"Este posibil ca jucatori europeni sa intre prin intermediul achizitiilor in sistemul bancar romanesc. Au existat discutii in strainatate legate de acest subiect. Majoritatea celor interesati sunt din Europa iar discutiile vizau fie achizitii de portofolii fie investitii greenfield", a declarat miercuri Traian Halalai, presedintele Eximbank, prezent la ZF Banker Summit. Mai sceptic s-a declarat Henk Paardekooper, presedinte RBS Romania, care nu crede intr-un asemenea scenariu. "Este putin probabil ca o banca straina sa intre pe piata in acest moment pentru ca majoritatea se concentreaza pe pietele pe care sunt in acest moment, a declarat Henk Paardekooper, presedinte RBS Romania.

"Nu consider ca vor intra noi jucatori pe piata in momentul de fata, mediul economic nu permite astfel de initiative, nu este momentul oportun. Foarte putine banci sunt dispuse sa intre pe o piata noua, avand in vedere ritmul de schimbare", a spsu Paardekooper.

Cota de piata din punct de vedere al activelor a bancilor cu capital majoritar strain era de 81,2% la jumatatea anului trecut potrivit Raportului asupra Stabilitatii Financiare elaborat de BNR.