- Mai jos, centralizarea unor situatii ale dosarelor de credit dintr-o banca locala cu capital strain
Am scos CNP-urile, denumirea angajatorilor, ramanand doar lucrurile relevante. Prin urmare, lipsea documentatia de credit, dar imprumutul era aprobat. Mai mult, renunta omul la credit, dar i se aproba imprumutul doar ca sa se raporteze in Centrala cat mai multa productie.
Click pe imagine pentru marire

La o intalnire cu cativa reprezentanti ai media, supraveghetorul sef din BNR , Nicolae Cinteza, a confirmat asemenea practici.”Trendul neperformantelor este crescator, dar cu viteza de crestere in scadere. A fost un avant in acordarea de credite si din pacate unele banci isi fixau ca indicatori volumul creditelor. Am ajuns in situatia ridicola ca unele banci sa deschida conturi de 100 de lei ca sa raporteze cresterea numarului de conturi, dupa care le inchid”, povestea el.
A existat si o banca mai “smechera”. “Totul a plecat de la o bancuta mica. Nu facea provizioane si aveam impresia ca isi supra-evalua provizioanele. Totul a pornit de la un teren intravilan care era evaluat si care parea ok. Au fost insa evaluatori care au sarit peste norme si evaluasera un metru patrat de teren la sute de euro. I-am trimis un audit si- pe total sistem- suma totala suplimentara pentru provizionare a fost de 600 de milioane de euro, din care o singura banca a avut 140 de mil de euro” spunea Cinteza. Uneia dintre bancile din Romania i s-a interzis sa mai dea credite, in caz ca nu stiati...
Click pe imagine pentru marire

Foarte multe nu sunt de povestit, dar toate se leaga cu ambitia bancilor comerciale si a BNR de a nu permite o lege a falimentului personal. Cred ca sistemul bancar ar avea pierderi, dar nivelul declarat de bancheri de 5 miliarde pierderi nu poate fi inghitit cata vreme nimeni nu doreste sa puna la dispozitie studiul invocat de ARB si BNR in ciuda solicitarilor oficiale.
Intre timp, bancherii care au condus acele banci cu neperformante ridicate au parasit Romania, in locul lor au venit altii care trebuie sa corecteze ceea ce au facut antecesorii lor. Se cauta CEO care sa stie si restructurare si vanzari, ceea ce e dificil de gasit, fiecare fiind de regula bun doar pe una din cele doua directii de banking.
Corectiile achizitiilor de lux si a deschiderilor uneori chiar abuzive de sucursale au inceput sa apara.
Nu mai spun de evaluarile unor sefi de banci ( sefi de sucursale) care aratau cam asa:
Click pe imagine pentru marire

In rest, ramane cum am vorbit. Avem un oligopol bancar in care bancile fac cam ce doresc. BNR sa nu isi faca iluzia ca tine lucrurile sub control.
Comenteaza pe blogul Hymerion.ro
Prima parte a problemei este neadoptarea legii falimentului, dar celalalta este nerespectarea de catre banci a contractelor semnate. Dir 93/13 CE este foarte clar in aceasta privinta, cand ceva este interpretabil intr-un contract de credit, atunci trebuie luat in calcul intepretarea cea mai favorabila consumatorului ! Problema este ca judecatorii habar nu au de legislatia comunitara, aici include si Hotararile Curtii de Justitie, care sunt obligatorii si practic sunt surse legislative.
Da, asa cum scrie Dan mai sus, creditele au fost acordate in perioada de boom, supraevaluand garantiile care au fost aduse ca si ipoteca. Evaluatorii erau platiti de banca, ca sa scoata un pret cat mai mare, ca clientul sa poata sa ia un credit cat mai mare la randul, ca intr-un final, banca sa poata sa abuzeze clientul printr-o dobanda nelegala de-a lungul urmatorilor 20-30 de ani.
In fine, pe siteul nostrum sau vizitand pagina noastra flickr, gasiti si multe sentinte irevocabile, pe care le puteti folosi in instanta ca si practica judiciara, sau sa va inspirati cand depuneti o trimitere in judecata.
Tot pe site-ul nostrum gasiti si sectiunea LEGI si PRIMII PASI, unde este descris ce trebuie facut cand constatati ca va aflati intr-un litigiu cu “camata