Schimbari de personal la nivelul conducerii executive a Erste Group Bank AG: Manfred Wimmer va parasi echipa executiva, ca urmare a solicitarii sale de a se pensiona la 1 septembrie 2013. Gernot Mittendorfer, CRO pana in prezent, ii va urma in pozitia de Chief Financial Officer. Andreas Gottschling, pana de curand Director pentru Analize de Risc si Managementul Riscului Operational la Deutsche Bank, va prelua functia CRO al Erste Group de la 1 septembrie 2013 si se va alatura echipei de management condusa de Andreas Treichl, se arata intr-un comunicat transmis joi.

"Manfred Wimmer a făcut foarte multe pentru Grupul nostru. A avut un rol cheie în definirea cu succes a strategiei noastre de expansiune şi a contribuit direct la poziţionarea strategică a diverselor bănci, ca, de exemplu, atunci când a fost CEO al BCR,” a comentat Preşedintele Consiliului de Supraveghere Friedrich Rödler vorbind despre decizia domnului Wimmer de a se retrage din activitate. “La nivelul Consiliului de Supraveghere, înţelegem pe deplin motivaţia personală, cu toate că regretăm decizia luată, deoarece Manfred Wimmer este un expert extraordinar,” a spus Rödler.

“Manfred este o persoană foarte modestă, dar evaluările făcute de el au fost întotdeauna clare şi precise. Îi datorăm, cu adevărat, foarte multe,” a explicat Andreas Treichl. “De asemenea, în calitate de CFO, a avut un rol major ajutând banca să atingă o poziţie solidă a capitalului şi lichidităţii,” a adăugat Treichl.

Andreas Gottschling va prelua managementul riscurilor strategice şi operaţionale la Erste Group începând din 1 Septembrie 2013. Cariera sa a debutat în 1997 la Deutsche Bank AG, unde a condus Cercetărea Cantitativă până în anul 2000. După un scurt interval petrecut în calitate de consilier la Euroquants şi ca profesor de finanţe la Washington State University, acesta s-a mutat la LGT Capital Management, unde a condus cercetările cantitative până în 2005. În perioada 2005 - 2012 a fost Director Executiv la Deutsche Bank. Principalele sale domenii de responsabilitate în această perioadă au acoperit toate aspectele privind managementul riscurilor: analiză strategică şi management operaţional, precum şi selectarea instrumentelor de risc. Actualmente Gottschling este consultant senior pentru McKinsey concentrându-se pe managementul riscurilor pentru institutţii financiare. Gottschling a studiat la Harvard University şi la University of California din San Diego unde a beneficiat de cursurile susţinute, printre alţii, de laureaţii Premiului Nobel R. Engle, C. Granger şi E. Maskin. Gottschling are naţionalitate germană, este căsătorit şi tatăl a doi copii.

Alte schimbări de personal la Erste Group:

Sunt prevăzute schimbări de personal şi la nivelul conducerii executive a Česká spořitelna din data de 1 august 2013: După 20 de ani de carieră în cadrul Česká spořitelna, Dušan Baran, CFO, a anunţat că intenţionează să demisioneze şi să repornească pe alte direcţii în cariera sa, în afara Erste Group. Heinz Knotzer se va alătura conducerii Erste Group Immorent şi, ca urmare, va părsi conducerea executivă a Česká spořitelna.

Dusan Baran a lucrat la Česká spořitelna din 1993 în diverse poziţii de management. El a susţinut privatizarea Česká spořitelna în calitate de Preşedinte al Comitetului Executiv, iar apoi a continuat să fie membru al acestuia din poziţia de Chief Financial Officer. Experienţa sa şi calităţile sale manageriale au contribuit semnificativ la succesul restructurării Česká spořitelna şi la rezultatele excelente din anii recenţi.

Heinz Knotzer, este originar din Viena şi a lucrat timp de 17 ani pe diferite poziţii de management ca bancher în Republica Cehă. Cariera sa a început în domeniul Corporate Banking la Creditanstalt, apo s-a alăturat echipei Erste Bank, şi după privatizare, echipei Česká spořitelna.

In 2004 a fost numit membru al conducerii executive responsabil pentru Corporate Banking. La jumătatea anului 2007 dl. Knotzer a preluat responsabilitatea managementului riscurilor, o poziţie care, încă de la începutul ciclului de descreştere economică, a fost un factor cheie pentru succesul băncii. Rata “creditelor neperformante” la Ceska spořitelna a fost menţinută sub 10% pentru ambele segmente retail şi corporate, sub supravegherea sa. Heinz Knotzer va deveni membru al echipei conducerii executive la Erste Group Immorent, responsabil cu riscurile şi finanţele, din data de 1 august 2013.

Această poziţie a fost deţinută din 2011 de Karel Mourek, care se va reîntoarce la Česká spořitelna în calitate de membru al boardului responsabil cu riscul, ca succesor al lui Heinz Knotzer din 1 august 2013. Dl. Mourek a venit de la Creditanstalt din Praga la Česká spořitelna în 2001, unde a condus activitatea bancară cu IMM-urile înainte de a se alătura conducerii executive a Erste Group Immorent în 2011.

Wolfgang Schopf, în prezent director al Managementului Performanţei Grupului, va fi numit Chief Financial Officer în boardul Česká spořitelna şi, ca urmare, preia poziţia lui Dusan Baran de la 1 august 2013. Wolfgang Schopf a lucrat în cadrul Grupului din 1980. El şi-a început cariera în domeniul contabilităţii la Girozentrale. După fuziunea cu Erste Bank, Schopf a devenit director adjunct de Contabilitate şi, din 2004 director de Controlling. De atunci a dezvoltat şi implementat Managementul Performanţei Grupului, al cărui director este în prezent.

Numirile menţionate depind de aprobarea lor de către diversele autorităţi din piaţă.