Avem 5,43 milioane de pensionari. Pensia medie-795 de lei. Un pensionar din cinci continua sa lucreze pentru a-si completa veniturile

de DP     HotNews.ro
Vineri, 14 iunie 2013, 9:16 Economie | Finanţe & Bănci

In trimestrul I 2013, numarul mediu de pensionari a fost de 5,433 milioane persoane, in scadere cu  98.000 de persoane fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 22.000 persoane fata de trimestrul IV 2012, transmite vineri Institutul National de Statistica. Pensia medie lunara a fost in trimestrul I 2013 de 795 lei, mai mare cu 3,8% fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 1,1% fata de trimestrul IV 2012.

 • Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 86,3% in totalul celor de asigurari sociale.
 • Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 800 lei in trimestrul I 2013, cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (641 lei in judetul Giurgiu fata de 1010 lei in Municipiul Bucuresti)  .
 • Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (72,4%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.
 • Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii " anticipata si anticipata partial" au reprezentat 2,2%.
 • Indicele pensiei medii reale pentru trimestrul I 2013, fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale si indicele preturilor de consum a fost de 98,6%.

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in trimestrul I 2013, a fost de 560.500 persoane, din care:
 • 396.600 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 8,5% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;
 • 163.900 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 28,1% din totalul acestora.
Din totalul pensionarilor, doar 20,9% isi continua activitatea profesionala, se arata intr-o cercetare publicata de Institutul National de Statistica, intitulata "Tranzitia de la munca la pensionare". Majoritatea covarsitoare a pensionarilor ocupati  lucrau in sectorul agricol (97,0%) si aveau statut profesional de lucrator pe cont propriu sau lucrator familial neremunerat (98,5%); 90,5%  au declarat ca lucreaza in continuare pentru a asigura venituri suficiente gospodariei din care fac parte. Aproape doua cincimi (38,1%) dintre pensionarii care isi incetasera activitatea au preferat sa inceteze lucrul odata cu indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei.

Putin peste jumatate (51,7%) dintre persoanele de 50-69 ani care au facut obiectul anchetei beneficiau de un tip sau altul de pensie.Pentru 29,9% dintre pensionarii retrasi de pe piata muncii, factorul determinant pentru incetarea activitatii profesionale a fost existenta problemelor de sanatate.

Citeste aici mai multe despre tranzitia de la munca la pensionare


Numarul mediu total al pensionarilor cuprinde totalitatea pensionarilor din Romania indiferent de sistemul de pensii, respectiv sistemul public de pensii (inclusiv  ajutor social - tip pensie, IOVR - invalizi, veterani si vaduve de razboi) si sistemele neintegrate sistemului public de pensii (pensionarii de asigurari sociale din evidenta Casei de Asigurari a Avocatilor, sistemele proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege). Se determina prin insumarea numarului de pensionari existenti in plata in fiecare luna, raportat la numarul de luni din perioada de referinta.
Numarul mediu al pensionarilor din sistemul asigurarilor sociale cuprinde: pensionarii de asigurari sociale de stat; pensionarii proveniti din fostul sistem de asigurari pentru agricultori; pensionarii de asigurari sociale din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii; pensionarii de asigurari sociale din evidenta  Ministerului Culturii; pensionarii de asigurari sociale din evidenta Casei de Asigurari a Avocatilor.

Pe categorii, pensiile se clasifica astfel: pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata,  pensie anticipata partiala, pensie de invaliditate, pensie de urmas, ajutor social tip pensie, pensii IOVR.
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de Legea nr. 263/2010.
 Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr. 263/2010.
Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza unor afectiuni specificate de legislatia in vigoare.
 Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Copiii au dreptul la pensie de urmas: a) pana la varsta de 16 ani; b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani; c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Pensiile IOVR se acorda invalizilor si accidentatilor de razboi, urmasilor celor morti sau disparuti in razboi, precum si urmasilor fostilor pensionari invalizi si accidentati de razboi si se stabilesc potrivit prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile IOVR.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


2101 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  795 media cu 80% sub medie (Vineri, 14 iunie 2013, 21:26)

  falcoind [utilizator]

  Vai si amar de capul lor daca chiar tre sa traiasca doar din pensie.

  Ori cum pe masa guvernului este in lucru o propunere care o sa ii ajute sa scape de suferinta .

  Incepind cu data de 1 ianuarie toti pensionari o sa aiba dreptul sa treaca zebra pe rosu. Daca pina la 31 decembrie nu se inbunatateste situatia, dreptul v-a deveni obligativitate.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri