De asemenea, respondentii au indicat intr-o proportie destul de mare - aproape 1 din 4 --ca suma prag care ii ingrijoreaza este de 500 de lei.

O treime (aprox. 34%) dintre romani considera ca in 30 de zile de la scadenta, suma de plata se transforma in datorie. "Simtul datoriei" este foarte pronuntat, arata concluziile studiului. Astfel, 23% dintre romani considera ca o plata devine o datorie la o zi de la scadenta, 25% spun ca 15 zile sunt necesare pentru ca acea plata sa se transforme in datorie, iar 18% dintre romani se recunosc datornici la 60 de zile de la scadenta.
"Suma si termenul-prag de la depasirea carora romanii considera ca sunt datornici indica pe de o parte dorinta acestora de avea cat mai putine datorii, iar pe de alta parte o reducere a venitului clasei de mijloc in ultimii ani de criza.

Aceste date confirma situatiile cu care ne confruntam zilnic in relatia cu clientii nostri, care, in cea mai mare parte, doresc sa-si rezolve problemele financiare, dar sunt constransi de situatia lor financiara actuala. Tocmai de aceea promovam colectarea amiabila, prin incheierea de angajamente de plata in rate convenabile", a declarat Tomasz Ignaczak, Directorul General al KRUK Romania. Acesta a mai adaugat ca plata datoriilor in rate lunare, adaptate situatiei financiare a persoanei cu datorii este cea mai buna modalitate de a reveni la o viata normala. Mii de romani au ales aceasta oportunitate de rezolvare a problemelor oferita de KRUK.
Sondajul "Cum iti gestionezi datoriile" s-a derulat online, in perioada 29 aprilie - 7 mai 2013, pe un esantion de 7.106 respondenti cu varsta de peste 18 ani. Esantionul reproduce, din punct de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografica a populatiei utilizatorilor de internet din Romania.
realitatea este cam așa: Companii precum Kruk sau Top Factoring, sau etc, trebuie să învețe că orice afacere prezintă și pierderi; dacă aceste Companii au apărut în timpul crizei economice, se datorează în primul rând guvernanților incompetenți; pardon, rectific: se datorează românului de rând care a votat imbecili la guvernare și are pretenție să trăiască bine...cum spuneam, Companii precum Krug sau Top factoring sunt simpli cămătari; în contractul inițial semnat între Bancă și Client, există condiții excepționale clare în care împrumutul se amână, se stinge, etc; realitatea este că în România viața este un risc major datorită legilor absurde, a justitției corupte, etc: într-o țară civilizată, firme precum cele menționate mai sus erau ”arestate” pentru cămătărie; să fiu în locul lui Nuțu Cămătaru, aș da în judecată Statul Român și aș cere despăgubiri exorbitante; so, prima mea grijă este să plătesc un împrumut neasigurat; copii mei vor cunoaște foamea, etc, totul numai pentru ca Kruk sau Top fcatoring să își ia bonusurile; ei bine, nu e vina mea că banca nu și-a asigurat împrumutul înainte de mă ”sponsoriza”; eu am avut grijă să îmi asigur împrumutul; că am rămas fără job din cauze independente de voința mea...ei bine, Kruk trebuie să se obișnuiască cu pierderi; dacă nu știu să facă o afacere, e treaba lor; așa cum am mai spus: eu am luat bani dela Bancă, nu dela Kruk...