"Pana la inceperea crizei nu se vedea nicio diferenta de la o banca la alta. Intr-o banca nu poti sa tragi linia la final de an si sa spui gata, acesta este rezultatul. Rezultatele unei banci trebuie privite pe termen mai lung. Desi toate bancile actionau in acelasi mediu, aveau in spate politici de creditare diferite, actionari cu ambitii diferite, iar asta s-a vazut in timpul crizei. De asemenea, fiecare banca avea propria viziune privind durata actualei crize, a politicii privind neperformantele samd", a declarat joi CEO-ul Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, prezent la ZF Banker Summit. El a mai vorbit in discursul sau despre costurile creditarii, imprumuturile neperformante si numarul optim al bancilor pe piata din Romania.

Steven Van Groningen, CEO Raiffeisen BankFoto: AGERPRES
  • Legat de modul de calcul al creditelor neperformante, am asistat  personal la discutiile avute direct cu BNR dar nu cred ca acum ne putem astepta la o schimbare in aceasta directie.  Este insa un subiect care merita ridicat la sfarsitul anului inaintea misiunilor de audit si trebuie implicati si auditorii fiind vorba mai curand despre o interpretare a acestor NPL. Daca statistic, in Romania rata NPL e mai mare decat in tarile din jur, ne poate arata ca lucrurile stau mai prost decat sunt in realitate. Cineva din afara atunci cand se uita la Romania si vede un indicator mai prost decat in tarile din jur, poate judeca drept o problema in Romania.
  • Sistemul bancar romanesc este stabil, in primul rand. Insa clar, cererea pentru credite este slaba, Cererea depinde in mare masura de increderea consumatorilor. Daca cineva nu are incredere in viitorul lui si nu stie daca a doua zi isi va pastra locul de munca sau nu, e dificil sa-l convingi sa ia credit.  Odata cu imbunatatirea sentimentului incredere si cererea de credite va creste.
  • E foarte greu pentru banci sa recupereze creditele mai ales in situatia atator insolvente. Acest cost se regaseste si in costul creditarii. Exista costuri care pot fi evitate dar sunt si unele sistemice pe care nu ai cum sa le ocolesti. Costurile sistemice sunt transferate de banci clientilor.
  • Pe termen lung vad functionale fie modelul bancii universale- in Romania nu vad mai mult de patru asemenea banci universale- si alte cateva banci de nisa. Momentan, sunt prea multe banci pentru piata romaneasca.
  • Cata vreme costul serviciilor bancare este ridicat, e dificil de crezut ca cei din zona rurala de exemplu pot fi convinsi sa utilizeze serviciilor oferite de banci
  • Ma astept la cresteri in aproape sectoarele, cu accent pe agricultura, IT&C, servicii. Constructiile inca nu, dar se poate discuta despre situatia acestui sector
  • Intrari noi pe piata bancara? Nu cred. Sunt investitii foarte mari- in marketing si IT&C. Orice investitor isi doreste un randament si daca nu intri avand o pozitite puternica in piata, s-ar putea sa nu derulezi un business sustenabil.
  • Sa stiti ca in banking e foarte usor de cresti Inchizi ochii la riscuri, dai credite mai ieftine si iti cresti cota de piata. Pe termen lung insa asemenea lucruri te vor costa mult si se vor intoarce impotriva ta ca bancher