Cipru va despagubi deponentii rusi cu actiuni la Bank of Cyprus
Autoritatile de la Nicosia au acceptat in cadrul planului de salvare restructurarea sectorului bancar si impunerea de pierderi detinatorilor de depozite bancare de peste 100.000 de euro la cele mai mari doua banci din tara, relateaza RIA Novosti.
Inainte de aceste masuri, rusii detineau circa 19 miliarde de dolari in depozite bancare in Cipru, cea mai mare parte prin companii infiintate in aceasta tara.
La sfarsitul anului trecut, bancile rusesti aveau circa 12 miliarde de dolari plasati in banci cipriote si imprumuturi de aproximativ 40 de miliarde de dolari acordate unor companii din Cipru, potrivit estimarilor Moodys.
"Depozitele cetatenilor rusi care au fost afectate vor fi compensate cu actiuni la Bank of Cyprus. De fapt, cetatenii rusi vor primi o parte destul de mare din capitalul bancii si vor obtine un anumit control asupra bancii", a spus Anastasiades intr-un interviu acordat canalului TV de business din Rusia RBC TV.
Guvernul cipriot va face tot posibilul sa minimalizeze pierderile cetatenilor rusi legate de depozitele la banci cipriote, a adaugat presedintele.
Multi oameni de afaceri rusi au preferat mult timp sa isi plaseze economiile offshore, partial pentru a evita instabilitatea politica si coruptia din Rusia.
Pana recent, Cipru le-a oferit rusilor taxe reduse si reglementari de afaceri permisive, precum si stabilitate politica.
Potrivit acordului de salvare, Laiki Bank, a doua mare banca din Cipru, a fost inchisa, iar depozitele de sub 100.000 de euro au fost transferate la Bank of Cyprus, care este in restructurare.
Depozitele de peste 100.000 de euro ale Laiki au fost inghetate si vor fi folosite pentru plata datoriilor. Detinatorii unor depozite de peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus risca pierderea a pana la 60% din valoarea acestora.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic