Melania Hancila, unul dintre economistii sefi din banci la care media apela cel mai des, a luat decizia de a parasi Volksbank, unde detinea din 2008 functia de economist sef si director al departamentului de Cercetare si Strategie, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistemul bancar.. Hancila a absolvit Facultatea de Cibernetica din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, dupa care a lucrat in 2003 ca manager asistent pentru Romania Hypermarche (Cora), pentru ca din 2004 sa-si inceapa cariera in banking, domeniul care o atrasese din facultate.

Melania HancilaFoto: Hotnews

S-a angajat la Credit Europe Bank Romania ca ofiter de cont in cadrul unei sucursale, dupa care in 2005 a preluat pozitia de analist de cercetare in cadrul directiei de trezorerie a aceleiasi banci. In 2007 s-a mutat la Banca Comerciala Romana, ca analist in departamentul de cercetare si strategie - ultima functie detinuta inainte de a se alatura Volksbank Romania. Momentan ea se afla intr-un concediu in SUA, urmand ca la intoarcere sa opteze pentru noul job, tot in sistemul bancar.

Volksbank Romania a avut pierderi de 170 de milioane de euro in 2012, mai mari decat asteptarile, se arata in raportul grupului-mama. Acestea au fost cauzate de cresterea provizioanelor de risc, datorita scaderii valorilor mobiliare si a evolutiei mai modeste decat asteptarile in privinta incasarilor din vanzarile imobiliare, in special in domeniul imobilelor comerciale. La finalul anului trecut, banca avea o solvabilitate “confortabila”, de 15,6%, peste media sistemului bancar, de 14%.

In conditiile unui climat economic stabil, cele mai importante obiective ale Volksbank Romania in 2013 vor fi reducerea pierderilor, mentinerea indicatorului de solvabilitate la un nivel rezonabil si continuarea eforturilor de schimbare a bancii. In acest scop, banca a initiat o serie de proiecte menite sa ofere clientilor persoane fizice si IMM o gama completa de servicii, la un nivel competitiv si intr-un mediu IT stabil, se mai arata in raportul bancii austriece.

Volksbank AG detine, prin intermediul unui vehicul special creat, VBI Beteiligungs GmbH. 51% din actiunile Volksbank Romania, restul fiind impartite intre DZ Bank / WGZ Bank si Banque Populaire Caisse d’Epargne, fiecare cu cate 24,5% din actiuni. Controlul bancii romanesti este insa realizat in comun de catre cei trei actionari principali, conform unei intelegeri dintre acestia, acesta fiind motivul pentru care in prezent la conducerea Volksbank Romania se afla un reprezentant al bancii franceze BPCE, Benoit Catel.