Transferul clientilor persoane fizice ai Citibank catre Raiffeisen Bank urmeaza sa fie finalizat la 1 iulie, conform estimarilor actuale, urmand ca apoi timp de circa 3 luni, Citi sa continue sa administreze conturile clientilor in numele si pe seama austriecilor pana la incheierea procesului de integrare in sistemul Raiffeisen. "Pe 1 iulie finalizam tranzactia si apoi putem sa incepem cu integrarea propriu-zisa si sa mutam clientii Citibank la Raiffeisen. Este o tranzactie care imi place, este vorba de portofoliu. Strategic este crestere organica dar in acelasi timp oportunistica, tactica", a spus joi Steven van Groningen la ZF Bankers Summit.

Raiffeisen Bank Romania si Citibank Romania au semnat in luna martie un acord potrivit caruia Raiffeisen Bank preia portofoliul de retail al Citi. Tranzactia a fost autorizata de Consiliul Concurentei si prevede ca austriecii sa preia un portofoliu de peste 100.000 de clienti, cu active de 460 milioane lei (peste 90 de milioane de euro) si peste 770 milioane de lei (peste 175 milioane euro) in depozite, potrivit datelor de la 31 decembrie 2012, precum si toti angajatii diviziei de retail a Citibank Romania.

Clientii preluati nu vor suporta niciun cost de transfer, insa ramane de vazut care vor fi conditiile contractuale care le vor fi propuse de Raiffeisen in functie de diferitele produse si servicii cumparate initial de la Citi si de posibilitatile de incadrare a acestora in oferta bancii cu capital austriac. Daca in cazul creditelor de nevoi personale nu este necesara exprimarea acceptului de transfer din partea clientilor, pentru depozite, conturi curente, conturi de economii, descoperit de cont sau produse de investitii Citi solicita transmiterea unui formular semnat de acceptare, respectiv a unui formular de obiectiune la transfer, scrie ZF.

Clientii care nu sunt de acord sa fie preluati de Raiffeisen si isi aleg alta banca pot denunta contractul cu Citi in termen de doua luni de la primirea notificarii de transfer. De la data denuntarii clientii in cauza vor avea la dispozitie maximum o luna pentru a achita toate sumele datorate Citibank, respectiv pentru a-si retrage toate sumele din conturi.

Pe parcursul perioadei de tranzitie clientii vor putea accesa in continuare call center-ul Citi (CitiPhone), iar posesorii de carduri de credit vor beneficia mai departe de serviciile CitiAlert si E-statement. Odata ce integrarea datelor din sistemul de carduri al Citi in cel al Raiffeisen se va finaliza, banca austriecilor va emite noi carduri si va trimite notificari in cazul unor eventuale modificari ale limitelor de credit.

Citibank precizeaza ca transferul nu determina vreo accelerare a rambursarii sumelor datorate de clienti. Totusi, in cazul in care un client refuza transferul catre Raiffeisen, trebuie sa achite integral datoriile catre Citi. Din cauza dificultatilor tehnice de integrare a datelor clientilor Citi in sistemul Raiffeisen, acestia nu vor avea acces pe perioada de tranzitie la reteaua de unitati si de bancomate a austriecilor, ci numai dupa incheierea acesteia. Depozitele cu dobanda fixa deschise la Citi vor fi preluate ca atare de Raiffeisen, nefiind afectate de transfer.

Un caz aparte il reprezinta depozitele structurate de tipul dual currency care nu vor fi transferate catre Raiffeisen, contractele urmand sa inceteze la expirare. Banca austriaca are propria oferta de depozite structurate, inclusiv dual currency. Nici contractele de asigurare cu componenta investitionala nu sunt incluse in transferul catre Raiffeisen, acestea putand fi continuate de fiecare client pe cont propriu. In schimb, Raiffeisen va prelua custodia si detinerile in fonduri de investitii ale clientilor din gama Citigold, chiar daca nu ofera in prezent acces la fondurile respective.

  • Scurt istoric Citibank in Romania

In 1996, banca intra pe piata din Romania

In 2008, Citibank Romania anunta ca se va transforma, in sucursala a Citibank Europe cu sediul central in Irlanda, numele noii entitati urmand a fi Citibank Europe plc, Dublin - Sucursala Romania. In urma acestei transformari, cea mai mare parte a operatiunilor bancii vor fi supravegheate de Autoritatea Irlandeza de Reglementare a Serviciilor Financiare.

In 2009, Citibank Romania isi restructureaza reteaua de distributie si renunta la 30 din cele 39 de centre CitiFinancial, urmand sa ofere atat servicii corporate, cat si pentru populatie prin cele 17 agentii ramase si sa foloseasca 42 de centre de vanzare pentru a oferi credite prin intermediul brokerilor, potrivit NewsIn. Procesul de reorganizare a retelei de distributie, care se va desfasura in primul trimestru al acestui an, presupune concedierea a 80 - 90 de angajatii.

In 2012, Citigroup preciza intr-un comunicat ca are in vedere "vanzarea sau reducerea sensibila a operatiunilor din Pakistan, Paraguay, Romania, Turcia si Uruguay". Citibank Romania a confirmat la acea vreme, pentru HotNews.ro, ca "vor fi luate in considerare alternative strategice, inclusiv o posibila vanzare".

"Desi Citibank Romania are un portofoliu puternic si cu o crestere rapida, in actualul context economic, nu va putea sa atinga, suficient de repede, dimensiunea si profitabilitatea de care compania are nevoie. Din acest considerent, este mai eficient ca Citi sa isi dedice eforturile diviziei destinate persoanelor juridice din Romania, segment pe care banca este puternica", precizeaza banca, intr-un comunicat.

In perioada urmatoare nu vor exista modificari in ceea ce priveste felul in care Citibank Romania isi deserveste clientii persoane fizice si in felul in care conduce operatiunile locale de retail, se mai arata in comunicatul citat.

  • Facem demersurile necesare ca rezultatul final sa aiba un impact minim asupra angajatilor si clientilor nostri, au mai adaugat oficialii bancii pentru HotNews.ro

Intrebati de ce bankingul din Romania e afectat intr-o masura mai mare decat cel din tarile vecine, oficialii Citibank au declarat in finlul anului trecut pentru HotNews ca "desi Citibank Romania are un portofoliu puternic si cu o crestere rapida, in actualul context economic, nu va putea sa atinga, suficient de repede, dimensiunea si profitabilitatea de care compania are nevoie (subl. n.). Din acest considerent, este mai eficient ca Citi sa isi dedice eforturile diviziei destinate persoanelor juridice din Romania, segment pe care banca are o pozitie puternica

In 2013, Citibank anunta vanzarea diviziei de retail catre Raiffeisen Bank