Presedintele american Barack Obama a declarat ca presedintele Rezervei Federale Ben Bernanke a stat la conducerea institutiei "mai mult decat a dorit sa o faca", acesta fiind unul dintre cele mai clare semnale ca seful Fed se va retrage la incheierea mandatului sau, anul viitor, relateaza Bloomberg. "Ben Bernanke a facut o treaba extraordinara. A stat deja mai mult decat a dorit sau era prevazut", a spus Obama intr-un interviu la televiziunea Bloomberg.

Obama a comparat mandatul lui Bernanke cu cel al directorului FBI Robert Mueller, care a ramas in functie timp de doi ani dupa expirarea mandatului sau, in 2011, urmand sa paraseasca postul in septembrie. Cel de-al doilea mandat al lui Bernanke se incheie la 31 ianuarie 2014.

Bernanke, ca si Mueller, a fost nominalizat pentru postul de presedinte al Fed de fostul presedinte George W. Bush. Obama i-a cerut lui Bernanke sa mai accepte un mandat, care a inceput pe 1 februarie 2010.

In varsta de 59 de ani, Bernanke a fost profesor la Universitatea Princeton si a facut parte din consiliul de consilieri economici ai presedintelui Bush.

Purtatorul de cuvant al Fed, Michelle Smith, a refuzat sa comenteze, ca si un oficial de la Casa Alba, care a spus ca remarcile presedintelui au avut rolul de a exprima admiratia lui Obama pentru Bernanke.