea doar a unei unitti (cea de la Galati) a grupului Arcelor Mittal ar duce la pierderea unui export de 700 milioane euro. Alt caz este cel al Automobile Dacia. Daca aceasta transfera productia in alta tara, Romania ar pierde exporturi de cel putin 1 miliard de euro anual.

"Daca Arcelor Mittal retrage doar o unitate, Galati, de exemplu, Romania pierde un export de 700 milioane euro. Daca Automobile Dacia ar vrea sa transfere productia in alta tara pierdem cel putin 1 miliard de euro, anual (...). Am trait experienta delocalizarii Nokia. Am pierdut circa 1,8 miliarde euro din exportul anului 2010. Vom mai pierde inca 1,3 miliarde euro, exportul rezidual din 2011 al Nokia, pentru ca, dupa ce a plecat, compania si-a vandut stocurile care contau pentru exportul acelui an. Si-a vandut stocurile, deci pierdem si la nivelul anului 2011. Nokia era pe al doilea loc in exportul romanesc", a adaugat profesorul Mereuta.

Intre primii o suta cei mai mari exportatori ai Romaniei se afla 92 de companii cu capital majoritar strain, care sustin 49,18% din exportul Romaniei, dar si intre celelalte opt din Top 100 mai exista cateva companii cu capital strain, desi nu majoritar, care contribuie si ele cu cateva procente