INS: In aprilie, Romania a importat marfuri in valoare de 4,68 mld euro, exporturile depasind usor 4 mld euro. Intre 62% si 67% dintre exporturile Romaniei sunt realizate de companii cu capital majoritar strain
Pe totalul primelor 4 luni, exporturile FOB au fost de 68,79 miliarde lei (15,66 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 76,11 miliarde lei (17,33 miliarde euro). Deficitul comercial FOB-CIF in perioada 1.I-30.IV 2013 a fost de 7,31 miliarde lei (1,67 miliarde euro), mai mic cu 4,2 miliarde lei (971,3 milioane euro) decat cel inregistrat in perioada 1.I-30.IV 2012.
Din pacate, intre 62% si 67% dintre exporturile Romaniei sunt realizate de companii cu capital majoritar strain, potrivit prof. dr. Cezar Mereuta, care adauga ca aceasta situatie are implicatii majore asupra strategiei de export a Romaniei in perioada urmatoare. Totodata, dependenta de capital strain face ca economia Romaniei sa fie vulnerabila la socuri externe. De pida, retragerea doar a unei unitti (cea de la Galati) a grupului Arcelor Mittal ar duce la pierderea unui export de 700 milioane euro. Alt caz este cel al Automobile Dacia. Daca aceasta transfera productia in alta tara, Romania ar pierde exporturi de cel putin 1 miliard de euro anual.
"Daca Arcelor Mittal retrage doar o unitate, Galati, de exemplu, Romania pierde un export de 700 milioane euro. Daca Automobile Dacia ar vrea sa transfere productia in alta tara pierdem cel putin 1 miliard de euro, anual (...). Am trait experienta delocalizarii Nokia. Am pierdut circa 1,8 miliarde euro din exportul anului 2010. Vom mai pierde inca 1,3 miliarde euro, exportul rezidual din 2011 al Nokia, pentru ca, dupa ce a plecat, compania si-a vandut stocurile care contau pentru exportul acelui an. Si-a vandut stocurile, deci pierdem si la nivelul anului 2011. Nokia era pe al doilea loc in exportul romanesc", a adaugat profesorul Mereuta.
Intre primii o suta cei mai mari exportatori ai Romaniei se afla 92 de companii cu capital majoritar strain, care sustin 49,18% din exportul Romaniei, dar si intre celelalte opt din Top 100 mai exista cateva companii cu capital strain, desi nu majoritar, care contribuie si ele cu cateva procente

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
De ce din pacate? Daca nu avem investitori straini nu e bine, daca acestia vin si exporta produsele fabricate aici, tot nu e bine. Poate era mai ok, ca Sidex si Dacia sa fi ramas de stat si sa produca gauri negre la bugetul de stat?
Pierdem de la Nokia, dar ce castigam inainte ca Nokia sa vina aici? Nimic. Deci chiar daca Nokia s-a retras, am avut un castig. Din pacate, mai ales pentru ei, investitia s-a dovedit neprofitabila pt ca nu s-au adaptat noii piete a smartphonurilor. Normal ca depindem de ce se intampla cu pietele externe, mai rau ar fi daca am fi izolati, asa cum am fost inainte de 89.
In orice se intampla, se subliniaza doar jumatatea goala a paharului, acest negativism perpetuu ne va aduce la o depresie din care nu ne vom trezi cu deceniile, asa cum au patit ungurii, nu isi mai revin dupa Trianon.
Mai există și comentatori treji.